Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 26 april 2014

Afrekening energieleverancier

De vorige energieleverancier heeft per mail al een afrekening gestuurd.
Als ik dit zo schrijf, dan moet ik denken aan een afrekening in het criminele circuit, waar er iemand definitief horizontaal wordt gelegd, maar in dit geval wordt er niemand doodgeschoten en krijg ik geld weer terug!
Ik had al uitgerekend hoeveel het zou worden, daar schreef ik in maart al over. Ik dacht toen €301,38 terug te krijgen, maar het is iets minder, namelijk €298,44. Er is een verschil van €2,94. Dat komt waarschijnlijk omdat ze een andere einddatum hebben genomen dan die ik nam voor de berekening. Ze mailden mij op 25 maart dat ik mijn meterstanden door moest geven en dat heb ik op 26 maart gedaan. Groene Keuze wilde op 2 april de meterstanden en die heb ik diezelfde dag vastgelegd op mijn account, waarschijnlijk hebben ze uiteindelijk die genomen, of iets daar tussen in.
Ik had eigenlijk beter eerder mijn maandvoorschot kunnen verlagen, want ik ontvang wel erg veel terug en over dat bedrag betalen ze geen rente. Nu zijn de rentes de laatste tijd dramatisch laag, zoveel had het mij niet opgeleverd. Maar ik vind toch dat ik er beter op moet letten dat het verbruik past bij het maandvoorschot, zodat de eindafrekening ongeveer klopt.

6 opmerkingen:

 1. Toch een leuk bedragje om terug te krijgen! Beter dan dat je dat moet bijbetalen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo dat heb je dan toch ook al zelf betaald, ik hou het bij laag maand bedrag en betaal liever een paar tientjes bij.

   Verwijderen
 2. ik heb altijd een vrij laag voorschot en steevast krijg ik een paar maanden van te voren als ik de verbruiksmanager gebruik de mededeling om mijn voorschot te verhogen met een bedrag wat ik volgens hen moet bij betalen, ik doe dat nooit en bij de afrekening blijkt dan dat ik veel minder of helemaal niets moet bijbetalen en soms krijg ik zelfs nog een klein bedrag terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook ik heb een vrij laag voorschot bedrag, wel zet ik elke maand een bedrag weg op mijn spaarrekening voor het geval ik moet bijbetalen, zodat het geld altijd beschikbaar is,maar meestal hoef ik niets of erg weinig bij te betalen, natuurlijk ontvang je erg weinig rente over spaargeld, maar wat denk je dat een energiebedrijf aan rente krijgt over al dat geld dat veel mensen teveel betalen elke maand? ik heb geen zin om mijn energiebedrijf onnodig te spekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaal veel liever maandelijks een kleine voorschotfactuur en hou er dan rekening mee dat, bij de jaarlijkse afrekening, misschien zal moeten bijbetaald worden of dat ik maandelijks teveel betaal en bij de afrekening 'terug' krijg. De rente op spaarrekeningen is tegenwoordig niet veel maar hetgeen het opbrengt is dan toch voor mij en niet voor de energiemaatschappij. Ik snap niet goed dat de meeste mensen juist liever meer betalen bij hun maandelijkse voorschotfactuur omdat ze dan niet moeten 'opleggen' of terugkrijgen bij de jaarlijkse afrekening.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik betaal dus wel liever ruim genoeg per maand. Waarom? In een gezin met 3 opgroeiende kinderen is het energieverbruik niet altijd stabiel. Natuurlijk kan ik geld opzij zetten om zo makkelijk te kunnen bijbetalen. Maar dan heb ik weer een reserveringspotje erbij, op de grote hoop wordt het makkelijker uitgegeven. Meestal krijg ik wat terug aan het einde van het jaar. Soms wat meer. Maar die 1,5 % rente die ik momenteel krijg, hoef ik het niet voor op mijn rekening te laten staan. Die 1,5 % mislopen is me het gemak van niet bij hoeven te betalen wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen