Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 23 april 2014

Een huisdier, is dat een luxe?

Laatst heb ik in het programma Het Hollandse huurdrama een aantal armoedige gezinnen gezien die bij de voedselbank liepen en dus te weinig geld hadden voor voeding maar wèl een hond hadden. Koningin Mínima verwijst in een blogbericht naar het programma. Overigens heeft de man van de tanden (om het zo maar even aan te duiden) zijn thermostaat op 22 graden staan, als je goed kijkt naar de reportage, maar dat geheel terzijde.
Ik had, toen ik in de bijstand zat, twee katten, maar eigenlijk beschouwde ik dat wel degelijk als een langdurige luxe uitspatting.
Want wat kost een kat? Je maakt kosten voor medische verzorging, voeding, kattenbak.
Hier vind je een opgave van Radar
Volgens Radar ben je voor een kat ongeveer 400 euro per jaar kwijt.

Bij een hond moet je hondenbelasting betalen en heb je ook medische verzorging en voeding.
Volgens Radar kost een hond afhankelijk van de grootte minimaal €85 maand voor een hond en ongeveer 1000 euro per jaar.

Nu lijkt het mij dat het soms ook wel iets goedkoper kan, maar kosten maak je altijd.

Als je, net als een van de mensen die in de documentaire, 30 euro leefgeld per week hebt (+ voedselbank), moet je dan een hond houden?

Wat vind jij, is een huisdier als een hond of een kat een luxe die iemand op het minimum zich niet kan permitteren?

50 opmerkingen:

 1. Moeilijk hoor, soms kan een huisdier,/hond wel zorgen dat iemand niet in sociale isolement komt. Met een hond moet je toch wandelen, dus blijf je in beweging. Hond biedt troost, kan je tegen praten. Ja weegt dat op tegen de kosten. Voor sommige is het misschien hun redding om uit een diep dal te komen. Maar ja heet zijn ook veel kosten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, eens met hierboven...en daar komt ook nog eens bij dat een hond wel 14 jaar kan worden. Je kan je hond 10 jaar geleden (in rijkdom) genomen hebben, maar nu door omstandigheden erg krap zitten....doe je dan na 10 jaar je "maatje" weg ?grtjs linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas is voor sommige mensen een huisdier te duur. En dat is jammer. Ik ken iemand,die na de dood van zijn hond zich realiseerde,dat hij zich niet langer een hond kon veroorloven. Hij werd depressief. Nu met een oppashond zie ik hem vrolijker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als onze hond dood is (nu bijna 14 en hartpatiënt) hebben we besloten om ook geen huisdier meer te nemen. Omdat we al 35 jaar huisdieren (en kinderen) verzorgd hebben en omdat de (medische) kosten hoog zijn opgelopen de laatste jaren. We willen dan veel oppassen op katten en honden van anderen, maar niet meer de kosten en de voortdurende zorg/verantwoordelijkheden dragen. Spontaan zomaar wegkunnen, kan hier al lang niet meer, ons oude hondje kan niet meer uit logeren. Bieke (=naam van ons hondje)

   Verwijderen
 4. Ik vind het eraan liggen wat iemand ermee doet. Ik heb wel eens programma's gezien met mensen die geen nagel hebben om hun kont mee te krabben, maar wel voor de leuk dieren in huis halen. En daar vervolgens niet speciaal wat mee doen. Dat vind ik niet positief. Maar als je wél echt volop geniet van je huisdier, denk ik dat dat ook voor wat meer veerkracht kunt zorgen, iets dat je wel nodig hebt als je het regelmatig financieel moeilijk hebt. Een hond is bv voor sociale contacten inderdaad ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben op dit moment een boek aan het lezen, alle dagen schuld, waarin de mensen bijna allemaal ook huisdieren hebben. Het is een soort maatje voor ze en dan begrijp ik heel goed dat ze de dieren graag willen houden, want verder hebben ze "toch al niks". Denk dat het voor een ieder persoonlijk is hoe ze hiermee omgaan, en als ze liever voor 10 euro eten in de week voor hun dier kopen en zelf iets minder te eten hebben, dan zij het zo. Mijn buurman zorgt ook eerst voor zijn katten en daarna pas voor zichzelf ( leeft ook van 45 euro per week).

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je al een hond hebt en door omstandigheden in inkomen achteruit keldert, kan ik me echt niet voorstellen dat je dan je hond (of kat) weg zou doen (hoe, vraag ik me af, naar het asiel ?). Maar je neemt geen huisdieren als je een heel laag inkomen hebt, dat lijkt me duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Moeilijk hoor! Maar ook ik vind, dat als je al een dier hebt, je het zeker niet weg hoeft te doen. Aan de andere kant: dieren kosten nu eenmaal veel geld en je moet er toch ook plots mee naar de dierenarts kunnen. Ik denk dat ik zelf wel zo lang mogelijk zou rekken, mijn hond en kat betekenen veel voor me. Maar als het echt niet meer zou kunnen... dan is inderdaad gratis wandelen met andere honden, of tegen betaling van een keer mee eten ook een optie! Reken er op dat je snel naam maakt als vakantie-oppas-adres, als je dit kenbaar maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je van heel weinig geld moet rondkomen en maar 30 euro hebt voor wekelijkse boodschappen is een huisdier een luxe die je je niet kunt veroorloven, lijkt mij. Als je al een huisdier hebt terwijl je financiën kelderen lijkt mij dat je daar ook op moet bezuinigen. Er zijn nu ook wel initiatieven ontstaan om mensen met schulden te helpen om hun huisdier te behouden door ook voedsel voor hun hond of kat te verstrekken. Ook zijn er dierenartsen die weleens dieren goedkoper willen behandelen. Ik vind eigenlijk dat je niets moet aanschaffen dat je niet met eigen geld zou kunnen kopen of onderhouden. Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan de kosten van huisdieren, mensen verkijken zich er vaak op. Zelf hebben wij een kat daar hebben wij los van eten en kattenbakkorrels nog geen hoge kosten aan gehad maar hoe ver ga je als je kat medische behandeling nodig heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je brengt een huisdier niet ergens anders onder zolang je er zelf goed voor kunt zorgen maar als het nodig is moet je het doen in het belang van het dier!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk onderwerp! Ik denk als je moet kiezen tussen 1x per dag eten + een hond en 3x per dag eten zonder hond, ik voor het laatste zou kiezen. Als je niet genoeg geld hebt om voor jezelf en/of het dier te zorgen, dan kan hier dier beter bij iemand anders wonen.
  Greetje

  BeantwoordenVerwijderen

 11. het lijkt me dat als je al een huisdier hebt als je van een minimum moet gaan leven, je dat huisdier niet aan de kant kunt schuiven (wegdoen), een huisdier neem je voor zijn hele leven punt. anders is het als je geen dier hebt en er dan een gaat nemen! blijft dat je zelf moet weten waaraan je je geld uitgeeft, de een geeft dat geld uit aan eten, de ander aan cigaretten en weer een ander aan een huisdier! kwestie van keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als je in zo'n situatie komt en je hebt al huisdieren, is het te gek voor woorden dat mensen ze maar weg moeten doen. ( mensen hebben een band met een dier en andersom ) wij hebben veel dieren in huis die mensen noodgedwongen moesten herplaatsen, schrijnend.... ja ze kosten veel geld, zeker als ze medische verzorging nodig hebben.

  Mensen kunnen ook gastgezin worden, ( zijn wij ook ) dan heb je de medische kosten niet. Alleen voeding. en veel plezier om een dier op te zien bloeien en naar een fijne baas te zien gaan.

  Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er is hier een project dat je samen voor een hond of een kat zorgt. Bijvoorbeeld omdat mensen overdag werken en hun hond niet alleen willen laten , een hond gaat dan s'morgens naar het gastgezin en wordt sávonds weer opgehaald.Of een kat die als het baasje een weekend weggaat uit logeren gaat in een gastgezin. Dit is een mooie mogelijkheid en wordt door mensen die naar o.a de voedselbank gaan gezien als een mogelijkheid om toch voor een huisdier te zorgen, maar ook ouderen vinden dit heel fijn want ze hebben niet alle zorg voor een huisdier maar een paar uurtjes per dag. .Maar het haalt ook mensen uit hun sociale isolement want een hond moet naar buiten. Wij hebben ook huisdieren en echt geen groot inkomen maar we zouden de dieren niet kunnen missen. Liever wat soberder leven dan geen dieren.We zeggen weleens gekscherend het zijn onze 3 kinderen op 4 poten oftewel een stuk van het gezin. Eén van onze katten heeft een allergie en jah dat is lastig maar voor ons geen reden om weg te doen , het dier kan er toch ook niets aan doen dat zij allergisch is. Bovendien zijn zowel wij als de kids erg gek met onze dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind de oogegeven bedragen wel hoog. Wij hebben 2 katten en een middelgrote hond maar geven dit niet uit per jaar. Kattenbrokjes komen gewoon van de A.ldi en hondebrokken van de tuinwinkel in 15 kilozak. Misschien als je merkvoer koopt, kom je wel aan die bedragen. Onze dieren krijgen ieder jaar hun injecties.
  Zelf zou ik geen dieren aanschaffen als ik weinig te besteden zou hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat ze weg zouden moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ieder jaar enten is vaak niet nodig. ( even checken welke ent stoffen ze krijgen ) maar goede voeding is erg belangrijk. Hier geven we de honden en katten vers vlees ( barf= zelf samenstellen goedkoper alleen meer werk en weten wat je doet ) uiteraard eten niet alle katten het, die krijgen graanvrije brokken.

   Verwijderen
  2. Hen echt alle soorten vier geprobeerd voor de katten, maar ze blieven alleen van de duitse grootgrutter :)

   Verwijderen
  3. ja je kunt het zo luxe maken als je het zelf wilt, mijn honden krijgen brokken van de aldi of de lidl, ik eet zelf per slot van rekening ook niet elke dag biefstuk!

   Verwijderen
 15. De kosten die opgevoerd worden in het artikel van Radar zijn wel heel hoog en niet bepaald realistisch. Wij hebben altijd huisdieren gehad en die kosten echt niet zoveel.
  Net als hierboven al vaker is gezegd zullen mensen die een huisdier hebben en later van een veel lager inkomen moeten leven niet snel afstand willen doen van hun huisdier.
  Dieren geven heel veel liefde en zijn voor veel mensen een bron van vreugde.
  Ik zou eerder droog brood eten dan mijn hondjes wegdoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk dat ieder mens zijn eigen keuzes maakt waar hij zijn geld aan uit wil geven en dat het eigenlijk per saldo niet uitmaakt of je je een huisdier kunt veroorloven maar of je kiest om daar geld aan te spenderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je alleen maar kijkt wat een huisdier je kost, dan vergeet je naar het rendement (van een huisdier) te kijken, namelijk troost, je komt er nog eens uit, aanspraak, liefde.
  Natuurlijk moet je je afvragen of je een model klein kalf als hond wil nemen die alleen al aan voedsel meer kost dan jij, dus wel met je verstand kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vind inderdaad dat een huisdier een luxe is die iemand op het minimum zich niet kan permitteren. Maar wanneer iemand al huisdieren heeft en op een minimum terecht komt, zou niet zijn hond of kat op hoeven geven. Ik vind de initiatieven die daar voor zijn alleen maar goed. Wel heb ik er problemen mee wanneer mensen aan een dier beginnen terwijl ze al weinig te besteden hebben. Wat hier meerdere keren aangegeven wordt is dat de bedragen zo hoog zijn die genoemd worden. Maar wil je goed voor een beest zorgen, zijn die bedragen zo hoog. Voer van een goedkoop merk is niets anders als granen. Een product wat je nu juist niet aan hond of kat zou moeten geven. Mensen zouden zich beter voor moeten bereiden op huisdieren, wat goed voor ze is, en wat het allemaal kost. Maar dat geldt niet alleen voor de minima, zeker ook voor mensen die genoeg te besteden hebben!
  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik vind dat iedereen lekker moet doen wat hij wil, roken, 3 honden, dure mobieltjes enz. Ik zag dat er ook een dierenvoedselbank is, daar kwam een mevrouw die 3 honden en 2 katten had, maar geen geld. Tja en als je keuzes maakt, dan ook niet zeuren dat je zo weinig geld hebt. Ik vind niet dat geld voor huisdieren in een uitkering hoeft te zitten. En als je niet eet om je dier te kunnen betalen, dan ook niet zeuren als je ziek wordt. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Tja, wat is luxe. Als iemand al een hond heeft of welk ander huisdier ook....dan ga je die niet wegdoen als je inkomen keldert. Of doen mensen met kinderen ook hun kinderen weg als hun inkomen keldert? Dit is een vergelijking die voor mensen met kinderen raar is maar voor mensen zónder kinderen kunnen huisdieren echt een soort van vervanging zijn! Zo ook bij ons. Gelukkig kunnen we nog steeds goed voor ze zorgen maar ik zou desnoods zelf met 1 of 2 keer eten kunnen, of alleen maar brood als het moest om daardoor de honden goed te kunnen blijven verzorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier sluit ik me nou helemaal compleet bij aan! Goed gezegd Marga H.!

   Verwijderen
 21. Ik heb al twintig jaar een wajong uitkering en heb als huisdieren twee konijnen en een kat. Zij eten alle drie biologisch en ik ook voor het grootste deel. Gelukkig zijn mijn dieren niet vaak ziek, maar zijn ze dat wel een keertje, dan is er voldoende geld om het te kunnen betalen. Wat anderen ook al zeiden: het is een keuze die je maakt. Ik heb veel liever huisdieren dan dat ik elke week ga stappen of zoiets. Ik heb ook geen dure hobby's en toen ik mijn huisdieren aanschafte wist ik van tevoren dat ze geld zouden gaan kosten. Daar houd ik dan ook altijd rekening mee. Ik zou nog liever mijn biologische eten opgeven dan dat ik mijn huisdieren weg zou doen. Het zijn geen vuilniszakken die je even aan de straatkant zet. Ze zijn mijn gezelschap, mijn vreugde en mijn liefde. Temeer ook daar ik alleen woon. Ook mensen die het (veel) breder hebben qua geld zouden zich eens wat beter en langer moeten oriënteren en nadenken over het nemen van een huisdier. Wellicht dat er dan ook aan dat eindeloze schandalige dumpen van huisdieren een einde komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zelf heb ik 2 honden en de kosten daarvan zijn vrees ik nog hoger...alleen al de verzekering is per hond 35 euro..de entingen moet je dan nog zelf betalen en 20% eigen risico...
  Wij eten gezond en bijna alles biologisch dus ook de honden krijgen gezond eten ( idd barf!) en ook dat kost geld, net als gezonde tussendoortjes als gedroogde kip en vis end...
  Mochten we ooit enorm veel minder geld te besteden hebben zou ik ze nooit weg doen, zou zelf nog liever minder eten! Vind ook niet dat je dat van mensen mag vragen...
  Vind het wel dom als je al bij de voedselbank loopt of bijstand hebt en je koopt een hond! Dat kun je dan niet betalen vrees ik..

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Iedereen weet dat er kosten zijn, kosten voor huisdieren, kosten om te blijven roken en zelfs een gemeente bij mij in de buurt gaat zicht bemoeien met dikke mensen in de bijstand.............

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ok wat wil je daarmee zeggen>

   Verwijderen
  2. Dat iedereen zelf wel weet waar de valkuilen zitten en dat andere mensen daar niet over oordelen kunnen. Ik oordeel dan ook niet.

   Verwijderen
 24. Je moet uiteraard geen dieren nemen als je het je financieel je niet kan veroorloven, maar als de dieren er zijn heb je de plicht om er ook voor te zorgen, vind ik. Ik heb een hondje en geen haar op mijn hoofd zou er ooit aan denken om haar weg te doen, om welke reden dan ook. Zij is een deel van ons gezin. Punt. Als kiest voor dieren moet je beseffen dat dit een engagement is voor de rest van het leven van dit dier. Een dier is geen voorwerp dat je zomaar wegdoet als het niet meer past in je leven. Wie zo over dieren denkt kan er beter nooit aan beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Vier weken geleden onze hond moeten laten inslapen en we zijn er nog kapot van, dus een dier hoort bij ons echt bij het gezin. Al zou ik zelf geen hap meer eten, het dier blijft bij ons, het is geen wegwerpartikel. Maar...... een dier hebben begint inderdaad wel echt op luxe te lijken, wat ik heel erg vind. Het eten en drinken valt naar gelang de grote van het dier nog wel mee, maar de dierenartskosten zijn onbegrijpelijk hoog. Voor onze laatste kosten hadden we ook een verzorgt reisje naar Turkije kunnen boeken bij wijze van spreken. Maar nu we voor een keuze staan om met de tijd weer een hond te nemen wordt er zeker gerekend over hoe en wat. Nu zijn de kosten te betalen, maar hoe is het over 8 jaar, er staan ons nog zeer slechte tijden te wachten, maar ja om nooit meer een hondenmaatje te hebben dat vind ik ook heel moeilijk en het lijkt me toch vreselijk als straks alleen "rijke" mensen voor bij lopen met hun hondje.
  Vr.Gr Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schrijft "Al zou ik zelf geen hap meer eten, het dier blijft bij ons". Dat houd je niet zo lang vol. Het is niet een reële optie. Ik zou het wel weten, als er voor mij geen eten meer overblijft, dan gaat de hond naar het asiel.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp jou volledig. Ik zou ook heel ver gaan voor mijn hond. Heel goed dat je op voorhand afweegt of je de kost voor eventueel nog een hond in de toekomst te dragen is, want eens je een dier in huis hebt is het ook je plicht om het te verzorgen voor de rest van zijn leven. het is inderdaad geen wegwerpartikel.

   Verwijderen
  3. De vergelijking is misschien niet voor iedereen te begrijpen maar een dier voelt hier als een volwaardig gezinslid (kind) Ik zeg toch ook niet tegen een van mijn kinderen je moet de deur uit want toen we je kregen was er nog meer geld, we hebben zoveel pech gehad, papa en mama moeten je nu weg doen. Nee hoor, al zou ik letterlijk geen hap meer eten (wat gelukkig in dit land niet hoeft) dan nog bleef mijn hondje gewoon bij ons. Al wordt onze keuze nu wel een veel kleinere hond.Kathy

   Verwijderen
  4. Oe, dat vind ik altijd eng... Mensen die hun dier gelijk stellen aan hun kind. Ik kan nog wel begrijpen dat mensen zonder kinderen hun hond/kat zien als een soort 'kind'. Maar mensen met kinderen... Toen wij ons 1e kind kregen, viel onze hond gelijk 6 stappen naar beneden. Ik ben goed voor mijn hond, hij krijgt gezond eten (barf), gaat naar de dierenarts, maar het blijft een dier. Wanneer mijn kinderen echt tekort gaan komen, zal de hond de deur uit gaan. De plicht hebben om goed voor je huisdier te zorgen, kan soms ook betekenen dat je een ander huis voor hem zoekt!
   Gr. Immy

   Verwijderen
 26. mijn hond eet als ontbijt brood en `s avonds brokken van de aldi die goed uit de test kwam van de consumentenbond (duur voer is niet altijd beter).
  Ik heb heel veel op moeten geven, uit eten, vakantie etc. als ik ook mijn huisdier op zou moeten geven zal ik er niet gelukkiger van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb een hond en 4 katten en ben ongeveer 800 euro per jaar kwijt. Ik laat ze al jaren niet meer inenten. Ongeveer 1 keer per jaar moet ik naar de dierenarts en minder. Vaak kook ik zelf vers vlees wat in de reclame is. Dan ben ik goedkoper uit dan zakjes en blikjes. Al krijgen ze die ook. Verder eten ze graanvrije brokjes en de hond krijgt iedere dag eek korstje brood extra. Ik heb gelukkig nog een baan, maar als ik die niet zou hebben zou ik liever op andere dingen bezuinigen dan de verzorging van mijn dieren.
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Als je een hond hebt en krap bij kas zit kan je misschien met een uitlaatservice ( ook al zou het maar 1 hond van een kennis zijn) de kosten van je hond verdienen

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Nu ik minder ben gaan verdienen heb ik mijn twee honden en twee katten naar het asiel gebracht. Moest ik wel voor betalen. Belachelijk. De honden waren 11 jaar oud en de katten weet ik niet precies.
  Ik denk altijd maar, het zijn maar beesten. Waar hebben we het over?
  Ze vinden wel weer een andere baas.
  Groetjes, Marjoke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dan hoop ik nooit dat je gaat oogsten wat je gezaaid hebt.Het zijn maar beesten. Het zijn levende beesten.Honden van 11 jaar oud in een asiel zetten? Was er geen andere mogelijkheid ? Normaal dat het asiel betaald moet worden. Ze nemen wel de zorg over die jezelf niet wilt/kunt geven. Tis te hopen dat niet de hele maatschappij zo over geld denkt als je zelf zorg nodig hebt. Maar ja, het zijn maar mensen nietwaar. Mensdom en dierenrijk

   Verwijderen
  2. Als je mensen als Marjoke leert kennen, ga je meer van dieren houden!

   Verwijderen
  3. Ik hoop dat deze mevrouw dus geen kinderen heeft. Kathy.

   Verwijderen
  4. Houd toch op zeg! Ik snap de keuze heel goed. Als je veel minder te besteden hebt, dan doe je eerst je auto weg en ga je goedkoper wonen. Als dat nog niet genoeg is, dan doe je als de nood aan de man (of vrouw) komt, je dieren weg. Alsof een dier naar het asiel brengen hetzelfde is als het dier slachten en oppeuzelen! Of een dier ergens aan een boom gebonden in een bos achterlaten.
   Het asiel herplaatst dieren en zorgt voor een nieuwe plek waar dieren welkom zijn.

   Verwijderen
  5. De zin "het asiel herplaatst dieren en zorgt voor een nieuwe plek", vind ik wat naief. Een hond van 11 jaar herplaatsen is (meestal) onmogelijk om de simpele reden dat niemand zo'n oude hond wil krijgen, die door iemand anders is opgevoed. Daar komt bij dat alle asiels in nederland overvol zitten met honden en poezen. Alles wat niet herplaatst kan worden, wordt helaas na verloop van tijd afgemaakt. Een asiel is geen opvang tot het dier dood gaat.

   Verwijderen
  6. We hebben het hier over mensen die niet naar de tandarts kunnen, of hun kind geen ontbijt kunnen geven. Mensen die klagen over hoe moeilijk ze het hebben, in de schuldsanering moeten, voor allerlei financiele steun moeten aan kloppen en dan wel (veel) huisdieren hebben. Dat is gewoon belachelijk, klaar. Als een dier hebt, zorg je daar goed voor, maar het is en blijft een luxe, geen eerste levensbehoefte. Julia

   Verwijderen
  7. ....En dan heb ik het niet over mensen met een uitkering die hun zaakjes prima voor elkaar hebben en gewoon hun huisdier en andere zaken kunnen betalen. Julia

   Verwijderen
  8. @ Julia: mee eens! Ik begon mijn verhaal met te vertellen dat ik het luxe vond om in de bijstand 2 katten te hebben en toen had ik het over mijzelf als dierenbezitter. Het ging toen prima en zeker mijn kinderen hadden ook echt liever niet zonder gewild. Dat heeft oudste mij gisteren nog verteld. Maar als je door omstandigheden echt heel weinig geld hebt, dan moet je prioriteiten stellen.

   Verwijderen
 30. Mijn vriend (waar ik niet mee samenwoon) heeft een hond als huisdier. Hij leeft van een minimum invaliditeitsuitkering (= iets meer dan 800€ per maand). Regelmatig krijgt hij opmerkingen over dat dit veel kost en zo. Maar vaak beseffen mensen niet dat dit voor hem van levensbelang is. Voor iemand die regelmatig kampt met ernstige depressies, kan het gevoel van nuttig en nodig zijn voor een huisdier, een goede buffer zijn tegen suïcide. Tegenwoordig bestaan er in België initiatieven waar je tegen voordelige prijs een dierenarts kan raadplegen, bijvoorbeeld de Prins Laurent Stichting,... .

  Groetjes
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik ben van mening dat, als een gezin het financieel moeilijk heeft, dieren bijhoudt en daardoor zijn kinderen 'tekort' doet ze beter geen dieren houden. Ik ken een gezin met 4 kinderen, twee kleine inkomens dat twee grote honden heeft. Voor de honden wordt er enkel merkvoeding gekocht terwijl ze voor zichzelf enkel huismerken kopen. De kinderen hebben regelmatig geen lunchpakket of een ongezond lunchpakket mee naar school en lopen er dikwijls onverzorgd bij. Ik vind dat die ouders het geld dat ze besteden aan de verzorging en voeding van de honden beter zouden kunnen besteden aan hun kinderen.....

  BeantwoordenVerwijderen