Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 22 april 2014

Te veel betalen voor geneesmiddelen


Al lezend op het internet kwam ik op de site van HP De Tijd bij een artikel over herhalingsrecepten terecht. Het ging over het feit dat je als chronisch patiënt niet jaarlijks je geneesmiddelen kunt ophalen, maar dat je dat 1x per 3 maanden moet doen en over hoe veel geld dat scheelt.
Ook ik slik een aantal medicijnen die ik elke dag moet slikken, tot mijn dood. Voor de levering van de pilletjes krijgt een apotheek €6,25 per keer. Thyrax, een schildklierhormoon is één van deze middelen, die slik ik in twee sterktes. Ik vermoed dat ik voor beide €6,25 per keer moet betalen. Daarnaast heb ik nog meer medicijnen die ik al jaren slik of gebruik, in totaal 6 (inclusief thyrax in 2 sterktes). Het zou veel geld schelen als ik niet driemaandelijks, maar jaarlijks die medicijnen zou kunnen ophalen, namelijk €112,50 per jaar. Volgens het centraal bureau voor de statistiek heb ik gemiddeld nog ruim 25 jaar te leven. Dan zou je met het jaarlijks voorschrijven van medicijnen ruim 2800 besparen. Voor mijn diabetes en schildklier word ik regelmatig gecontroleerd, naar mijn mening zou het 1x per jaar verstrekken heel goed kunnen!
Ik snap dat je bij nieuwe medicijnen niet direct voor een langere periode pillen mee krijgt. Misschien werken de medicijnen niet zo goed of heb je last van bijwerkingen en zijn andere soorten beter.

Noel Servaes, de schrijver van het artikel, geeft nog een aantal leuke tips: 

"Tips
In Portugal kocht ik vorige maand overigens zonder recept de A-kwaliteit (in Nederland niet verkrijgbaar) van de pilletjes die ik elke dag moet slikken. Kosten 50% van wat ik in Nederland moet betalen.

Tip 1: Komt u niet aan de grens waarbij teruggave van gemaakte ziektekosten vergoed wordt? Vraag uw apotheek dan hoeveel uw medicijnen kosten. Ze zijn verplicht de prijs te vermelden op de doosjes waarin ze u de pillen leveren. Bent u komende vakantie in het buitenland stap dan een apotheek binnen. Er zijn maar weinig landen waar de overheid de medicijnverstrekking zo heeft dichtgetimmerd als in Nederland.
Tip 2: Controleer uw verzekeringsmaatschappij. Direct zelf betalen van uw medicijnen bij de apotheek is soms voordeliger omdat verzekeringsmaatschappijen u soms een hoger bedrag doorberekenen voor geleverde medicijnen dan welk in de apotheek betaald zouden moeten worden. Komen de totale kosten in een jaar uit boven het bedrag van de verplichte eigen bijdrage dan dient u alsnog de kwitanties ter vergoeding in.
Tip 3: Vraag uw huisarts het medicijn voor minimaal zes maanden voor te schrijven. Mag hij doen wanneer u zegt dat u een poos naar het buitenland gaat. Niemand neemt het u kwalijk wanneer u liegt voor een besparing van zeventien miljoen."

Helaas heb ik niet zo veel aan de tips, dat komt omdat ik jaarlijks de met mijn medische kosten boven de eigen bijdrage  grens zit.

20 opmerkingen:

 1. De maatschappij heeft er wel wat aan. Dankzijn de besparingen vorig jaar konden de zorgkosten eindelijk omlaag.
  Vanmorgen koorts gemeten 39,96 graden. Ik ga direct naar de huisarts, zodra die ooen is. Ik ga geen afspraak maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel drinken en tenminste 2 paracetamol nemen en niet te dicht bij de andere patiënten in de buurt komen. Ik vind 40 graden koorts wel hoog om zelfstandig naar de huisarts te gaan. Kan iemand je begeleiden?

   Verwijderen
  2. De korts is al oets gezakt. De huisarts kmt niet aan huis. Op dagen als vandaag ben ik blij met de auto.

   Verwijderen
 2. ()_()
  (*+*)
  Als je voor een heel jaar medicatie haalt, en je overlijdt na
  een korte tijd? Dan wordt alles weggegooid.
  Het kan ook zijn dat medicatie niet zo lang houdbaar is.
  Ook kan het gebeuren dat je tijdens het jaar ineens moet stoppen met
  een bepaald medicijn, of moet overstappen op een ander middel.
  Soms is tussentijdse controle nodig..
  En zo zijn er vast meer bezwaren te bedenken.
  @ opnieuw beginnen: sterkte en veel beterschap!!
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het probleem niet voor medicijnen voor een chronische ziekte. Ik heb het over medicijnen die ik al wel 5 tot 10 jaar gebruik. Geneesmiddelen die ik ontvang, zijn altijd minstens een jaar houdbaar. Tussentijdse controle vindt toch al plaats en soms wordt dan de hoeveelheid van het medicijn aangepast.

   Verwijderen
 3. Het "voordeel" van een medicijn als Thyrax is dat je er niet mee kan en mag stoppen. Een schildklierafwijking is blijvend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, ja een slecht of niet werkende schildklier wordt nooit weer beter. De thyrax is voor de rest van mijn leven.

   Verwijderen
 4. Ik kwam er onlangs achter dat mijn migrainemedicijn Migrafin, gewoon bestaat uit aspirine en een anti-braakmiddel. Als ik deze los koop kost dat nog geen acht euro voor twintig dosis, Het werkt net zo goed.
  Ter vergelijking, Migrafin kost 85 euro voor 12 dosis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb B12 injecties nodig en moet dus elke 3 maanden herhaalrecepten regelen, voor de rest van mijn leven voor de ampullen B12, injectiespuiten en de naalden (in tweevoud, opzuig en injectie). Ik zit er ook al tijden over te denken om, evt. in overleg met de zorgverzekering, het hele zaakje in een keer te halen in Duitsland. Daar is het vrij verkrijgbaar. Er gaat ook nog verbazingwekkend vaak wat mis met de naalden en spuiten. Te weinig, verkeerde maat enz. Dus elke keer pak ik alles uit in de apotheek. Kijken ze nog raar van op ook. Liever voor een jaar, scheelt erg veel geld want de herhaalrecepten zijn duurder dan het medicijn, ook als ik overlijd binnen een half jaar (wat niet erg realistisch is want ik ben nog 'jong').

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je dan toch in Duitsland bent, meteen drank, boodschappen en benzine inslaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha. Dat doen we al (alcohol vrij bier trouwens ;-) ) en we komen dan langs de apotheek...

   Verwijderen
 7. Ik had het al opgemerkt met 'de pil'. Die kun je voor 3,6 of 12 maanden in 1x halen. Elke keer dat je hem haalt betaal je 10 of 12 euro eigen bijdrage (ik in ieder geval). Die haal ik nu dus 1x per jaar. Scheelt mij zowel geld als tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat irriteerde mij ook nogal. Ik kreeg ze eerst per drie maanden. Toen vroeg ik of dat ook anders kon. Dat kon, namelijk per 6 maanden. Laatste keer vroeg ik of ik ze niet voor een heel jaar mee kon krijgen. Antwoord: ja hoor en dat is ook nog iets goedkoper. Nou, waarom melden ze dat dan niet meteen?? De reactie daarop was ook weer duidelijk: wij weten natuurlijk niet of u plannen heeft om zwanger te willen raken. Zucht, meld de mogelijkheid dan tenminste!

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 8. Wat apart dat dit zo'n enorm verschil maakt zeg. En het lijkt me een makkelijke bezuiniging.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De dirketbank presteert weer onder de maaat. Op 8 april stuurde de notaris een volmacht naar Direktbank, die ze moesten tekenen. Nu 22 april, nog niet gearriveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tip nr. 2 zou je zonder probleem kunnen toepassen!
  'k Denk overigens dat de mededingingsautoriteit ook wel eens een onderzoekje kan instellen om te kijken naar kartelvorming tussen apotheek, farmaceutische industrie en verzekeringsmaatschappijen. Enige belangenverstrengeling lijkt me niet onmogelijk
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kartelvorming, dat lijkt er wel sterk op. Ik krijg nu het generieke middel (wel de juiste stof maar dan merkloos) dat is het goedkoopst voor de verzekering. Ik krijg dus elke keer een ander merk (want verpakking is steeds anders) en moet elke keer weer afwachten of ik wel of geen bijwerkingen heb. Daar wilde ik vanaf want de arts had juist een specifiek merk voorgeschreven omdat ik snel last kreeg van bijwerkingen en we nu eindelijk (na anderhalf jaar uitproberen) eentje hadden gevonden waarbij dat niet was. Nu had ik gelezen dat als de arts op het recept MN oftewel 'medische noodzaak' zet dat de apotheek dan wel moet leveren zoals voorgeschreven zonder kosten in rekening te brengen. Maar nee, daar wilde mijn apotheek niet aan en zo blijken er meer te zijn (volgens de media). Bijwerkingen was slechts een beetje overlast dat was niet genoeg om een bepaald merk te mogen prefereren. Nu gaat het om oogdruppels die moeten voorkomen dat ik blind zal worden op termijn. De assistente kreeg het daadwerkelijk haar bek uit om mij toe te bijten: 'een beetje jeuk lijkt mij minder erg dan blind worden dus das een makkelijke keuze lijkt mij'. Daar heb ik wel even een klacht over ingediend! De arts vecht het op dit moment verder uit met de apotheek. Ben benieuwd wat ik krijg als ik weer nieuwe medicijnen moet halen.
   Het is mij in elk geval volledig helder, het gaat niet in de eerste plaats om de patiënt maar om de centen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 11. Ik vind dat apotheken hier ook een voorlichtende rol in moeten spelen. Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan, maar elke handeling kost natuurlijk geld. Ik slik verschillende medicijnen en haal die niet altijd tegelijk op, omdat de ene eerder op is dan de andere. Daar ga ik eens even naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is dat zo ? Ik had een recept voor 200 pillen, dagelijks 1 in te nemen en kreeg bij de apotheek te horen dat dat aantal niet in 1 keer gedeclareerd mocht worden bij mijn verzekeringsmaatschappij. Het waren trouwens "simpele kindaspirines" die mijn bloed dunner moesten maken en ik had gewoon naar een drogist of supermarkt kunnen gaan om ze goedkoper te kunnen krijgen.... Jammer dat ik me dat van tevoren niet gerealiseerd heb....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen mijn vader in 2001 overleed brachten wij voor bijna duizend euro aan medicijnen terug naar de apotheek! Mijn moeder overleed in 2011 en wat dacht je........nog voor 5 maanden medicijnen. Zonde van het geld,de medicijnen worden vernietigd of gaan naar de derde wereld (!)

  BeantwoordenVerwijderen