Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 26 mei 2014

En wat doe je met het vakantiegeld?

Er zijn nogal wat mensen die hun financiële gaten moeten dichten met het vakantiegeld en de kinderbijslag en eigenlijk nog veel meer geld nodig hebben om uit de rode cijfers te komen.

Er zijn ook mensen, en daar reken ik mijzelf toe, die het geld eerst maar eens even wegzetten op een spaarrekening. Dat uitgeven dat komt nog wel.

Realiseer je wel, dat er banken zijn die jouw vakantiegeld investeren in foute zaken en slecht scoren als het gaat om kinderarbeid, wapenhandel, arbeidsrechten, dierenwelzijn, klimaat en bonusbeleid.

Op de eerlijke bankwijzer kun je nagaan hoe jouw bank jouw spaargeld investeert.

Het leuke is dat je, als je er via de eerlijke bankwijzer achter komt dat jouw bank dingen doet met je geld die jij niet wilt, dat je dan kunt klagen bij je bank. Je kunt in actie komen! Mocht je vinden dat je bank erg slecht presteert op thema's die jij belangrijk vindt, kun je besluiten om over te stappen naar een eerlijker bank.

6 opmerkingen:

 1. Wij gaan, meteen als hier de vakantie begint, naar Griekenland met de kinderen. Van ons totale vakantiegeld blijft nog een mooi bedrag over en dat gaat op de spaarrekening. Het zakgeld ter plaatse leg ik maandelijks weg. Ook krijgen we altijd een centje van mijn ouders. Ik ben niet van plan om van bank te wisselen. Volgende week kun je zo maar weer berichten krijgen dat die "goede" bank dat toch niet was. Kijk maar naar biologisch, fair trade, kinderarbeid, enz. De ene week is het zus de andere week weer zo.
  Claartje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit keer kan ik het gelukkig uitgeven waar het voor bedoelt is: om van op vakantie te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben het al weg gezet en doen aankomende maand weer een extra aflossing. Zo weet ik ook zeker dat het naar een heel goed doel gaat: onze eigen portomonnee! Zo min mogelijk naar en van de bank is altijd goed, naar mijn idee. Al gebruik ik de bank natuurlijk nog wel als "sok" voor de spaarcentjes. Levert bijna net zo weinig op, maar is toch net iets veiliger dan onder m'n matras.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van de ene helft gaan we eenvoudig op vakantie in eigen land en de rest wordt gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het hele bedrag op een spaarrekening gezet. We gaan dit jaar niet op vakantie. Wel hebben we verhuisplannen, dus wat extra spaargeld is nooit weg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de spaar gezet, zoals ieder jaar. Ik spaar elke maand steeds wat en als er dan een vakantie geboekt wordt, kan hij direkt betaald worden. En of dat dan van het vakantiegeld is of van mijn maandelijks spaarbedrag, ik weet het niet, maakt ook niet uit. Ik heb nooit een specifiek doel voor het geld, net zo min als mijn eindejaarsuitkering. En daar ben ik heel blij om dat ik het niet direkt nodig ben!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen