Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 29 juni 2014

Hoe zou het zijn als ....................................

Iedereen in Nederland hetzelfde inkomen had. Niemand leeft meer in armoede, niemand die van gekkigheid niet meer weet wat hij met zijn geld moet doen.
Hoe zou dat zijn?
Niemand die bedelt om geld, geen daklozen, geen enorme auto's, gewoon iedereen op de fiets.
Geen controle op voorwaarden voor een uitkering, want iedereen heeft een uitkering en krijgt even veel geld.
Ik hoor jullie al roepen: dan komt half Afrika hier naar toe en ook de Grieken en de Spanjaarden zonder werk (en dat zijn er een heleboel) en gaat er niemand meer naar zijn werk, want dat hoeft dan niet meer.
Misschien wel, het zal wel een utopie zijn, maar toch vind ik wel dat we in Nederland ver doorschieten als het gaat om controle op mensen met een werkloosheids- of bijstandsuitkering.
Er is een partij die vindt dat mensen zonder werk niet op vakantie mogen als ze net een bijstandsuitkering ontvangen.
Alsof mensen in de bijstand veel geld hebben om op vakantie te gaan! De meeste mensen komen na een periode WW in de bijstand terecht. Tijdens die periode WW hebben mensen zich al een slag in de rondte gesolliciteerd op banen die er nauwelijks zijn. Je moet wel een zeer positieve instelling hebben wil je niet ontmoedigd raken om met 500 mensen op 1 baan te solliciteren. Als je in de bijstand komt en het is net zomervakantie, waarom zou je dan niet een paar weekjes rust mogen van de sollicitatiestress?
Wat zou jij doen als jij voortaan een gegarandeerd inkomen zou krijgen van pak hem beet 1200 netto per maand? Zou je dan nog gaan werken?

35 opmerkingen:

 1. natuurlijk moet je als je buiten je schuld in de bijstand komt gewoon kunnen blijven doen wat iedereen doet, dus ook op vakantie gaan als je je dat kunt veroorloven, maar niet als je je er voor in de schulden moet steken en ook niet langer dan bijvoorbeeld 3 weken, sommige mensen roepen dan gelijk , ja maar dat doen ze dan van ons geld , huh de meeste mensen hebben vaak hard gewerkt en netjes belasting betaald ,een enkele uitzondering daargelaten dus waar heb je het over. verder werk ik niet alleen voor mijn inkomen maar ook voor mijn plezier dus ook bij een gegarandeerd inkomen zou ik blijven werken, maar wel minder en verder vrijwilligerswerk erbij doen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik las het ook al, idioot idee weer van 1 der partijen.
  Het wordt hier een drilcultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ()_()
   (*+*)
   Gelukkig is dit idiote idee al afgeschoten...

   Verwijderen
  2. Oh, dat is mooi, had ik nog niet gelezen .

   Verwijderen
 3. Voor € 1.200 zou ik niet het werk doen dat ik nu doe. De 1.200 staat niet in verhouding tot de uren, de stress en de verantwoordelijkheid die ik nu draag. Ik verdien nu ongeveer 2.200 netto en met dat bedrag vind ik dat er een goed evenwicht is tussen verricht werk en inkomen.
  Als er een gegarandeerd inkomen zou zijn, zou ik denk ik eerder kiezen voor een minder drukke baan en dan meer vrijwilligerswerk.
  En begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn huidige werk echt geweldig, maar ik vind het heel erg fijn dat ik in door dat zelfde werk mij geen zorgen hoef te maken over de hypotheek, boodschappen kan doen en een keer een dagje uit kan als ik daar zin in heb.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dat idee van die partij gaat natuurlijk helemaal nergens over. Jammer dat de paar mensen die misbruik maken van het uitkeringenstelsel ervoor zorgen dat er dit soort ideeen komen.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand met een bijstandsuitkering in een sociaal isolement komt. Toch zeker als iedereen om ze heen wel hele dagen de deur uit is om te gaan werken. Misschien dat een vakantie juist een beetje een oppepper geeft. Een vakantie hoeft niet ver weg en duur te zijn. Gewoon al even een weekje in een andere omgeving doet denk ik wonderen. Maar, het geld moet er natuurlijk wel zijn en ik kan me heel goed voorstellen dat iemand die een bijstandsuitkering heeft dat geld niet heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet van genoeg mensen die in de bijstand zitten,dat ze beslist niet in een isolement zitten.Ze doen meer dan genoeg vrijwilligers werk,en zijn altijd onder de mensen.Ik weet enkelen die geen bijstandsuitkering hebben en die een vaste baan hebben,en dat die in een isolement zitten,omdat ze te moe zijn om na hun werktijden nog iets te willen ondernemen.Ik vind het altijd een beetje kort door de bocht om te zeggen,dat mensen met een uitkering de hele dag achter de geraniums zitten.Dit denkt de overheid namelijk ook.
   De overheid moet in de GOEDE tijd als er veel banen zijn en weinig werknemers dan moeten ze meer doorstroming creëren en investeren,en niet als er geen banen zijn en te veel werknemers.

   Verwijderen
  2. ()_()
   (*+*)
   Met zo'n basisinkomen zou ik verschrikkelijk blij zijn;
   ik heb nu een heel stukje minder, en verder ken ik het sociale
   isolement wel, omdat ik buiten het werk om , en het huishouden,
   de boodschappen, de administratie, etc. geen
   fut meer heb voor wat dan ook.
   Om half 9 's avonds rol ik mijn bed in om de volgende dag
   weer aan te kunnen.

   Verwijderen
 6. geen idee. zou het ook wel fijn vinden om wat meer tijd te hebben om anderen te helpen, maar mn werk is veel te leuk (ik ben gastouder) om zomaar mee te stoppen hoor ;) mn man zou ik wel per direct verplichten om minder te gaan werken.. zit tegen overspannenheid aan, is ook paar weken helemaal thuis geweest. toen opgebouwd, en nu alweer veel te veel werken omdat er te weinig personeel is :( hij trekt te veel naar zich toe.. voor de overuren krijgt hij wel netjes uitbetaald.. dus als je maar een vast bedrag zou krijgen zou ik m iig verplichten om niet meer dan 40 u te werken :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik werk nu parttime en heb 1000 euro netto. Maar mijn job brengt veel verantwoordelijkheid en stress met zich mee. Dus nee, ik zou voor 1200 euro niet meer gaan werken. Maar wel vrijwilligerswerk doen denk ik.
  Dat kan nu niet met parttime job, side business en een jong gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een basisinkomen voor iedereen geeft zekerheid en stabiliteit. Aan de andere kant, misschien zouden er dan ook veel mensen zijn die geen opleiding meer gaan volgen. Iedereen op de fiets zou goed zijn voor het milieu. Aan de andere kant, als niemand een auto heeft, dan krijg je als forens helemaal te maken met overvolle treinen.

  Als ik een gegarandeerd inkomen van € 1.200,- zou ik wel blijven werken. Het geeft voldoening en het is goed voor de sociale contacten.

  Een fijne zondag.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herstel: als ik een gegarandeerd inkomen van € 1.200,- zou ontvangen, zou ik in ieder geval parttime blijven werken.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wou dat ik het kreeg, 1200 euro. Zou geweldig zijn! Dan was ik gelijk die verrekte bijstand uit. Mijn collega krijgt het, voor hetzelfde werk en dezelfde uren. Ligt aan leeftijd en loonschaal. Maar ik wil altijd blijven werken. Ik zou afgestompt raken als ik thuis kwam te zitten. Werk levert meer op dan alleen geld. Denk aan sociale contacten, je nuttig voelen, dingen leren, ervaringen opdoen. Ook heel veel waard natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk,dat mensen,die hun werk echt leuk vinden toch zouden werken met een basisinkomen. Maar dan minder uren misschien. Gewoon voor het plezier. Het zal wel een droom blijven. Ik ben nu gepensioneerd en dat lijkt op een basisinkomen. Na een leven lang werken geniet ik nu van de vrijheid te doen wat ik op een bepaald moment wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik denk dat je met een vast inkomen voor iedereen nog steeds mensen hebt die geld tekort komen en anderen die geld over houden. De ene persoon kan nu eenmaal veel beter omgaan met geld. Ik zie het bij vriendinnen, wat een verschil in uitgaven soms! Vooral twee gevallen, de een spaarde tijdens haar studententijd van een laag inkomen, de ander heeft jarenlang geen ruimte om te sparen ondanks een bovenmodaal inkomen en geen extreem hoge lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb verschillende werkgevers gehad en ben nu 'n kleine zelfstandige. Heb altijd met veel plezier gewerkt ( nu al 48j jaar) en zal volgend jaar (als ik 65 jaar en 3 maanden ben) als ik AOW krijg gewoon door blijven werken. Wel wat minder uren. Ik ben dol op vrije tijd en heb veel hobbies dus vervelen zou ik me niet als ik stopte maar naast een inkomen brengt een baan zoveel meer. Het idee van een basisinkomen is vaker geopperd en heeft me nooit een goed idee geleken. Wel vind ik dat het werk beter verdeeld moet worden en dat iedereen een redelijk inkomen moet kunnen genereren!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kijk er wat anders tegenaan... Als je aan een nieuwe baan begint dan kan je ook niet direct zeggen: ik ga 3 weken op vakantie. Dus eigenlijk zou ik niet weten waarom dat in de bijstand wél zou mogen. En in de WW heb je ook gewoon recht op een vakantie, dus het is ook een kwestie van goed inplannen, dan kan je alsnog bijkomen van de sollicitatie-stress.

  €1.200 per persoon vind ik eerlijk gezegd niet echt een goed bedrag en ook niet echt eerlijk voor mensen die jarenlang hebben gewerkt om omhoog te klimmen en cursus op cursus te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zuinigaan is met recht zuinig. Het basisinkomen van € 1200,-. Zorgverzekering en gewone verzekeringen voor 2 mensen -/- 400, huur -/- 350,-, gemeente, water, energie -/- 200,-, andere kosten; b.v. kerk, sport, bibliotheek, onderhoud huishoudspullen, kleding, enz. -/- 150,-, dan houd je voor levensmiddelen e.d € 100,- over. Dit vind ik geen basis. Dit is niet genoeg om van te leven en teveel om van dood te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet 1200 per gezin, maar per persoon. Met 1200 per gezin zit je onder bijstandsniveau, dat is €1286,81. Ik heb het over €2400 met twee mensen. Moet kunnen toch? Dan houd je in jouw rekenvoorbeeld 1300 euro over. Lijkt me goed te doen!

   Verwijderen
  2. Zoveel geld om te besteden?? Nog nooit gehad en ook nu niet nodig. Maar jij bent de beste in cijfertjes. Als alleengaande kun je het wel behappen van die 1200 ?? Want bepaalde vaste lasten blijven.

   Verwijderen
 16. Nou 1200 euro!! Nu leven wij, moeder de vrouw zwaar diabetes, nooit gewerkt en kan dat nu ook niet, en ik als ex vrachtwagenchauffeur sinds bijna 3 jaar van een loongerelateerde wga uitkering wegens zware psychische problemen. Als straks de 3 jaar erop zitten gaat mijn uitkering terug van nu 1049 tot straks 623 euro per maand. Ik heb nu een klein baantje van 11 uur per week voor het minimum loon; hou daar net 200 aan over per maand, maar ik zou meer moeten verdienen om de grotere uitkering te behouden. We hebben een normaal rijtjeshuisje, waar gelukkig ruim de helft op afgelost is en wat overwaarde heeft. We hebben het 3 jaar geleden aflossingsvrij gemaakt om de in en uitgaven in balans te houden. Dan ging het allemaal net. Met de zg aanrechtsubsidie houden we nu, na aftrek van de vaste lasten, nog 300 euro over om van te leven. Gelukkig zijn alle kinderen de deur uit. Hoe het straks moet tot aan onze AOW over 5 jaar?
  Geen idee. Huis verkopen, waar ons hart ligt? Extra geld opnemen van ons huis, zodat we straks over 5 jaar ook de hypotheek niet meer kunnen betalen?
  Kinderen om een bijdrage vragen? Voedselbank? Kom je daarvoor in aanmerking als je nog geld hebt in de vorm van een huis?
  Wij zouden tekenen voor een gezinsinkomen van 1200 euro

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, volgens mij telt het huis niet mee, en kom je dus (misschien nu al?) in aanmerking voor een voedselpakket: http://www.voedselbankennederland.nl/nl/criteria-om-in-aanmerking-te-komen-voor-pakket.html

   Ik zou contact opnemen met de voedselbank in jouw regio, meestal moet een andere instantie een doorverwijzing doen, maar je moet ook maar weten welke instantie dat dan kan doen. Daar kan de voedselbank je dan vast wel weer bij helpen. Heel veel succes!

   Verwijderen
 17. Als ik 1200 euro per maand krijg dan ga ik niet aan het werk.Ik zou dan meer in de maand hebben dan nu.Er mogen van mij nu wel eens meer dan 24 uren in een dag zitten.En nee ik heb geen uitkering,en werk niet zwart.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zonder auto? Ik zie me al twee keer in de week 150 km fietsen naar mijn moeder van 93 die veel zorg nodig heeft. En openbaar vervoer is geen optie. Als alleenstaande kom ik van 1200 echt niet rond als ik een auto nodig heb. Hè t hele idee van het basisinkomen heb ik trouwens altijd economische onzin gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jeetje Riet, 1200 is voor mij een vermogen. Ik moet rondkomen van 1040 per maand (en heb toch nog een auto) en ben alleenstaand Dus dat kan best hoor, 't is maar waar je je prioriteiten legt.
   En om de vraag van zuinig aan te beantwoorden, ik zou zeker blijven werken.
   Femke

   Verwijderen
 19. ik ben alleenstaand , werk 30 uur in de week en heb een inkomen van rond de 1200 euro als ik de toeslagen mee tel, ik kan daar op zich goed rond van komen en ook nog sparen,maar dat houd wel in dat ik geen auto heb, geen dure abonnementen , geen dure gadgets en koop zoveel mogelijk 2e hand spullen, toch vind ik mezelf best wel rijk, ik kan gewoon mijn rekeningen betalen , heb nog werk en ben redelijk gezond. een basis inkomen van 1200 euro per persoon vind ik een beetje een kromme redenatie, want natuurlijk heb ik als alleenstaande een aantal lagere vaste lasten, maar sommige dingen zijn voor een alleenstaande niet goedkoper dan voor 2 personen, zo betaal ik voor mijn huisje net zoveel huur dan wanneer we hier met zijn 2en zouden wonen, net als verwarming, want of je nou alleen in een kamer zit of met zijn 2en verwarmen is dan net zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ook allemaal een zelfde soort werk doen? Psychisch of fysiek even zwaar, ?
  Dezelfde verantwoordelijkheid, hetzelfde aantal uren, dezelfde opleiding?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En dan krijg je toch ongelijkheid want de één kan met een euro meer doen dan een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb dat inkomen (1260 om precies te zijn) en huis afgelost, maar ik kan van dat bedrag nog zoveel sparen dat ik me nog zeker € 600 euro huur zou kunnen veroorloven, want dat is wat ik spaar. En nee dan bijt ik niet op een houtje en kan ook nog leuke dingen ondernemen zoals gisteren Parkpop in Den Haag en rij ook nog auto. Ik heb ook nog een oude kat die het nodige kost omdat ze het aan haar hart heeft. Dus zeggen dat je in je eentje niet rond kan komen van dat geld lijkt me onzin je moet de juiste keuzes maken. Je kunt inderdaad niet toegeven aan iedere kooplust maar veel dingen die je in een opwelling koopt heb je echt niet nodig.

  Ik denk echter niet dat een basisinkomen een goed idee is daar je inderdaad verschil in verantwoordelijkheden hebt en zwaarstes van banen. Dus dat lijkt me een onzalig plan waarbij veel mensen de moeite van werken niet meer zullen nemen. Ik zou waarschijnlijk ook meer vrijwilligerswerk gaan doen dan ik nu doe daar ik dat nuttiger vind dan het betaalde werk wat ik nu doe. Ik hou niet van mijn hand ophouden als het niet nodig is maar verleidelijk zou het wel zijn dan om mijn baas voorgoed gedag zeggen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het basisinkomen lijkt mij een prima idee. Dat is eerlijker dan het nu is in elk geval. Ten slotte werkt bijvoorbeeld een vuilnisman minstens zo hard als een zakenman, waarom mag hij dan niet evenveel verdienen? Een nog beter idee is het helemaal afschaffen van het geld. Dat iedereen overal evenveel recht op heeft niet vanwege wat men presteert, maar vanwege dat men 'is' Moet je eens zien hoe weinig inactieve mensen er dan overblijven, iedereen kan dan meedoen naar eigen willen/kunnen. Dat is pas participatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Reacties
  1. Het scheelt natuurlijk heel veel dat ik geen lasten meer heb voor mijn huis behalve de gemeentelijk heffing en ver. Van huiseigenaren. Verder leef ik gewoon heel sober, koop niks wat niet direct noodzakelijk is maar bijvoorbeeld ook weinig tot geen kleding, heb ik nog genoeg van. Met mijn auto rij ik maar 5000 km per jaar, ik verbruik erg weinig energie en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen.

   Verwijderen
 25. Ik werk in de productie en 40 uur is voor mij 1200 euro per maand (netto) dus ik zou het oneerlijk vinden als iemand dat zomaar kreeg en er wat leuks parttime vrijwillig bij zou gaan doen, dat wil ik dan ook wel natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen