Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 5 juli 2014

Tips om bezuinigen leefbaar te houden

Elke dag bezuinigen is hard werken. Als je niet oppast, en je moet echt keihard bezuinigen omdat je schulden hebt of een lager inkomen dan je gewend was, dan wordt het een grijs bestaan.
Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?

- Doe zo nu en dan iets extra’s, koop bijvoorbeeld krentenbollen, croissantjes of afbakbroodjes in het weekend in plaats van de goedkoopste boterhammen die je kunt vinden. Daardoor maak je het weekend tot iets speciaals. Ik heb besloten regelmatig een visje te kopen, haring, makreel of zo. Heerlijk en nog gezond ook. Die krentenbollen of andere luxe broodjes staan nu ook zo nu en dan op het menu (als ze in de aanbieding zijn vries ik ze in, dat gaat heel goed).
- Maak van het bezuinigen een sport waar je voldoening uit haalt. Als het je gelukt is om per jaar 100 euro te besparen op je energienota, kan dat veel voldoening geven. Ook het kopen van leuke, mooie dingen uit de kringloopwinkel kan je tot een zeer tevreden mens maken.
- Wees niet te streng en trakteer jezelf zo nu en dan op een leuk uitje, het kost wel wat, maar het geeft jus aan het bestaan. Uitjes hoeven niet peperduur te zijn, maar toch zijn uitjes vaak iets om met plezier op terug te kijken.
Er zijn ook gratis uitjes: de open monumentendagen, soms kun je gratis een molen bezichtigen en er zijn museumdagen.
Kort geleden had het waterleidingbedrijf Groningen een gratis open dag: ook leuk en leerzaam en je kreeg er nog een gratis kopje koffie bij!
Ook recent: de open dag van het Mauritshuis in Den Haag, vlak bij de gebouwen van de 2e kamer, daar kon je gratis genieten van kunst.
- Ontwikkel een leuke hobby, bij voorkeur één die geld oplevert. Maak bijvoorbeeld van lappen stof leuke creaties: kleding, mooie dingen om naar te kijken of mee te spelen.

Heb jij nog leuke tips?

13 opmerkingen:

 1. Je hebt gelijk, dit zijn belangrijke dingen om sober leven vol te houden.
  Mijn tip: geniet van bepaalde t.v. series. Dit kan zoveel plezier geven zonder dat het geld kost.
  Wij zijn dol op Britse detectives, nu met de voetbal worden we verwend op Nederland 2. We nemen ze allemaal op. Wat een voorraad kijkplezier!
  Voordelig lekker hapje erbij en genieten maar....

  Tina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook voorstander van op deze manier genieten van het geld uitsparen. Maar ben me ook heel bewust van het feit dat echt anders voelt als het heel erg moet i.p.v dat het een keus is. Toen mijn kinderen klein waren, vonden ze het erg leuk om te gaan picknicken als ik ze uit school haalde. In het park, wat lekkers mee wat ze anders thuis ook wel kregen,stukje fruit en wat drinken. Spelen in de gratis speeltuin en quality time met mij. Maar mensen om mij heen die echt in de schuldsanering zaten, of echt helemaal niets meer te besteden hadden, konden dat gewoon niet meer opbrengen. Die kindjes nam ik dan regelmatig mee. Ik deed het ook met een uitkering, langere tijd, maar had geen schulden en stond dus meer open voor dit sort uitjes. Als je daar op tijd mee begint, kan het voorkomen dat je in de schulden raakt, zonder dat je als gezin iets te kort komt. Maar niet iedereen heft dat inzicht op tijd, of heft andere pech gehad in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan ook naar publiek gezocht zoeken. Je kan je dan inschrijven bij tv programma's. Zo gaan dochter en ik binnenkort naar de opnames van de slimste mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn ook veel leuke gratis muziekevenementen in de zomer. Ook de goedkope pleinbios in rotterdam, waar je je eigen eten en drinken mee mag nemen is evht een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tips zuinigaan.
  Wat ik vooral merk is dat het voor mensen die zich gedwongen voelen om te besparen heel anders voelt dan voor diegenen die het vrijwillig doen. Voor die laatste groep is het een sport en geeft het voldoening.
  Mensen die het ineens met een heel krap budget moeten zien te redden voelen zich vaak 'slachtoffer' en dat ontneemt hen alle plezier in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Zuinige Student je hebt helemaal gelijk als je een krap
   budget hebt kun je niet zo genieten zonder dat je zorgen erover
   hebt.
   Ik voel me ook inderdaad slachtoffer.
   Al hebben we het zelf veroorzaakt .
   Alle dagen alles afwegen wat moet ik doen en die angst iedere
   keer als er wat onverwachts komt.

   Verwijderen
 6. Hallo Zuinig aan wij hebben nu net een potje gemaakt voor leuke dingen
  En daar zit nu 1,50 in.
  We dromen nu alle twee van een soft ijsje maar dat kopen we pas
  als er voldoende inzit.
  We hebben wat kleine boodschapjes gedaan en daar is de 1,50 van over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dit serieus?

   Verwijderen
  2. Waarom koop je duur soft ijs? Ik heb net een doos ijsjes gekocht. Acht cornetto's voor €1,29. Dat vind ik ook een traktatie. Bij AH Basic, bij Lidl en Aldi voor dezelfde prijs te koop!

   Verwijderen
  3. Met dat geld kun je bij I.k.e.a 3 softijsjes kopen en dan houd je geld over. Maar het gaat er nu niet om hoe het goedkoper kan, maar hoe je jezelf een goedkope beloning kan geven. Gelukkig kost het gemiddelde softijsje maar 1 euro.

   Verwijderen
  4. Hahaha, nee natuurlijk is dat niet serieus! Maar je kan natuurlijk altijd dromen van een soft ijsje! Dream on, zou ik zeggen!

   Victoria

   Verwijderen
 7. Hier mogen de kinderen zo af en toe kiezen wat we eten. We dekken de tafel mooi en maken er een klein feestje van. Daar kan geen restaurant tegen op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke tips Zuinigaan.
  Wij hebben nu vakantie, afgelopen week en komende week nog.
  We konden er gelukkig wat voor apart leggen, 250 euro zelfs dus dat is luxe!
  Maar deze eerste week hebben we er pas 12 van opgemaakt.We zijn namelijk gewoon thuis en dit bedrag is voor als we een dagje weg willen ofzo maar tot nog toe hebben we er geen behoefte aan. Lekker thuis beetje luieren, filmpje kijken en meer van dat soort bijna kosteloze dingen. Dus met wat geluk blijft er een aardig bedragje over wat dan mooi naar de buffer kan.

  BeantwoordenVerwijderen