Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 10 juli 2014

Wat ga ik doen in mijn vakantie?

Vanaf 18 juli heb ik vakantie! Heerlijk!
Wat ga ik doen?
Uitrusten, lezen, gras maaien, tuin fatsoeneren en nog veel meer.
Afgelopen weekend, (of was het al weer het weekend daarvoor?) stonden in de weekendbijlage van de Volkskrant interviews met mensen die heimwee hadden en een grondige hekel hadden aan reizen. Ik heb geen heimwee, maar eigenlijk hoef ik niet zo nodig op reis.
Ik ben een enorme stresskip wat reizen betreft:

Ik ben bang dat we het vliegtuig niet halen, of dat we de boot niet halen, of de trein, of de bus.

Ik ben bang dat ik essentiële dingen, zoals medicijnen en insuline naalden vergeet in te pakken en dan ook nog eens mijn medicijnenpaspoort vergeet. Dat geldt ook voor kleding en schoeisel, want in mijn maatje 54 (kleding) en maatje 42,5 (schoenen) koop je niet zomaar iets anders, in ieder geval niet in een vakantieland waar bijna alle vrouwen een kop kleiner zijn dan ik.

Ik ben bang voor pech onderweg, auto-ongelukken, neerstortende vliegtuigen, ontsporingen van treinen en noem maar op. Deze angsten houd ik voor mezelf, vooral om mijn gezelschap er niet mee lastig te vallen. Als we allemaal zo bang worden, dan wordt het helemaal niets meer!

En als we ergens aankomen, dan ben ik bang dat het lang niet zo leuk is als in de folders of op internet staat.

En dan moeten we ook nog weer terug .........................

Je snapt misschien dat ik heel wat moet overwinnen om weg te gaan en dan komt de vraag op: waarom zou ik weggaan?

Vaak is het verblijf ter plekke wel heel leuk hoor. Ik kijk met tevredenheid terug op vakanties in Zwitserland, aan de Middellandse Zee, op Kreta, op Majorca, aan de Spaanse oostkust en ook Gran Canaria was leuk. Maar die stress. De kinderen zeggen: je moet niet zo stressen, maar hoe doe je dat op commando?

14 opmerkingen:

 1. Wat is het doel van op vakantie gaan? Dat ligt voor iedereen anders. De een wil alleen uit de sleur en loskomen van zijn dagelijks bestaan. De ander woont in een drukke stad en wil naar rustig platteland en liefst met mooi weer. Weer een ander wil graag zeilen etc. Sommigen gaan bepaalde musea bezoeken, zo kun je nog wel wat redenen bedenken.
  Het lijkt me dat iedereen een soort doel/idee van vakantie heeft en dat je in een gezin uitkomt op een soort gemeenschappelijke deler tegen de prijs die je ervoor over hebt.
  Maar als je doel uitrusten, lezen en een beetje fietsen en tuinieren is en je een leuk huis hebt kan je natuurlijk thuisblijven. Veel goedkoper ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier nog wat sites met gedachten over vakantie en reizen: http://www.mirellavanmarkus.nl/downloads/De-Zege-van-de-Twijfel-Vakantiedoeboek.pdf
   http://www.filosofie.nl/nl/artikel/4619/de-kunst-van-het-reizen.html
   http://www.kids-and-trips.nl/onderweg/filosofie-van-het-reizen/

   Verwijderen
 2. Niks mis met een vakantie lekker thuis doorbrengen en dingen doen waar je normaal niet aan toe komt.
  Maar ik zou mijn vakantie (deel van het leven) niet laten bepalen door mijn angsten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga heel erg graag op vakantie alleen ben ik ook altijd bang om het vliegtuig of weet ik veel wat te missen. Ik loop dan altijd de boel vreselijk op te jutten en daar wordt de rest van mijn gezin dan weer niet goed van. Als we met de caravan op vakantie gaan zit ik de hele reis met kromme tenen. Een paar jaar geleden is onze caravan bijna omgeslagen en sindsdien krijg ik de bibbers bij iedere beweging die de caravan maakt. Het is geen reden om dan maar niet met de caravan te gaan, want op die ene keer na is het altijd goed gegaan.

  Voor mij is op vakantie gaan gewoon echt even helemaal weg zijn. En het maakt net uit of het dan 3 dagen of 3 weken is, als ik maar niet thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er komt maar een vraag in me op. Heb je die angsten alleen bij op vakantie gaan (of bij het idee te gaan)? Als je een lijst hebt, die na loopt, tijd inbouwt en een ander de lijst en ingepakte spullen laat controleren (dat wil vast iemand doen zo'n lijst controleren), zijn het helemaal geen reële angsten. Ivm noodzakelijke medicijnen laat ik mijn man controleren of ik alles wel heb. Zo zijn we samen verantwoordelijk en de kans op vergeten is erg klein. En ook maat 54 hebben ze in het buitenland (volgens mij is Nederland het enige land waar nauwelijks kleermakers te vinden zijn, en er zijn overal ook grote mensen. Kan zijn dat je rare badslippers aan hebt, maar ik zou daar voor even de humor wel van inzien, en dan maar niet lopen).
  Zoals mijn schoonzus (psycholoog) zegt. Zijn de angsten niet reëel, en zitten ze je in de weg is het iets om wat aan te doen. Je schrijft dat je het zo ook prima hebt. Dus dat hoeft natuurlijk helemaal niet!

  Je omschrijft de goede herinneringen aan vakanties. Daarom ga ik graag weg. Ik ga ook zelden naar een voor mij bekend oord. Nu wel altijd met de auto. Ik vind een vliegtuig teveel gedoe en met de eigen auto voel ik me vrijer. (En de ANWB in het buitenland doet ook goed werk weet ik uit ervaring ;-) ).

  Fijne vakantie en hopelijk heb je daarna weer wat meer energie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben verder niet angstig. Eigenlijk ben ik verder een heel kalm en rustig mens. Ik ga gegarandeerd nog wel eens naar het leuke plekje in de Zwitserse Alpen en ook zeker nog wel naar een van de Canarische eilanden, maar op weg er naar toe ben ik soms niet te genieten, ook voor mezelf niet. Als ik eenmaal in het vliegtuig zit, of onderweg ben in de auto wordt het al beter, want dan kan er al weer minder mis gaan.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie. Dan leer je iemand toch een beetje kennen als je een blog jaren volgt :-) Ik vond je namelijk helemaal geen angstig mens. En die vage plannetjes in je achterhoofd, weer een keer naar de Alpen bijvoorbeeld, dat is ook genieten vind ik.

   Verwijderen
 5. Ik ben een vakantiebeest en leef ongeveer van vakantie naar vakantie toe. Maar vakantie is natuurlijk voor iedereen anders. Vakantie is ook bedoeld om te ontspannen, en als je dat het beste doet als je lekker rustig thuis zit, is dat toch ook gewoon lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb ongeveer zelfde kleding maat als jij en wij gaan elk jaar naar griekenland. wat ik doe is mijn badpak in de handbagage (moeilijkste kledingstuk en het neemt niet veel plek in) en 1 setje kleding ( bv korte broek en top ) in de koffer van mijn man. en mijn man doet een setje kleding in mijn koffer.
  op die manier voel ik me relaxder.
  de kans dat 2 koffers kwijt raken is al een stuk kleiner

  ook boeken wij vaak een hotel op schiphol, dan heb je niet zo'n gebroken nacht ( zie zomercharters vliegen op onmogelijkte tijden)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga zelf ook niet heel graag op vakantie, er zijn echter een paar dingen die ik nog zeker gezien wil hebben aantal steden in Rusland en familie bezoeken in de V.S. Hier ben ik voor aan het sparen dit gaat ten koste van een jaarlijkse vakantie maar dat vind ik niet erg. Ik wil voor mezelf alleen wel een planning maken anders komt het er niet van dat schijn ik dan ook niet zo erg te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moet ook altijd tientallen beren op de weg opruimen en ben, een beetje rare uitdrukking misschien in dit verband, al duizend doden gestorven voor ik op reis ga. De stress heeft voor mij alleen betrekking op het reizen zelf. De rest, inpakken en zo, pak ik zeer georganiseerd aan met lijstjes en zo dus dat gaat eigenlijk altijd goed. Wat ik de laatste jaren doe is dat ik wat temazepam tabletjes haal bij de huisarts. Na de uitleg waarvoor is het geen enkel probleem. Ik neem een half tabletje op Schiphol in en als het een lange vlucht wordt nog een glas wijn in het vliegtuig en dan is de reis redelijk relaxed. Met een paar tabletjes doe ik dus een hele tijd. Ook met de auto reizen is niet mijn favoriete bezigheid maar dan neem ik niets in, ook niet als ik zelf niet hoef te rijden. Ik blijft wel op reis gaan omdat ik graag stedentripjes maak en omdat ik bang ben dat als ik er teveel aan toegeef ik op den duur nergens meer kom. Mijn man reisde heel veel voor zijn werk en vond het wel leuk als ik af en toe meeging naar steden die voor mij interessant waren. Het enige dwangmatige waar ik niet vanaf kom is dat mijn huis opgeruimd en brandschoon met lege wasmanden en zo moet zijn voor ik wegga, voor het geval dat. Gr. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. reizen is natuurlijk leuk en er zijn veel plaatsen die ik best wel graag zou willen zien , aan de andere kant is het raar dat wij er alles aan doen om ons huis zo mooi en gezellig mogelijk te maken , daar vaak hard voor werken en dus weinig thuis zijn om dan vervolgens als we de kans hebben maximaal van dat huis te genieten we voor een aantal weken op reis gaan en dat huis dan leeg achter te laten terwijl je die weken natuurlijk wel gewoon alle kosten thuis hebt ook als je er niet bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer herkenbaar! Zo ben ik ook! Ik blijf ook al jaren en jaren thuis en heb een goede reden! Ik heb dieren :-) Ik werk 95% en ben blij eens thuis te zijn, dat is vakantie. Allerlei klusjes doen die zijn blijven liggen. Ik ben niet rustig op een vakantie en moet steeds aan die klusjes denken terwijl als ik thuis kom er ook niet aan toe kom hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Stress is er altijd wanneer je op vakantie gaat. Heb ik ook, echter blijf ik wel altijd met mijn kinderen in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen