donderdag 14 augustus 2014

Hellup, er zit een vis in mijn appelsap!

Eet je om wat voor reden dan ook geen dood dier en ben je daar heel strikt in, dan moet je vreselijk goed uitkijken met wat je eet en drinkt, want de producenten stoppen overal stukjes dood dier in!

Waar moet je dan aan denken?

Kaas met kalfsmaag als stremsel
Appels en peren met luis als glansmiddel
Vruchtensap met visgelatine
Sporen koe in chips
Varkenshaar in brood
Varkensgelatine in geitenkaas, margarine, koekjes, pepermunt en snoepjes
Visolie in olijfolie

Foodwatch is een actie tegen verborgen dieren begonnen.

Het is niet wettelijk verplicht om van dieren afkomstige hulpstoffen bij de ingrediënten te vermelden, maar als je van je geloof geen varken of koe mag eten, dan wordt het wel heel erg lastig!

Achter E-nummers zitten soms dieren verborgen, bijvoorbeeld:
E120 karmijnzuur  is  gemaakt van luizen
E542 is beendermeel.
E920 is gemaakt van varkenshaar

Op de site van Foodwatch vind je links naar sites met Halal, vegetarische en veganistische voedingsmiddelenlijsten.  Daarop kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen geen dierlijke (bij)producten bevatten.

Ik heb een mailtje gestuurd, want ik vind niet dat het kan om in voeding, waar je het niet verwacht, delen van beesten te stoppen. 

23 opmerkingen:

  1. Hier word je niet blij van al is dit info dat al jarenlang bekend is.
    Ik loop tegen iets heel anders aan wat toch vergelijkbaar is. Ik word erg ziek van gluten en die worden net zo goed stiekem in het eten gestopt. En ook nog zonder E-nummer. Zoals opspuiten van vlees met eiwithoudend water, tarwe als hulpstof gebruiken en dan hoeft het niet op de ingredientenlijst. En wettelijk is toegestaan dat er 20 ppm aan gluten in een product mag zitten zonder het op de verpakking te zetten. Verder hoeft de oorsprong van glucose, dextrose en maltodextrine niet op de verpakking te staan. Je wilt niet weten hoe vaak ik al ziek ben geworden van zgn 'veilige' producten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien eens vragen of foodwatch ook over die vermelding op etiket een aktie gaat beginnen?

      Verwijderen
    2. Er wordt aan gewerkt, maar de Europese Unie werkt niet altijd voldoende mee. De Australische normen zijn veel beter. Daar zouden we naar toe moeten.

      Verwijderen
    3. Yelena, eigenlijk vind ik jouw geval nog ernstiger. Ik denk dat de meeste mensen die strikt vegetarisch zijn of om relieuze redenen geen dier willen eten, wel weten waar stiekem iets van dier in zit. Maar jij wordt er ziek van! Het lijkt me een goed idee om het aan te kaarten bij verschillende instanties, o.a. Foodwatch, maar ook het Voedingsbureau.

      Verwijderen
  2. Gatsie!! Ik hoor dit wel vaker, maar om eerlijk te zijn stop ik altijd met lezen zodra ik zie waar het over gaat, want echt vrolijk kun je er niet van worden, maar van veel dingen is het ook geen kwestie van dat het in ALLE soorten zit. En waar het dan in zit, dat is weer de vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb daarom ook erg lang geen pudding gegeten, het idee dat er botten van dieren doorheen zitten vindt ik zo goor

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn partner heeft het Houtsmuller dieet. Puur en zonder toevoegingen. Ga er maar aan staan, alles bevat toevoegingen. Een natuurvoedingswinkel heeft tegenwoordig ook veel fancy pretvoedsel met weliswaar natuurlijke toevoegingen, maar het blijven toevoegingen. Echt puur eten is tijdrovend. Natuurvoedingswinkels zijn tegenwoordig ook niet meer in de buurt, omdat we in een stadswijk wonen waar vanwege de bevolkingssamenstelling er weinig vraag naar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. volgens mij heb je nooit naar de Keuringsdienst van Waarde gekeken!
    E920 is een product van dierlijke oorsprong en bestaat voornamelijk uit.... MENSENHAAR!
    o ja: rode kleurstof komt van luizen, dus ook je roze koeken zijn niet vrij van beestjes. Volgens mij is het zelfs zo dat elk product in Nederland een bepaald percentage aan insecten mag bevatten.... sacha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel hoor! Ik ben een fan van de Keuringsdienst van Waarde! Dus die haren in brood, dat wist ik wel. Ik heb er ook al eens een blogje over geschreven. Ook wist ik dat er vaak gelatine (van beenderen) in snoep zat en dat het stremsel in kaas van kalvermagen gemaakt was wist ik ook. Wat ik niet wist, was dat ook in olijfolie, koekjes, geitenkaas en chips sporen van dieren zit.

      Verwijderen
  6. Chips worden -denk ik- gebakken in Ossewit. Dat is reuzel. Er wordt tegenwoordig gelukkig meer op transvetten gelet. En een frietje in België? Altijd gebakken in Ossewit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eten en vegetariër. Ik snap het. Maar ik zie steeds mensen die niets van een dier willen. Ze dragen leren schoenen, een leren tas, een leren zadel voor het paard.........Waarom de kreet; ik wil niets van een dier gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben een parttime vegetariër, mij maakt het niets uit of er dierlijke producten bij de fabricage gebruikt worden. Ik eet toch wel zo nu en dan ei, vlees, vis of gevogelte en draag leren schoenen en wollen truien. Ook slaap ik onder een wollen dekbed of wollen deken.

      Verwijderen
    2. Als ik vlees eet (bv kip, rundvlees of varken, biologisch of niet) word ik misselijk en duizelig. Daarom eet ik geen vlees maar draag wel leren schoenen!
      Mijn man eet wel vlees, graag zelfs, maar alleen biologisch vlees!

      Verwijderen
  8. wij hebben het boekje van bouillon om te zien wat de E nummers betekenen en merken het ook echt. Bovendien werk ik met islamitische collega's die oplettend de ingrediëntenlijst af gaan. Erg dat het er soms niet eens op staat! Ik heb de actie in ieder geval gedeeld op facebook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Glansmiddel op dropjes: botten van dieren.
    Koekjes met weipoeder.
    Niet eetbaar, maar ook in lijm zitten botten verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weipoeder is een bijproduct van de kaasproductie. Dit zal alleen een probleem zijn als je ook geen dierlijk gestremde kaas wil eten. Ik dacht dat iedereen tegenwoordig ook wel zou weten hoe kaas gestremd wordt? Daar is nog nooit geheimzinnig over gedaan volgens mij.

      Verwijderen
  10. Je moet ook niet weer overdrijven, sommige van die stoffen zitten er in zulke ieniemienie hoeveelheden in dat de etiketten wel 3 maal groter moeten worden om elke 1/100e µ of nog geringere hoeveelheid er op te kunnen plaatsen. f
    Alles een beetje in perspectief blijven zien anders moet/kun je niets (maar dan ook echt niets) meer eten. Sla wordt ook bemest met dierlijke mest dus er zitten ook dierlijke "producten" op sla. Zo blijf je bezig!
    Khaatje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het feit dat het een ienimieni hoeveelheid is, wil niet zeggen dat het voor consumenten ieniemieni van belang is! Jans

      Verwijderen
  11. Toch ook niet zo paniekerig doen, ieder mens weet toch dat er om kaas te maken stremsel nodig is? ( alhoewel het tegenwoordig ook anders schijn te kunnen maar waar is dat dan van gemaakt?) Gelatine is ook iets doodnormaals, er zitten geen botten door pudding, maar uit runderbotten trek je runderbouillon en dat helemaal indrogen en je krijgt gelatine, een bindmiddel. als je rundvlees suddert en dan later de koude jus bekijkt dan is die vaak lobbig, nu dat komt door de gelatine ( collageen) Vroeger trokken we altijd van botten en een mergpijpje heerlijke bouillon om soep van te koken. Ik bemerk in de media dat men weinig meer weet van de gewone kooktechnieken en de producten die daarbij ontstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben tegenwoordig erg veel tijd om ons overal druk om te maken. Je kunt je beter druk maken over hoe de dieren die we eten behandeld worden. Maar ja biologisch vlees vinden we te duur dus daar sluiten we onze ogen voor en gaan ons vreselijk opwinden over een haar in brood en een insect in een ander product. Tja het is maar net waar je prioriteiten liggen. ;)

      Verwijderen
  12. Het gaat er ook niet om of het schadelijk voor je is maar dat je ongevraagd ingrediënten of resten van hulpstoffen opgedrongen krijgt die je misschien liever wilt vermijden. Doordat het niet op de verpakking vermeld hoeft te staan heb je dus geen keuze mogelijkheid. Wat de reden is om het te willen vermijden, allergie, religie, vegetarisme of veganisme, doet er eigenlijk niet toe zolang je maar kunt kiezen of je iets binnen wilt krijgen of niet. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De oplossing is om dingen zelf te maken in geen gemaksvoedsel te kopen.

      Verwijderen
  13. Me mori de amor con todo el conjunteli!!!!! esa silla por favor

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.