Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 augustus 2014

Zelf je lunch van huis meenemen

Door iedere dag je lunch zelf thuis te maken, kun je flink wat geld besparen. Het kost veel geld om in de kantine of in de supermarkt een maaltijdsalade of broodjes aan te schaffen. Met een eigengemaakte lunch ben je een stuk goedkoper uit, het scheelt je honderden euro's per jaar!

Er is echter wel één maar aan verbonden: zorg wel dat je voeding veilig is.
Stel, je doet vleeswaren op je brood, bijvoorbeeld filet americain, of rosbief (wel ja, doe maar luxe!). Je bewaart je broodje in een warme werkkamer of in een warm klaslokaal. Wat gebeurt er dan met dat vlees, zeker als er wat bacteriën op of in zitten? Juist ja, die bacteriën die gaan zich vermenigvuldigen, ze hebben een fijne voedingsbodem. Als jij dan om een uur of één je lekkere broodje met vlees eet, dan zou het best eens kunnen zijn dat jij in de uren daarna dikke vriendjes wordt met de dichtstbijzijnde toilet.
Moraal van het verhaal: zorg voor etenswaar met minder bederfelijke ingrediënten en/of zorg voor koeling.
Ik haal 's ochtends mijn boterhammen uit de vriezer en beleg die. Mijn lunch is nog half bevroren op het moment dat ik het pakketje meeneem. Als je de mogelijkheid hebt om je eten tot aan de lunchpauze in de koeling te leggen, zou ik dat zeker aanraden.

17 opmerkingen:

 1. Zo doe ik dat ook. In de ochtend smeer ik nog bevroren boterhammen, en tegen de middag is alles ontdooid.

  De avond van de voren brood smeren of voor een hele week vooruit smeren (dus boterhammen belegd en wel invriezen) vind ik minder lekker smaken.

  Het scheelt inderdaad veel geld door zelf thuis de lunch klaar te maken. In de kantine kom je ook in de verleiding om ongezonde dingen te eten. Soms op luie dagen koop ik voorverpakte belegde sandwiches in de supermarkt. Deze kosten als gauw € 2,50 en er zitten veel kunstmatige toevoegingen in.

  Op mijn werk is een koelkast.

  Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mijn man en zoon1 nemen brood met vleeswaar mee omdat ze een koelkast op hun werk hebben. Ik neem nooit wat mee, ik ben altijd tussen de middag thuis voor de lunch. Zoon2 gaat naar school. Hij smeert zijn brood bevroren en neemt alleen maar pasta of kaas mee. Niet een hele gezonde keuze maar een groen plakje ham tussen de middag op je boterham is geen succes. En om je zoon een koelelement mee te geven...... op zich een verstandige keuze maar dat krijg je bij pubers niet voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien een bevroren pakje chocomel af en toe mee als koelelement?

   Verwijderen
  2. Welke tiener wil gezien worden met een pakje chocomel?

   Petra

   Verwijderen
  3. wat is er mis met chocomel bij de boterham ?
   hier 2 zoons van 18 en 16 nemen het nog altijd mee , in hun broodtrommel !
   hebben wij bijzondere zoons zeker ...:}

   Verwijderen
 3. Slim om het brood bevroren mee te nemen! Zo heb je het zo vers mogelijk als je gaat lunchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lunch op werk Door middel van een loon inhouding van minder dan 2 euro. manlief ook en voor mijn dochter smeer ik iedere ochtend inderdaad bevroren boterhammen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb niet eens de mogelijkheid om een lunch te kopen op mijn werk (onderwijs) dus ben inderdaad iedere werkdag goedkoop uit. Met gratis koffie en thee ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt tegenwoordig ook hele leuke lunchboxen. Mijn collega's zijn niet zo van het brood. Die nemen vaak gewoon sla, groente en dressing mee en maken op het moment surpreme hun lunch klaar. Of we maken gezamenlijk soep of couscous.
  Leuk hoor, samen bezig zijn en lekker eten. Ik moet zeggen dat ik nog wel vaak aan de brood zit omdat het ook een stukje gemak is. Wat eten jullie op het werk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik werk vanuit mn eigen huis als gastouder. ben niet zo'n broodeter, maar ja de kids eten t ook dus ik ook meestal, of heel soms als t uitkomt dat ik kan eten als zij slapen oid, maak ik wel eens ei met knoflook,ui, tomaat, spinazie, evt pijnboompitten en kaas of feta oid. soms ook salade idd. heerlijk :) maar kost best nog wat tijd om te maken. vooral met hongerige dreumessen en peuters ;) die willen gewoon snel en makklijk hun boterham en dan moet ik er wel bij zitten

   Verwijderen
 7. Ik koop eigenlijk nooit iets in de kantine. Wel neem ik mijn eigen boterhammen mee, waar altijd kaas opgaat en ook neem ik meestal sla en tomaten mee. En altijd iets van fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soep is bij ons in de kantine heerlijk, versgemaakt en voor maar 65 ct, bovendien is ie rijkelijk gevuld. Kijk dat laat ik niet staan voor dat geld. Jans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij maken voor de hele week lunchpakketjes klaar van vers brood en beleg en vriezen dit in, zodat je een bevroren pakketje mee kan nemen. Is nog voordelig ook, hoef nooit iets weg te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik probeer tussen de middag thuis te gaan eten, maar lukt niet altijd. Dan gaat brood mee wat half bevroren is en in aluminium folie duurt het dan ook wel even voordat het ontdooid is. Je kan bij ons op het werk 1x per week gratis mee eten, maar dat is alleen 'vette hap' en dan eet ik toch echt liever thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat het ook scheelt wat je maag gewend is. Collega had vaak leverworst tussen het brood en had dan geen darmklachten. (geen koelkast op het werk)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gelukkig staat er een koelkast en dus neem ik meestal m'n lunch(salade) mee, of restjes van de warme maaltijd,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als vegetarier die niet van pindakaas of chocopasta houdt, heb ik altijd kaas op brood mee. En als er restjes v gisteravond zijn, salade.
  En als jk thuis werk, lunch ik met n kliekje.
  Alle beetjes hwlpen inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen