Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 september 2014

Cadeautje op de deurmat

Vorige week viel weer mijn driemaandelijks cadeautje op mijn deurmat: het herfstnummer van Genoeg.
Ook deze keer was het weer een heel interessant nummer. Het thema was zo weinig mogelijk afval produceren en afval opruimen. Het ging onder anderen over mensen die in hun dagelijks leven afval opruimen waar ze het vinden. Als iedereen iedere dag een beetje afval van de straat zou rapen: verpakkingen, drinkflesjes, blikjes etc, dan was alle troep in no time opgelost. Stel je voor, alle bijna zeventien miljoen Nederlanders rapen iedere dag 1 water- of frisdrankflesje op! je bent een goed voorbeeld voor je kinderen en het scheelt plastic soep!
Er was een reportage over Green Evelien en haar manier om zo weinig mogelijk afval te produceren en daarnaast heel zuinig te zijn met energie. Een inspirerend voorbeeld voor mensen die heel groen willen leven. Foto's maken duidelijk hoe ze het aanpakt. Op haar site kun je ook heel veel van haar te weten komen. Ik denk dat de meeste van mijn lezers wel van haar gehoord of gelezen hebben, maar voor de zekerheid hier de link naar haar site.
Ook komt Piet Hein Eek aan het woord over zijn werken met afvalhout en ander afval. Ik schrijf nu wel afval, maar hij ziet het niet als afval en dat is eigenlijk heel terecht, want veel dingen kun je hergebruiken en je kunt er de mooiste dingen van maken.
Genoeg is goed voor allerlei leuke consuminder- en groene tips! Ook op de site kun je altijd nieuwtjes en ideeën vinden. Ik ben heel blij met mijn consuminderblad en beschouw het als een cadeautje voor mezelf.

14 opmerkingen:

 1. het zou goed zijn als iedereen afval opraapt, maar het zou nog beter zijn als niemand afval neergooit .
  Ook ik raap afval op ,maar de volgende dag ligt er weer even veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik de actiecode "Zuinig" invul bij "Genoeg" geeft dat geen recht op korting, kan dat kloppen?
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De link werkt inderdaad niet meer, ik heb er zojuist achteraan gemaild.

   Verwijderen
 3. Hier in de buurt lopen een paar mensen langs het kanaal,die altijd een plastic zakje bij zich hebben en al wandelend troep opruimen. Ze hebben me geinspireerd,ik probeer elke dag iets op te ruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook een geweldig blad. Fijn ook om op deze manier zo'n initiatief te steunen zodat het in stand wordt gehouden. Deze editie vond ik ook bijzonder goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het zou toch beter zijn als we geen afval op straat gooien dan hoeft het ook niet opgeruimd te worden.stel je voor bijna 17 miljoen nederlanders gooien geen afval meer op straat , dat zou toch fantastisch zijn. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je zegt:alle zeventien miljoen mensen rapen elke dag iets op, dan zitten degenen die het er neergegooid hebben, er ook bij. In feite moet je bij het begin beginnen, oproepen om niets op straat of waar dan ook neer te gooien. Dan hoeft een ander jou rotzooi niet op te rapen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ans en Geartsje: denk je dat het helpt om in een blad als Genoeg mensen op te roepen niets op straat te gooien? Ik denk dat juist de lezers van genoeg dat niet doen.

   Verwijderen
 7. Piet Hein Eek maakt leuke dingen maar de prijzen zijn minder leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben er de laatste tijd zelf ook veel met het onderwerp bezig. De reden om zuinig met energie om te gaan, afval te voorkomen, weinig te verbruiken etc. kan voor iedereen verschillend zijn. In grote lijnen gaat het denk ik om financiële, milieutechnische en morele redenen. Het lastigste van het hele onderwerp vind ik vragen als, wanneer is het "genoeg", tot hoever moet je gaan. Evenwel iemand als Green Evelien vind ook ik een inspirerend voorbeeld. In mijn ogen gaat zij net iets verder dan vele anderen, zoekt dingen goed uit en is consequent.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoezo iedereen elke dag afval rapen?
  Laat iedereen zijn eigen afval ZELF bij zich houden en in
  de eigen container doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog beter, maar als alles schoon is, dan stimuleert dat hopelijk diegenen die er een troep van maken om hun afval netjes op te ruimen.

   Verwijderen
  2. dat zou heel mooi zijn maar in de praktijk werkt het vaak niet zo, ik werk in de schoonmaak en het feit dat wij schoonmakers er voor zorgen dat mensen een schone werkplek hebben is toch geen stimulans om zelf ook enig zins te zorgen dat de werkplek schoon blijft dus kan me niet voorstellen dat het al helemaal niet geld voor openbare plekken.

   Verwijderen