vrijdag 21 november 2014

Een andere zorgverzekering?

Al weer worden de zorgverzekeringen duurder en gaat het verplichte eigen risico met 15 euro per jaar omhoog. Verzekeraars maken hun prijzen bekend en ik en jij en wij allemaal mogen gaan kiezen wat het wordt. Ik ben al per mail benaderd door TV programma's om op te treden in of mee te werken aan hun programma om te vertellen hoe ik dat ieder jaar doe, dat overstappen.
Huh?
Ik word maandag aan mijn oog geopereerd en heb geen auto. Denk je nu echt dat ik vanuit Groningen uren reis en naar zo'n programma kom om mijn ervaringen (aantal: 0) te delen over overstappen naar een andere verzekeraar?
Want ik ben nog nooit overgestapt. Dat heb ik vorig jaar wel overwogen, maar uiteindelijk toch niet gedaan, voornamelijk omdat het iets goedkopere alternatief minder fysiotherapie bood. Voor mij geen programma, daar denk ik niet aan.

Wat betreft het overstappen:
Omdat iedere zorgverzekeraar toch weer een eigen pakket heeft, is het een beetje appels met peren vergelijken. Vorig jaar heb ik uiteindelijk gekozen voor een jaarpremie bij de eigen verzekeraar, daardoor kreeg ik korting. Ik heb ook al jaren een collectieve verzekering.
Als ik nu op de site van de Consumentenbond de zorgvergelijker start, en mijn wensen en gegevens invoer en de collectiviteitskorting mee bereken, dan kom ik uit bij dezelfde verzekeraar waar ik al sinds jaar en dag klant ben.
Ik kan iedereen aanraden te proberen aan te sluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan via alle mogelijke organisaties: vakbond, bedrijf, patiëntenverenigingen, sportvereniging.
Vanaf 2014 betaal ik de hele verzekering in 1 keer. Vorig jaar kostte het mij €1362,16, komend jaar wordt het bedrag €1405,67. Daarvoor heb ik een basisverzekering, een 3 sterren aanvullende verzekering, een tandzorgverzekering tot €250 per jaar en het laagste eigen risico. Omgerekend €117,14 per maand. De premie was dit jaar omgerekend €113,51. Ik vind de verhoging wel meevallen, eerlijk gezegd.

14 opmerkingen:

 1. Allereerst heel veel succes a.s maandag met de oogoperatie.Ik denk dat je goed moet kijken naar de verhoging bij ons is het 40 euro per maand voor 2 personen en dat is behoorlijk vinden wij . Ik ben me dus druk aan het oriënteren of we overstappen en zo ja naar welke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stap ook niet over. Blijf gewoon zitten waar ik zit. Ben zeer tevreden over mijn zorgverzekering. Ze betalen altijd netjes en snel uit. Pakketten zijn ook gewoon goed uitgebreid dus nee ik verroer mij niet. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het erg tegenvallen, ik schreef er gisteren over. Met de noodzaak van 100% fysiovergoeding (verz is. 67 gestegen) en een beugelverzekering (wordt ineens minder vergoed voor mij, we gaan hier allebei aan de beugel) baal ik flink.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn aanvullende verzekering zit 27x per jaar fysiotherapie. Dat is voor mij voldoende. Ik heb bijna ieder jaar een periode lang fysiotherapie nodig. Als ik dat niet nodig zou hebben, zou ik een goedkopere variant kiezen of de aanvullende verzekering misschien wel helemaal achterwege laten. Het zou me een kleine 175 euro per jaar schelen, maar dat durf ik echt niet te riskeren!

   Verwijderen
  2. Oeps, die 175 gold voor 2014, in 2015 wordt de premie voor mijn aanvullende verzekering 190 euro.
   Het is heel oneerlijk, die kosten voor beugels en orthodontistische behandelingen. Ik heb nooit een beugel gehad en mijn dochters hadden er ook geen nodig. Het scheelt handen vol geld!

   Verwijderen
 4. Grappig dat je wordt uitgenodigd voor tv! Bieden ze niet aan je met een taxi op te halen? Volgens mij doen ze dat best als ze je graag willen hebben. Maar mij lijkt het ook niks hoor.

  Ik vind het vergelijken ook lastig, om dezelfde reden als jij noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het vergelijken is inderdaad echt niet te doen. Inmiddels moet je er een studie van maken. En dan nóg hou ik een onzeker gevoel of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Ik vraag me ook af tot hoever het allemaal maar kan blijven stijgen. Zorg wordt (is?) zo onbetaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Succes met je operatie! En ik stap weer niet over. Ik ben 1x van CZ naar Anderzorg gegaan en sindsdien was Anderzorg toch steeds het goedkoopst. En voor zover ik het nu heb kunnen zien is dat nog steeds zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik b n overgestapt naar de collectieve ziektekostenverzekering van de IZA voor gemeenteambtenaren. 100% fysio, 500 euro tandartskosten en geen toegangseisen. Inclusief mijn cao vergoeding voor 122 euro per maand. Echt geweldig. Zat bij de Friesland, maar dat is zeker 20 euro duurder per maand. En vanaf de 36ste fysiotherapiebehandeling moet ik toestemming vragen. Vraag me af of er iemand is die dat dan krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij, mijn man, 68 en ik, 65, stappen niet over. Mijn man zit bij De Friesland en wil daar perse niet weg. Alleen gebaseerd op gevoel. Ik zit bij Anderzorg, die is al goedkoop. Goedkoper kan bijna niet. We zijn beide gezond en hebben het hoogste vrijwillige risico. En geen aanvullende vwrzekeringen. Overstappen houdt een keer op. Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hmm een collectieve ziektekostenverzekering is niet per definitie goedkoper. Ik ben vorig jaar vanuit een collectieve verzekering overgestapt naar een individuele verzekering. Scheelde me 20 euro. Voor dit jaar heb ik het al weer uitgezocht en ook nu ben ik goedkoper uit zonder gebruik te maken van een collectiviteit. Het devies blijft om verzekeringen goed te vergelijken, maar eerst goed op een rijtje te hebben wat je wensen zijn. En ja makkelijk is het niet, maar wel ontzettend belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de korting aanzienlijk. Dezelfde verzekeraar rekent €303,73 per jaar meer voor mensen zonder een collectieve verzekering.

   Verwijderen
 10. Ik ben van plan over te stappen op een budget zorgverzekering. Heb goed zitten vergelijken, ben daar lang mee bezig geweest. Stap over op PMA zorg,
  zit nu bij FBTO basis eigen risico 360. Mijn man en zoon ook alleen hun hebben een hoog eigen risico, mijn jongste zoon wordt in 2015 18 jaar, dan zitten we met zijn allen bij een budget zorgverzekering. Het is mogelijk want waar ik woon heb je in een straal van 5 kilometer 7 ziekenhuizen zitten, en het ziekenhuis waar ik nu bij zit is er ook bij. Als je in een dorpje woont is het wel wat anders, dat is weer het voordeel als je in de stad woont, het gaat ons 30 euro per maand schelen. Sterkte maandag bij de operatie.


  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kom ook bij mijn huidige verzekeraar uit. Jammer, ik vind de dekking af en toe wel laag maar ja, blijkbaar is dat nu dus overal.

  BeantwoordenVerwijderen