Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 5 november 2014

Piep, piep!

Piep, piep en weer eens piep, hoorde ik in het weekend steeds. Een doordringend piepje.

En nee, het was geen muis, maar de rookmelder die mij meldde dat de batterij bijna leeg was.
Fijn dat het systeem dat aangeeft, want met een lege batterij doet de rookmelder helemaal niets en dat is nu juist niet de bedoeling.

Mijn eerste ervaring met een rookmelder had ik op vakantie in 1997. We waren een midweek in een huisje in Ponypark Slagharen.
Bij zo'n uitstapje horen natuurlijk zelfgebakken pannenkoeken. Ik was nog maar net bezig toen de rookmelder begon te loeien! De pannenkoeken waren niet eens aangebrand. Wat nu? Waar moet ik naar toe en wat moet ik doen? Voordat ik actie had kunnen ondernemen was er al een buurman binnengelopen die zei: "laat mij maar even". Hij klom op een stoel en haalde de rookmelder van zijn plaats, verwijderde de batterij en vertelde: "na het pannenkoeken bakken kun je de rookmelder met batterij weer terugplaatsen."
Zo gezegd zo gedaan!

Ruim een jaar later waren we er weer, nu een weekend in een tipi.
Ook heel leuk!
We gingen weer pannenkoeken bakken en je voelt hem al aankomen, weer begon de rookmelder luid te piepen. Inmiddels wijzer geworden, klom ik direct op een stoel en zette het ding tijdelijk buiten werking. 
Want rookmelders zijn er om je te attenderen op gevaar en niet om iedereen te laten weten dat jij aan het pannenkoeken bakken bent!

Alleen ............ nu krijg ik de rookmelder niet meer op zijn plaats. Ik kan het gewoon niet goed genoeg zien. Hij ligt nu ergens, met de goede kant naar boven, zodat hij wel functioneert, maar niet op de gewone plaats.

7 opmerkingen:

 1. Grappig de zelfde ervaring met rookmelders en Ponypark Slagharen, moet wel zeggen dat de rookmelder boven het kookstel geïnstalleerd zat, dan heb je al gauw dit probleem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is bij de bouwmarkt een handige rookmelderplaatsding te koop. Het bestaat uit twee plaatjes, een ijzeren en een magneetische. De ene plak je op de rookmelder, de ander op het plafond. Je kan met bv een wc-ontstopper het op zijn plaats krijgen als je er net niet bij kan.Ook handig op plekken waar je niet kan of wilt boren. Voor mij een uitkomst.

  Groet, Greet

  https://www.conrad.nl/nl/gev-003163-magneetbevestiging-voor-rookmelder-751063.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ooit op de bovenverdieping dagenlang naar de piep gezocht. En naar muizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook wij hadden die ervaring met de rookmelder in slagharen en anderen met ons. Ik heb toen de deuren en ramen open gezet en toen hield hij op. Grappig dat jullie het ook overkwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo heeft mijn zusje al een een verwarmingsmonteur laten komen omdat ze dacht dat de ketel piepte, duur grapje als blijkt dat het gewoon de rookmelder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon brandpreventie laten komen en goede rookmelders op laten hangen! Zij weten ook op welke plaats dat het beste kan. En dat is niet boven het kookgedeelte;) Ze komen jaarlijks controleren, schoonmaken en nieuwe batterijen er in doen. Voor maar 4.75 per rookmelder en tussendoor zijn de kosten gratis mocht er iets niet goed zijn. Maar dat is bij ons nog nooit gebeurd en ze hangen hier al jaren! En open rookmelders met de batterij er uit hebben geen nut he? Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben jarenlang BHV-er geweest en kan dit zelf regelen. Ik heb de batterij binnen 1 dag vervangen en de rookmelder hangt nu weer op een strategische plek, namelijk in de woonkamer, bovenaan de open trap. Rook stijgt omhoog en de rookmelder gaat af.
   Die rookmelders in Slagharen hingen te dicht bij de kookplaat in de keuken. Niet mijn fout.

   Verwijderen