Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 3 november 2014

Wat als de stroom uitvalt?

Green Evelien plaatste gisteren een bericht over verlichting bij stroomuitval. In België is de kans groter dan in Nederland, maar ik hier kan je plotseling zonder stroom komen te zitten.

En dan?

Evelien heeft een goed punt om hier aandacht aan te besteden. Ik heb flink wat kaarsen en wat zaklantaarns, maar andere effectieve lampen bezit ik niet.  Ik heb ooit een zonnelampje gekocht, maar dat geeft zo weinig licht, dat ik net zo goed een waxinelichtje aan kan doen. Dat lampje viel erg tegen qua lichtopbrengst.

Helaas is de energievoorziening tegenwoordig niet meer in handen van de overheid, maar in handen van bedrijven die winst moeten maken. Ik had liever gezien dat de overheid nog de baas was over de energienetten, want ik denk dat bij de bedrijven die er nu over gaan de winst  echt het allerbelangrijkste is en niet dat wij als consumenten ten allen tijden er op kunnen vertrouwen dat er stroom is. De overheid is niet altijd even betrouwbaar, maar qua nutsvoorziening zoals levering van gas, stroom en water heb ik meer vertrouwen in de overheid dan in de netbeheerders.
Maar goed, we hebben te maken met netbeheerders, dus daarom is er meer kans dat de stroom uitvalt.

Als de stroom in de winter uitvalt, dan zijn de problemen groot:
geen licht
geen cv
geen warm water

Ik kook op gas, dus dat is er nog wel, maar verder wordt het kamperen in eigen huis. Ik mag hopen dat er geen dagenlange stroomuitval komt bij strenge vorst, want dat is rampzalig voor mijn CV en waterleiding. Ik heb een elektrisch kacheltje, maar dat gaat natuurlijk niet.

Ik ben eens gaan kijken op de site die Green Evelien suggereert. Met de aankoop van een aantal van deze lampen steun je ook mensen in landen waar geen elektriciteitsnet is en mensen het moeten hebben van de zeer brandgevaarlijke en milieuverontreinigende kerosine lampen.
Ik denk over een weckpot met licht, een WakaWaka lamp en een campinglamp met radio
Die laatste is ook heel handig bij kamperen.

12 opmerkingen:

 1. De kans dat de stroom voor langere tijd uitvalt is toch heeel klein in Nederland ? Ik kan je uit ervaring vertellen (woon in een ander land waar de stroom nog weleens uitvalt voor een paar uur) dat zaklampen, kaarsen en een campinggazje erg handig zijn. Extra vest/ jas aan en vroeg naar bed. Zo'n lamp lijkt me makkelijk..Maar nogmaals, de kans dat zoiets in Nederland gebeurt.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In februari 1966 was het in Friesland goed raak. Er viel toen heel veel ijzel die alles overdekte met een loodzware ijslaag. Van de veertien 110.00 volt hoogspanningslijnen waren er in Friesland nog 2 over. Ook bij Drachten waren ze als luciferhoutjes afgebroken. Ik heb het zelf gezien. We hadden dagenlang geen stroom. De Philipsfabriek in Drachten draaide op nood-aggregaten die van elders waren ingevlogen. We hadden toen een gaskachel, dat was een enorm voordeel.
   Misschien zijn de moderne elektriciteitsnetten beter bestand tegen heel veel ijzel, maar ik betwijfel het.

   Verwijderen
  2. Hallo Zuinigaan,

   Als ik Evelien goed begrijp, dan is het risico van stroomuitval in België aanzienlijk. Ik ben het met anoniem eens dat het risico hier best meevalt. En, ja, natuurlijk kan er iets ernstigs gebeuren, zoals bijna 50 jaar geleden is gebeurd. Maar, hoe groot is die kans nu? Ieder z'n keuze en goed om je voor te bereiden op eventualiteiten als je je daar beter bij voelt. Ik schat dit risico niet zo hoog in en bereid me er zeker niet op voor. Als het toch zou gebeuren, dan vis ik de knijpkatten wel uit de campinguitrusting - als ik ze dan in het donker nog kan vinden ;-)

   Trouwens, de energiemarkt is opgesplitst. Er zijn met prijzen stuntende leveranciers die de energie in- en weer verkopen. Maar dat zijn niet de clubs die ervoor zorgen dat het energienetwerk functioneert. Dat doen de netbeheerders en die zijn regiogebonden. Je kunt qua verantwoordelijke club voor het netwerk en de continuïteit van de levering niet overstappen van de ene naar de andere.

   Groet,
   Lies

   Verwijderen
  3. In 1979 waren wij ook bijna de klos. 4 dagen ingesneeuwd, maar bij ons was de stroom niet uitgevallen. Sinds die tijd wel steeds een houtkachel en wat hout voor je weet maar nooit en wat kampeerspul als een camping gaslamp en gasje en batterijen

   Verwijderen
 2. Ik heb ook noodverlichting en een Aladdin om de kamer te verwarmen. Wist niet dat je ging kamperen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik ga niet kamperen, maar de kinderen wel. De uitrusting staat toch bij mij op zolder, dus dan kunnen ze er een lamp bij lenen.

   Verwijderen
 3. Inderdaad, een paar zaklampen is altijd praktisch. Een standaard in de meterkast. Als er een stop is uitgeknald dan kun je dat tenminste zien. Als het langer duurt dan is een campinggaslamp een goede licht en warmtebron. En als je het helemaal niet vertrouwt kun je zo'n klein petroleumkacheltje nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haar blog zette me ook aan het denken. Wij hebben ouderwetse gaskachels,dus het blijft gelukkig warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die weckpot leek me ook wel wat. Ga er zeker naar kijken. Vraag is alleen of zo'n ding voldoende kan opladen als er geen of weinig zon is. Ik heb geen flauw idee. Wil ik eerst iets meer over te weten zien te komen. Als ik hier iets meer over te weten kom zal ik dat zeker laten weten. Altijd leuk om met dit soort dingen bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf heb ik weleens gehad dat hier de stroom ineens uitviel. Gelukkig was het dezelfde avond nog verholpen.

  Als de stroom voor langere tijd uitvalt, denk ik vooral aan het vriesgedeelte van mijn koelkast. Meestal heb ik daar een voorraadje eigengemaakte maaltijden in staan, voor als ik laat uit mijn werk kom en daarna nog weg moet.

  Helaas kan ik hier alleen elektrisch koken, dus ik kan echt helemaal niets als de stroom uitvalt. Niet koken, geen koffie of thee zetten...

  In ieder geval heb ik altijd een zaklamp en kaarsen in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uit ervaring:De weckpot is een gadget en geeft weinig licht, de Wakawaka geeft best licht, redelijke aankoop. Het beste ben je af met wat petroleumlampen, een stormlamp bv. Die kan je zomers ook buiten gebruiken. Een petroleumlamp geeft ook een beetje warmte af. Zorg wel dat je dan twee of drie flessen lampolie op voorraad hebt.
  Als je echt veel licht wilt hebben, dan is een petroleumlamp met gasdruk subliem. Zelf vind ik het enge dingen dus die heb ik niet.
  Let er bij waxinelichtjes en kaarsen op dat ze niet te dicht bij elkaar staan. Kan spontane ontvlammingen veroorzaken en brand...daar ben je niet blij mee.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij hoeft het niet lang te duren, maar ik heb een open haard waar gewoon hout in gaat. Daarnaast heb ik een voorraad kaarsen waar ik een klein dorp mee kan helpen. Ik denk dat ik daar wel ver mee kan komen, maar nogmaals: het hoeft ook weer niet heel lang te duren, want als je dagen zonder stroom zit, dan wordt het met eten toch wel lastiger. Aan de andere kant; dan kan ik ook wel de snackbar in een ander dorp bezoeken, als het moet.

  BeantwoordenVerwijderen