Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 2 november 2014

Hoger eigen risico zorgverzekering.


 
 

Mijn verplicht eigen risico is helaas al in het voorjaar helemaal op. Het schijnt dat het voor veel mensen een verstandige keus is om het eigen risico te verhogen. Voor mij kan het niet uit.

Volgens onderzoek van de Erasmusuniversiteit is het voor veel verzekerden voordelig om het eigen risico te verhogen.
Maar 11 procent van de verzekerden verhoogt het eigen risico, terwijl bij 41 % van de verzekerden het eigen risico lager uitvalt dan het verplichte eigen risico.
Hoe hoger het verplichte eigen risico, hoe sneller het voordeliger is om het eigen risico te verhogen. 

Als jij in eerdere jaren geen eigen risico hoefde te betalen, ben je veel voordelige uit met een vrijwillige verhoging van het eigen risico. Het scheelt aan premie ongeveer 250 euro als je maximaal verhoogt en je kunt het eigen risico maximaal met 500 euro verhogen.
Bron: Nu. nl

15 opmerkingen:

 1. Mij niet gezien. Ik had uitgerekend dat ik voor vrijwillig 200 extra euro eigen risico op me nemen, per jaar 50 euro minder premie hoefde te betalen, ongeveer. Dus dan zou ik minimaal vier jaar achter elkaar niet zoveel zorgkosten moeten maken om het er überhaupt uit te krijgen. Dit was twee jaar geleden en ik blijk goed gegokt te hebben, want dit jaar heb ik een operatie moeten ondergaan. Dus daar zou mijn extra eigen risico voor gebruikt zijn, als ik het had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het rare bedragen die jij noemt. Mijn zorgverzekeraar rekent voor een extra risico van 200 euro, 100 euro korting. Dus als je wel kosten hebt die onder het eigen risico vallen, betaal je maximaal het dubbele van je korting.
   Je moet het berekenen over een aantal jaren. Je neemt bijvoorbeeld 10 jaar lang een extra risico van 500 euro. Dat levert je per jaar 250 euro, dat is in totaal 2500 euro voordeel op. In die 10 jaren heb je in 1 jaar een zalfje nodig en een volgend jaar een antibioticakuurtje en verder moet je in weer een ander jaar een keer geopereerd worden. Die operatie kost je het volledige eigen risico, het zalfje en de antibiotica kosten je ook eigen risico. Hoeveel? Dat hangt van de kostprijs af. Laten we zeggen dat dit 75 euro kost. Dan kost het extra eigen risico in 10 jaar 575 euro en is je "winst" 925 euro.
   Als je in 1 jaar die extra kosten hebt (operatie, zalf, antibiotica) dan betaal je in dat jaar het maximale eigen risico.
   Het is maar net hoe gezond je bent, maar als je nooit naar de dokter gaat en je hebt nooit wat, dan raad ik je zeker aan om het eigen risico te verhogen.

   Verwijderen
  2. Als ik bij Unive 200 euro extra risico op me neem, scheelt me dat 6 euro premie per maand, oftewel 72 euro per jaar. Dus dan moet ik drie jaar geen hoge zorgkosten hebben, om 10 euro "winst" te maken. De getallen die ik hierboven noemde, waren nog iets erger - maar volgens mij waren die wel zo toen ik dit drie jaar geleden of zo een keertje overwoog. Misschien is het aanbod intussen wat verbetert, maar voor mij nog steeds niet voldoende om het ook echt te doen.

   Verwijderen
  3. Blijkbaar geven niet alle zorgverzekeraars dezelfde korting. Bij mijn zorgverzekeraar zijn de kortingen bij extra eigen risico als volgt:
   100 euro extra: €49,92 korting
   200 euro extra: € 99,96 korting
   300 euro extra: €150,- korting
   400 euro extra: €199,92 korting
   500 euro extra: €249,96 korting

   Verwijderen
  4. Bij jouw verzekeraar heb je het er dan inderdaad in twee jaar uit, en alles daarna is winst. Misschien zou ik dat risico wel nemen. Volgend jaar ga ik mogelijk over naar IZZ, maar ook die geven "maar" 72 euro premiekorting als je 200 euro extra eigen risico op je neemt, zelfde als Unive dus.

   Verwijderen
 2. Ik doe dat al een paar jaar en zoon ook. We sparen wel samen in één potje het verschil. Mocht één van beide extra nodig hebben, dan hebben we onze "eigen verzekering". Ook tandartskosten gaan daar uit, want die aanvulling hebben we ook niet. Grappig detail, hij krijgt meer zorgtoeslag dan dat zijn verzekering kost. (student). Het potje wordt ook maandelijks gevuld met de "premie per maand", die we dan jaarlijks betalen, ook weer winst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er over gedacht,omdat mijn medische kosten het meest in de aanvullende verzekering vallen. Maar ik durf het risico niet te nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij doen dat al zo lang ik me kan herinneren behalve de tijd dat ik in het ziekenfonds zat. We nemen beiden de maximale vrijwillige van 500,- en krijgen dan ongeveer de helft terug aan korting. In die minstens 20 jaar is het slechts een keer mis gegaan voor een van ons en moesten we die 500,- extra risico helemaal betalen. Omdat ik dat jaar niets had speelden we dat jaar quitte. Je moet natuurlijk een goede gezondheid hebben en een buffer. We hebben op deze manier al heel veel bespaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga het nu voor het derde jaar doen en heb de kosten er dus al uit, mocht ik nu iets krijgen, waardoor ik de maximale kosten zou moeten betalen. Mijn voordeel is ook hoog, omdat ik de volledige 500 Euro extra eigen risico heb. Man heeft het niet gedaan, die gebruikt veel medicatie. Al zat/zit hij dit jaar wel onder het bedrag van 360 Euro. Maar ik ben er nog niet uit of we voor hem ook een extra risico gaan inbouwen. Dochter (student) doet het ok al 2 jaar en heeft er ook nog geen gebruik van hoeven maken. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik deed dat inderdaad ook altijd. Het was voor mij erg gunstig, had meestal wel wat kosten maar nooit boven het verplichtte eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb al steeds het maximale eigen risico. Ook een beetje uit protest. Eerder betaalde ik meer en kon ik 0 eigen risico hebben, maar nu dat niet meer zo is, heb ik maar gewoon het maximale. Ik heb me nog niet echt verdiept in alles voor komend jaar, maar verwacht dat ik weer een beetje hetzelfde ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb meestal in het eerste kwartaal van het jaar het hele eigen risico al betaald.
  Voor mij is het dus geen optie.
  Wel bestel ik in december alvast een heleboel herhaalrecepten, zodat ik de
  ' grote klap ' in het jaar erop zo lang mogelijk kan uitstellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij doen dit ook al een aantal jaar. Dit jaar voor mij wel en voor man niet, omdat we wisten dat hij dit jaar geopereerd moest worden.
  Ik ga volgend jaar bevallen, dus dan zetten we het voor mij weer laag en voor man weer hoog. Tot nu toe is het altijd goed gegaan, maar het blijft een risico, dus we zorgen dat we het wel kunnen betalen als het nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. is alleen optie als je En het geld op je spaarrekening hebt staan en kan aanspreken EN verwacht weinig zorgkosten te hebben ;) wij hebben het al 2 jaar op hetmaximale staan. bevalt erg goed. Erg blij mee dat die optie bestaat. al voelt het ook wel eens rot naar mn buurvrouw die ongevraagd bijv crohn heeft, door haar medicatie ook vestibulaire migraine en diabetes... hierdoor dus hoge zorgkosten.. best rot en oneerlijk dat juist zieke mensen hogere kosten hebben. (ja duh logisch.. maar al genoeg ellende en dan nog financieel gezeik terwijl veel zieken juist niet kunnen werken... best wel krom soms...)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms wordt ik er een beetje moedeloos van dat van mijn man zijn inkomen (ik ben huisvrouw) 30 procent netto op gaat aan de hypotheek (de hypotheekrente teruggave al vanaf gehaald). Hier geldt hoe hoger je inkomen hoe meer hypotheekrente aftrek. En nu betaald hij ook 20 procent netto aan de zorgverzekering, aanvullende verzekering (ik ben gehandicapt en chronisch ziek) en de eigen risico. En dit omdat hij voor ons allebei moet betalen. En als iemand tien keer zoveel verdiend als mijn man is het maar 2 procent... Onze dochter als ze dalijk 18 is moeten we haar school zelf betalen (geen basisbeurs meer), kinderbijslag en kindgebondenbudget vallen weg en nog een extra 10 procent zorgkosten hopla erbij... Ik lig er wakker van... We kregen 80 euro netto zorgtoeslag per maand en dit werd dit jaar gehalveerd naar 40!

  Waarom wordt er niet gekeken naar iemands netto inkomen...

  BeantwoordenVerwijderen