Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 12 december 2014

Hypotheek aflossen in 2015

Dit jaar heb ik maximaal hypotheek afgelost. In 2014 mag ik wel meer aflossen, maar dan moet ik een boete betalen en dat is niet mijn bedoeling.
Ik ga in januari 2015 weer verder met hypotheek aflossen. Niet op volle kracht, maar iets minder. Maximaal aflossen = 12.300,- euro, ik heb deze keer besloten om 10.000,- euro af te lossen. Een mooi rond bedrag wat mij weer wat verder brengt in de richting van een echt eigen huis. Niet meer van de bank, maar volledig van mij.
De aanvraag voor extra aflossing is al verzonden.

13 opmerkingen:

 1. Hier gaat extra inleggen weer niet echt lukken. Niet heel erg, want verhuizen gaan we voorlopig nog niet. En het geld gaat geinvesteerd worden in het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nog niet gekeken hoeveel we willen aflossen komend jaar. Liefst zoveel mogelijk zonder onder onze buffer te komen.
  Door wat meevallers bij de verhuizing kunnen we dit jaar al ongeveer 12000 euro extra aflossen. Dat merken we flink in de maandelijkse lasten omdat we vooral aflossen op een hypotheek die nog maar tien jaar duurt. Ingewikkeld verhaal, maar we hebben daar al 20 jaar aftrek van gehad en konden de spaarhypotheek niet meenemen. Op de hypotheken met variabele rente mogen we onbeperkt aflossen. Manlief zei ook al dat dat verslavend werkt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist niet dat je zoiets moet aanvragen. Ik dacht dat je gewoon extra geld stortte. Goede info!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verschilt per bank. Bij mijn bank moet je ongeveer een maand van tevoren een aanvraag doen, anders kunnen ze het niet verwerken.

   Verwijderen
 4. Prachtig! Nog een paar jaar, en jouw huis is volledig van jezelf. Groet anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed zeg! De eindstreep komt zo steeds meer in zicht, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig! Ik doe 1 Jan. weer een aflossing van 2000. Dan is dat maar weer weg! Wat we verder nog aflossen, zien we wel, als we verder in het jaar zijn. Zodra het echt kan, doen we het ook. Fijn gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede keus. Ga je het aflossingsvrije deel helemaal aflossen met deze 10.000 euro, of leg je in beide stukjes een beetje in?

  Je bent echt heel dichtbij volledige aflossing, dat is leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moeten jullie in Nederland niet elke maand een vast bedrag aflossen voor jullie lening ? Jullie spreken hier van aflossingsvrije delen, wat is dat ?
  Hier in België ga een lening aan voor een woning, je betaald maandelijks een vast bedrag gedurende het aantal jaren waarvoor je kiest om het af te betalen, nl. 20 jaar, 25 of 30 jaar. Blijkbaar kunnen jullie extra aflossen als het zo het begrijp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er bestaan een hoop hypotheekvormen. Sinds een ruim jaar wordt bijna alleen nog maar annuitair of lineair aflossen aangeboden door de banken, dus dan los je inderdaad maandelijks af.

   Echter, voorheen kozen heel veel mensen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije, beleggings- of spaarhypotheek. In het eerste geval wordt er echt niks afgelost op de schuld. In de andere twee gevallen blijft de schuld in stand gedurende de looptijd maar wordt er separaat een pot geld opgebouwd waarmee de schuld bij einde looptijd (hopelijk) afgelost kan worden.

   Verwijderen
  2. En of je extra mag aflossen hangt af van de hypotheekvorm en rentevaste periode. Bij variabele rente mag je doorgaans onbeperkt aflossen, bij vast gezette rente maximaal een percentage van de lening, bijv. 10%, afhankelijk van de regels van de bank.

   Verwijderen
 9. Ik ga weer 3k aflossen, dan wachten op het vakantiegeld in april, dan kan de volgende termijn eruit. Wat een lekker gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen