Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 december 2014

Meer mensen onder armoedegrens

Veel mensen kopen rond kerst voor veel geld extra boodschappen. Het echtpaar, dat gisteren voor mij afrekende bij de kassa van AH, kocht voor ruim 200 euro boodschappen. Ook in de biologische winkel waar ik daarna kwam, werd door klanten veel geld uitgegeven.

Maar niet iedereen kan zo veel geld uitgeven aan boodschappen voor de kerstmaaltijd.
In 2013 leefden er volgens een bericht op Nu.nl meer mensen in Nederland onder de armoedegrens dan in de jaren daarvoor. 2014 is nog niet helemaal om, dus daar zijn nog geen cijfers van bekend.
Om welke bevolkingsgroepen gaat het dan?
Ouderen, eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, kinderen, bijstandsontvangers en niet westerse huishoudens.

Armoede komt vooral voor in de grote steden, met Leeuwarden en Den Haag als koplopers.
Kinderen worden met name genoemd Nu.nl citeert uit het rapport Armoedesignalement van het Centraal Bureau voor de Statistiek, citaat van de site: Vorig jaar was één op de drie armen jonger dan 18 jaar. Driekwart van hen is jonger dan 12 jaar. Het armoederisico onder kinderen is het grootst als ze in een gezin met meerdere kinderen wonen. 
Als je klik op de link van Armoedesignalement, dan kun je het rapport downloaden, + de bijlagen en het persbericht.

Het is jammer dat het nodig is, maar het is goed dat er voedselbanken zijn die mensen die het nodig hebben van extra voedsel kunnen voorzien!

12 opmerkingen:

 1. Ik verbaas me wel eens vaker bij supermarkten wat mensen voor me uitgeven, en dan eigenlijk hoe weinig ze voor zoveel geld hebben gekocht. Als ze het kunnen prima. Ik ken ook mensen in mijn omgeving die het zich eigenlijk niet kunnen permitteren, maar ze hebben er 'recht' op. Dan vind ik het een ander verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo klaagt mijn collega nu elke dag omdat ze hun huis hebben moeten verkopen, dat vind ik wel erg voor ze ,maar toen haar man nog werk had hoorde ik ze nergens anders over dan wat ze nu weer allemaal gekocht hadden, het kon schijnbaar niet op, vakanties, caravan, grote koelkast, grote tv en ga zo maar door en als ik dan zei dat ik van mijn loon kon sparen en een buffer opbouwde voor mindere tijden snapte ze daar niets van en waarom zou je sparen was dan ook steevast wat ze zei , ze leefde nu en wilde genieten. maar nu blijkt dat ze op te grote voet geleefd hebben en nu haar man zijn baan kwijt is , moeten ze alles wat ze voor vanzelfsprekend aangenomen hebben opgeven. natuurlijk komen er ook mensen buiten hun schuld in de problemen ,maar ik zie toch ook vaak dat mensen vinden dat ze recht hebben op wat ze willen ook als ze zich het misschien helemaal niet kunnen veroorloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tweehonderd euro.... daar moet ik een maand mee doen .. ;-)
  Maar ook nu is het gelukt om mijn uitgaven in de kerstweek te beperken tot
  ongeveer 50 euro. En we hebben het goed! en er is lekker eten, er is ook een kerstpakketje bij, dat scheelt! Ik ben een dankbaar mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet kattig, maar ter overdenking; wat is armoede nu eigenlijk ?? Toen wij klein waren was het eten sober, kleding van groteren werd vermaakt om te dienen voor de jongsten, jassen werden omgekeerd en van de
  averechtse kant werd een nieuwe jas gemaakt. Ik heb me nooit arm gevoeld. De tijd was de tijd. Toen wij trouwden; uit eten gaan, bioscoop, theater, deden we niet. Wel met een tent op vakantie, niet alle jaren, als van het vakantiegeld het sta-geld over kon blijven en het vervoer. Ik heb het onze -nu volwassen- kinderen eens gevraagd. Hebben jullie dit gemist toen jullie jong waren?? "We hebben super ouders en we hebben niets gemist. Wat halen jullie nu in je hoofd?" Antwoord; omdat jullie in armoede zijn groot geworden, willen anderen ons vertellen. Eenvoudig leven, zuinig zijn, geen grotere broek aantrekken als die je past, het is ons leven. En wat de ene mens geld over de balk gooien vind, doe ik wel. We zijn ouder en ik gebruik de machines e.d. die het leven gemakkelijker maken. Vooral nu de betrokkenheid van onze regering is weggevaagd. (("De beschaving van een land wordt bepaald door hoe wordt omgegaan met gehandicapten, zieken en ouderen. Ik vind ons land niet meer beschaafd." )). Vrolijk Kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn de kerstdagen toch dubbel! Wat hebben we het goed! (al is "goed" een ruim begrip.. ik ken vele mensen die met ons budget vinden dat ze niet eens Kerst kunnen vieren.. ik voel me rijk!) En wat fijn dat er voedselbanken zijn en mensen die met regelmaat aan hun medemens denken en daar ook wat voor doen. Ook na Kerst, ervoor en tijdens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb 750,00 uitgegeven aan eten deze mnd.en weet nog niet waaraan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O my, dan ben je een gelukkig mens dat je dit kunt missen.

   Verwijderen
  2. ..of je hebt een héél groot gezin maar dat zal het niet zijn: mensen met grote gezinnen weten meestal goed waar hun geld blijft :-)

   Verwijderen
  3. Nou we zijn maar met 3 hoor en het streven is 500 maar dat lukt me niet.ben er ook niet blij mee maar kan het nog betalen dus geen man overboord.2 inkomens dus dat lukt nog wel

   Verwijderen
 7. Onze kerst kostte me dit jaar €40, inclusief kerstontbijt en 'chique eten' tweede kerst.
  Dan blijft er nog genoeg over om voor oudjaar ook nog allemaal hapjes te maken.
  Ik zou niet eens meer kunnen, €200 afrekenen voor boodschappen.
  Slecht hebben we het zeker niet en arm al helemaal niet. Maar met inkomsten die gaan wegvallen en extra kosten die kome, mmoet er gewoon nu al gespaard worden.
  En, als ik eerlijk ben: ik heb nu al zin in morgen. Alles helemaal zelf maken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kerst is inderdaad dubbel, het begrip armoede ook!

  Ik help als vrijwilliger mee bij hulp aan mensen die echt, echt krap zitten en de meesten zijn echt hardwerkende schatten hoor maar er zitten ook bij die in paniek raken als er een dag geen vlees is en dan weer gaan vragen terwijl ze net boodschappen hebben gehad via ons.
  De voedselbank is er overigens niet voor iedereen. Ik weet al zo uit mijn omgeving van twee mensen die geweigerd zijn, het leefgeld per week is inderdaad te laag om te overleven maar de schulden waren niet hoog genoeg.
  Er zijn ook nog mensen die he-le-maal geen enkel inkomen of weekgeld hebben, heb ik de laatste tijd een paar keer gehoord. De Nederlandse regeltjesmachine kent geen menselijke maat.
  Er wordt bijvoorbeeld nu pas eens gekeken of de belastingdienst zich misschien toch ook niet eens aan de wet zou kunnen gaan houden als het gaat om het respecteren van de beslagvrije voet (schuldeisers mogen nooit beslag leggen op meer dan 90% van het bestaansminimum). Ook het plan om schuldeisers misschien via een centraal systeem in te laten zien hoe dicht of op iemand al op die 90% zit door andere schuldeisers.
  Daar krijg je anders weer daklozen van en dat geeft ook zo'n rommel en kosten.
  Helemaal geniaal, briljant... als het daadwerkelijk gaat gebeuren...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn neef van 20 (mbo opleiding volgend) moet nu 200 euro aanvullende studiefinanciering per maand terugbetalen omdat zijn vader in een bepaald jaar te veel heeft verdiend. Zijn vader ( ouders zijn gescheiden) heeft af en toe werk, en maakt veel schulden, verhuist daarom ook veel en vaak. Er is geen zicht op de financiën van vader. Moeder en vader leven al 14 jaar in staat van vechtscheiding, dus moeder gaat ook niet bijspringen. Het is niet moeilijk te bedenken dat deze jongeman binnenkort ook in de schulden zal zitten, als dat al niet het geval is.
  De wereld van vroeger die hierboven door Gerrie beschreven wordt, met alle respect: die bestaat niet meer. Dat was een tijd waarin nog een ziekenfonds bestond, toeslagen niet bestonden, echtscheidingen verboden waren, weduwen- en wezenuitkeringen van staatswege werden uitgekeerd en de lagere schoolopleiding volstond om aan werk te komen. Die tijd bestaat niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen