Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 26 december 2014

Feesbook, blogger en alles wat er aan vast zit

Ik maak gratis gebruik van dit weblog, gratis gebruik van facebook en gratis gebruik van g-mail.
Althans, ik hoef er niet voor te betalen. 
Het leek heel leuk voor een zuinigerd zoals ik, helemaal gratis gebruik maken van internetdiensten van Google, maar is het helemaal gratis?
Het lijkt er op dat "ze" daar in de VS mij allemaal gegevens kunnen ontfutselen, vooral door de combinatie van de 3 diensten. Ik heb geen telefoon met internet, dus ik gebruik de weblog, facebook en g-mail alleen thuis en soms op mijn werk, tijdens pauze. Dus waar ik ben, wie ik bel of sms, wat ik koop en waar ik wat betaal, daar komen ze niet achter, behalve via mijn IP adres.
Toch is het raar dat ze mijn stukjes en foto's op facebook zomaar mogen gebruiken voor reclamedoeleinden. Er staat onder anderen een foto op van mijn hoofd met een pas geopereerd oog. Misschien moet die er maar af, anders gaan ze met die foto reclame maken voor leuke(re) brillen, of een ooglift of zo. Lijkt me niet zo fijn.
Zouden ze ook iets met mijn weblog willen? Blogger zet er geen reclame op als je dat zelf niet wilt, dat was anders bij mijn vorige provider, web-log. Die zette er ongevraagd allerlei reclame op. Voor een reclameloze blog moest je betalen.
In Duitsland hebben ze strengere wetten, waardoor Google daar geen informatie van gebruikers mag "lenen". Daar hebben ze ook geen Google streetview of Google maps, hiermee kun je gewoon in iemands huis naar binnen kijken, als je dat zou willen. Daar kwam ik achter toen ik bij mijn Duitse ex-vriendje een kijkje wilde nemen. Hij staat gewoon met adres in het telefoonboek, dus ik dacht: met dit Google programma lukt dat wel, maar dat was niet zo. Ook niet in zijn oude straat, waar ik diverse keren geweest ben.
Maar ik dwaal af, waarschijnlijk weten ze toch best veel van mij. Hoewel ik mij werkelijk afvraag hoe ze dat allemaal registreren. Deze weblog is gekoppeld aan een mailadres, mijn facebook is weer gekoppeld aan een ander mailadres en mijn privé mailadres is weer een ander adres. Wel allemaal g-mail, maar brengen ze echt al deze dwarsverbanden in kaart?
Wat denk jij, ben jij er bang voor?

19 opmerkingen:

 1. Die gmail adressen moeten dan wel aan meerdere gmail accounts zijn gekoppeld anders is het 1account met meerdere aliassen. 1e link gelegd.
  Het gaat ze niet om jou informatie, het gaat ze om de informatie over grote groepen. En met foto's kun je geld verdienen, zeker met (semi)-professionele.
  Er wordt met algorithmen gezocht naar bepaalde woorden. Voordeel is dat je blog nederlands is, dat taalgebied is relatief klein, maar wel erg actief. Commercieel iets minder interessant.
  Daarom reageer ik ook niet op blogs waar je je e-mail moet opgeven of een ander account.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles wat je telefoon voor je invult en aanvult, weet google ook. Als ze willen ( hoe interessant ben jij?) kunnen ze hiermee nog gaan doordenken en zoeken. Kijk zelf hoe ver je dan komt.....
   Ik heb ook diverse accounts, dus ik zal niet heel gekoppeld zijn. Maar zodra ik verdacht ben , komen ze vast overal achter. Dus mijn geheime zaken zou ik anders aanpakken.

   Verwijderen
 2. Neuh, ik ben er niet zo bang voor, eerlijk gezegd. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik soms een afbeelding op google zoek, dan kom ik opeens een foto tegen die ik zelf gemaakt heb en die op mijn weblog staat. En eigenlijk vind ik dat toch niet leuk: ik wil liever dat die foto's op dat weblog blijven. Maar ik weet ook dat als ik iets op internet zet, heel veel mensen dit kunnen zien en dat iets ook niet zomaar verdwenen is als ik het verwijder. Het is ook een reden dat ik op mijn weblog geen namen meer gebruik en geen foto's waar wij of vrienden of familieleden duidelijk opstaan meer publiceer. Vroeger deed ik dat wel, maar dat is al weer even verleden tijd.
  Wij waarschuwen de kinderen er ook voor dat iets wat op internet gezet is daar voor altijd op zal blijven staan. Iets kan een hele leven tegen je gebruikt worden als je niet oppast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht eigenlijk niet dat Google zo maar foto's mag gebruiken. Als dat toch zo is, dan vind ik dat niet erg netjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En van waaruit denk je dat google netjes is?

   Verwijderen
 5. Ik denk er over met met feestboek op te houden, om die reden. En ook reden dat ik geen blog heb en bij voorkeur anoniem reageer. Big data is big business

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat onze acties op internet al voor Google geregistreerd werden, hoeveel denk je dat de overheid van ons weet? Zolang mijn gedrag zuiver is zal ik me geen zorgen maken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen er nog geen Google was, had ik nog geen internet.

   Verwijderen
  2. @marieke: dat is een beetje naief...ik heb al eens eerder geschreven dat er gevallen bekend zijn van mensen die ooit een politieke mening hadden laten horen op FB en toen in de USA uit het vliegtuig stapten en niet het land in mochten. Je bent in Amerika al snel verdacht, ook al is je gedrag gewoon netjes....en ze weten echt alles van je wat je ooit op internet hebt geplaatst. Ook als het lang geleden is.

   Verwijderen
 7. Wij hebben om die reden geen Facebook. Big brother is allang geen fictie meer.
  Ik reageer ook nergens met mijn echte naam. Wel altijd met dezelfde nickname, zodat mensen een beetje weten "met wie ze te maken hebben" en de reactie voor hen daarom iets minder "anoniem" lijkt.
  Als je eenmaal iets op internet hebt geplaatst is het ontzettend moeilijk om het er weer af te krijgen. Het kan je de rest van je leven blijven achtervolgen. Google heeft hiervoor ook al een paar rechtzaken aan z'n broek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook precies de reden waarom ik Zuinigaan heet en ook 2 mailadressen onder een schuilnaam zijn. Ik hoop daardoor iets minder vindbaar te zijn. Verder publiceer ik weinig op Facebook en zeker geen gênante foto's.

   Verwijderen
 8. Van smoelenboek kregen we een leuk filmpje voorgeschoteld; het jaar van...... ik heb het gewoon gedeeld. Vrienden zijn er toch wel van op de hoogte. Maar het was voor mij wel een seintje. Zo kunnen ze dus een leuk jaar voor je maken met dingen die je zelf voor je vrienden erop zet. De verhuizing begin dit jaar, voor niemand een geheim, maar toch........Ik blijf op face-book want een andere site zal over een paar jaar hetzelfde doen. Ik zal alleen geen herkenbare foto's meer plaatsen. Maar je avatar en je accountfoto? Het zal vaak herkenbaar zijn. Maar ik heb niets te verbergen !! Nou ja, mijn pincode...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit ook op feesboek, maar mijn account foto is geen foto van mezelf. Eerst had ik een van mijn dieren, toen een ander plaatje van internet en nu gelukkig 2015. Ik zet geen foto van mezelf of mensen om mij heen op internet.

   Verwijderen
 9. uiteindelijk zijn er meer gegevens van je bekent dan je waarschijnlijk zelf beseft, tenslotte geven we heel vaak onze gegevens door , bij online aankopen, bij het aanvragen van een mobiel abonnement op allerlei diensten, als we een credit card gebruiken enz enz. er zijn maar weinig zaken die nog echt prive zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn kundige jongste dochter heeft alles op FB uitgeschakeld ivm privacy. Ik vind FB een leuke manier om contact te houden met mensen die je maar zelden ziet maar waar je wel een band mee hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat maak je je druk over Google of Facebook. Op je eigen weblog zet je allerlei prive gegevens, zelfs de hoogte van je hypotheek en je salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alleen op FB sta ik met mijn eigen naam, verder of alleen mijn voornaam of een nickname. Op FB omdat ik contact heb met familie ver weg, oud klasgenoten ed, maar foto's van mezelf, huis, mensen om mij heen of mijn dieren zet ik er niet op. Plaatjes komen van internet. Op Google+ zit ik niet en ik heb diverse gmail en hotmailaccounts. Elk gebruik ik voor wat anders en ook niet met mijn eigen naam. Daar heb ik mijn gewone email voor.

  BeantwoordenVerwijderen