Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 6 december 2014

Misschien toch handig?

In de afgelopen week ontving ik 2x een aanbod voor een gratis creditcard. Hoewel ik het gebruik van creditcards afgezworen heb, trekt het woord gratis toch wel degelijk mijn aandacht.
Er was een aanbod van mijn eigen bank en van de bank waar ik een spaarrekening heb.
Mmm, gratis tot 2016 en daarna 20 euro per jaar.

Misschien toch handig?

Er zijn allerlei bijkomende voordelen:
- betaalgemak, ook online
- aankopen zijn verzekerd
- ik steun bij beide financiële instellingen ook nog goede doelen, bij de een duurzame projecten en bij de andere ouders die in financiële nood verkeren.

Dat klinkt allemaal heel goed en voordelig.

Ik heb er in mijn leven 2 gehad, 1x bij de bank van de Oranje Leeuw en 1x bij de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond die tegenwoordig vooral de belangen van de automobilisten behartigt en niet die van de wielrijders.

Waarom heb ik ook al weer mijn creditcard weggedaan?

Ik ben voornamelijk gestopt vanwege de jaarlijkse kosten en oplopende rentes. Je bent al gauw 25 euro per jaar kwijt, zonder dat je iets gekocht hebt. Daarnaast betaal je veel rente over je creditcard aankopen, het is dus zaak om bij aankopen de debet-stand voortdurend in de gaten te houden en te zorgen dat je geld bijstort.
Ook het verhaal van mijn dochter maakte mij wantrouwend. Zij had met haar creditcard ineens allerlei bedragen "betaald" aan loterijen in Spanje en aankopen in Rusland. Het was duidelijk dat internetcriminelen haar gegevens hadden geroofd en op haar kosten die aankopen hadden gedaan. Het moet gezegd worden dat de bank deze schade door internetfraude vergoed heeft en mijn dochter er uiteindelijk niet door gedupeerd was, maar we schrokken er behoorlijk van. Ook heeft de ex-vriend van deze dochter na het verbreken van hun relatie betaald met het creditcardnummer van mijn dochter. Dat deed hij ook tijdens hun relatie en zijn computer 'onthield' de gegevens. Gelukkig lagen de verhoudingen zodanig, dat het bedrag met excuses terugbetaald is, maar dat kan ook anders en zie je geld dan maar weer terug te krijgen.

21 opmerkingen:

 1. Als ik het goed heb gelezen...... GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG.
  Wat een creditkaart betreft, wij hebben al jaren een creditkaart en hij kost niets. We nemen nl. een pakket af bij de bank en daar zit dan de kaart gratis in.
  Wat doen we ermee...... Weinig eigenlijk gebruiken we de kaart alleen maar in de vakantie om een soort van 'noodfonds aan geld' bij je te hebben.
  O ja toch nog.... We gebruiken de kaart ook bij internet aankopen dan is je aankoop lekker verzekerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben ook een creditkaart maar gebruiken hem niet voor betalingen , maar om reserveringen voor hotels en appartementen te kunnen maken voor onderweg naar en van Roemenië. Want kennelijk kan je dat niet meer zonder creditkaart doen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd, fijne dag!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met je verjaardag!
  Wij hebben een creditkaart maar gebruiken die weing. Handig met boeken van een reis en online betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb 'm nooit gemist, maar als je veel op vakantie gaat of anders veel reist is het wel handig. Voor de meeste mensen een te duur ding en ook nog eens fraudegevoelig. Ik zou het niet doen, voor je het weet is het 2016 en moet je ineens betalen voor iets dat eigenlijk overbodig is. En de goede doelen kun je ook op een andere manier steunen...

  Van harte gefeliciteerd! Ik wens je vandaag een hele leuke dag, geniet van het etentje en de gezelligheid:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb ook verschilldende keren reclame gekregen van de bank voor credit kaarten , soms gratis andere betalend , zelf gebruik ik die liever niet , het is zo makkelijk om geld uit te geven (het gaat snel) waarna je soms denkt van had ik dit echt nodig ? langs de andere kant kun je op sommige diensten niet anders , denk aan netflix ,kickstarter en andere

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Stuurden je gisteren een mailtje maar dat is denk ik niet goed overgekomen. Fijne dag, groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Over het algemeen betaal je geen rente over je creditcard-aankopen als je elke maand je rekening volledig afbetaalt. Die afschrijving komt elke maand op dezelfde datum, je krijgt van tevoren nog een mailtje met het bedrag en je kunt ook nog een smsje laten sturen (bij de ABN in ieder geval). Dat omslachtig valt dus wel mee. Ik vind hem erg handig en gebruik hem vaak, niet alleen op vakantie maar ook op internet vanwege de gratis verzekering. Hij kost me overigens ook geen 25 euro per jaar, ik geloof een tientje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, ik heb de bijenkorfcard. Betaal er zoveel mogelijk mee en spaar zo punten. Het bedrag van de punten is veel meer dan het kleine bedrag dat ik per jaar betaal. Nu deel ik de card wel met mijn reislustige volwassen kinderen, dus dat tikt aan. Heb nog nooit rente betaald door maandelijks het volledige bedrag te betalen.

   Verwijderen
 9. Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik heb een visacard. Die gebruik ik om een e_ticket te kopen bij de deutschebahn, niedersachsenticket. Als ik die bij de automaat in Leer ga kopen moet ik een uur eerder weg . De overstaptijd is 5 minuten.Incidenteel voor borg bij autohuur op vakantie, incidenteel om hotelkamer te reserveren. Verder heb je als het ware reserve geld voor onvoorzien bij je. Ik heb nog nooit problemen gehad. Maar ik gebruik de card selectief

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En een gezellig etentje gewenst;
  Nog gedachtig aan je vorige bezoek aan een restaurant en het gedoe met de
  insuline, hoop ik dat het deze keer veel beter zal verlopen.
  We lezen vanzelf wel hoe het geweest is! :-)
  Verder heb ik nooit een creditcard gehad, en wil er ook geen.
  Ook niet als hij gratis is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor tanken en tol in Frankrijk is het wel erg handig. Een heel enkele keer betaal ik er mee vanwege de verzekering. Verder is het niet echt gedoe als je je administratie op orde hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een gezellige dag toe met je geliefden om je heen.

  Wat betreft de creditcard, denk ik dat in jouw geval een credit card via Euroclix wel een geschikte zou kunnen zijn. Dan spaar je bij je uitgaven ook nog clix (ik geloof 4 clix per uitgegeven €10).

  Zelf ben ik een grote fan van de Bijenkorf credit card. Daarmee spaar ik bijpunten. Voor elke, buiten de Bijenkorf, uitgegeven 2€ krijg je 1 punt en elke punt is €0,025. Ik betaal ermee waar ik kanen de rekening voldoe ik elke maand in zijn geheel. Als je op jaarbasis €7500 met de creditcard betaalt, heb je die credit card helemaal gratis. Met de gespaarde bijpunten doe ik online aankopen (meestal cadeaux, als het even kan in de outlet).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Van Harte Gefeliciteerd. Vier deze dag met de mensen die van je houden en heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Van harte gefeliciteerd, je weet nu vast al wat de dochters verzonnen hebben om je cadeau te doen☺nog een leuke dag gewenst!
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zou je dan niet voor de gratis creditcard van euroclix gaan? Dan spaar je ook gelijk clix bij al je aankopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je via je credit-card gratis goede doelen steunt, waar komt dat geld dan vandaan. Ik kan het wel raden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
  Hier ook hetzelfde aanbod voor creditkaart. Heb er een tijdje 1 gehad maar nooit gebruikt. Ben er wat voorzichtig mee ivm misbruik.
  Heb wel 1 keer creditcard nodig gehad ivm noodsituatie maar kon toen gelukkig card van vriendin gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Van harte gefeliciteerd en dat je nog vele jaren blogjes mag schrijven.:-)
  Nee, gewoon een gelukkig leven mag hebben!

  BeantwoordenVerwijderen