Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 24 december 2014

Oude gewoontes

Volgens mij ben ik toch behoorlijk vastgeroest aan oude gewoontes. Op zich goede gewoontes: spaarzaam, zuinig, niet veeleisend, maar het kan wel een onsje minder.
Ik heb lang van een minimuminkomen geleefd: studiebeurs, bijstand, een laag arbeidsinkomen.
Toen was het nodig om  zuinig te zijn, om op de centen te letten en vooral niet te veel uit te geven.
Nu ik mijn hypotheek voor een groot deel heb afgelost, kan het best wel wat minder zuinig, alleen dat gaat me helemaal niet zo gemakkelijk af.
Mijn spaargeld neemt toe en ik zou minder zuinig kunnen zijn, maar tja hoe doe je dat? 
Ik kies altijd het zuinige alternatief en heb absoluut geen gat in mijn hand. Misschien moet ik leren om een klein gaatje te kweken, zodat ik wat makkelijker geld uitgeef.
Ik wilde bijvoorbeeld op mijn vrije dag, of de avond voorafgaande aan mijn vrije dag wel eens een creatieve cursus doen. Acht lessen kosten een kleine 200 euro!  Dat is veel geld voor een zuinigerd zoals ik! Mijn eerste reactie was: veel te veel geld, laat maar.
Maar ...... ik ga het wel doen! Ik heb tenslotte het geld en waarom ook niet?
Ik twijfel nog tussen edelsmeden, portret- of dieren boetseren en beeldhouwen. Misschien doe ik ze in de komende jaren wel allemaal. Een cadeautje voor mijzelf!

Ik ga het vaker doen, leuke, mooie dingen voor mijzelf kopen:
vaker naar de kapper
mooie kleding kopen
nieuwe etensborden
Het geld is er wel, dus waarom niet?
Ik heb vorige week ook heerlijke geurkaarsen gekocht van Yankee Candle. Duur, maar de geur is fantastisch, ik ga er niet van hoesten en benauwd word ik er ook niet van. Ik ervaar het als een enorme verwennerij, deze kaarsen.

19 opmerkingen:

 1. Wat goed van je dat je toch 1 of meerdere cursussen gaat doen!
  Groot gelijk hoor, als het kan dan geniet er maar lekker van om jezelf wat vaker te verwennen met diverse dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk dat je nu de vruchten kunt plukken van je zuinige leven! Ik ken het ook, dat te zuinig willen zijn, maar ik heb vorige week daarom ook bewust toch ja gezegd tegen een spontaan weekend weg. Het geld is er en ik heb er erg van genoten!
  Groetjes niet-bloggende-Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed van je!
  Prettige feestdagen en een goed en gelukkig 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zult ongetwijfeld gaan genieten van dat wat je jezelf gunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een apart spaarpotje met de naam: reizen en creativiteit. Dit jaar betaalde ik daaruit een keramiekworkshop en een mooie (dure) reis. Ik heb van beide enorm genoten. Als het kan, vooral DOEN!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is echt heel leuk, je ontwikkeld jezelf wat meer, hebt plezier en bent lekker bezig:)
  Ik ben ooit begonnen met een cursus edelsmeden en nu na 6 jaar doe ik het nog, echter geen cursus maar vrij werken nu. Super leuk!!

  Groetjes rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Juist omdat je zo spaarzaam bent geweest, heb je nu de mogelijkheid te kiezen eens iets te doen waar je blij van wordt! Geniet er van! Fijne feestdagen en een heel goed 2015 toegewenst. groetjes, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doen en genieten! De manier om eens uit te zoeken of je daar een leuke hobby kunt vinden voor straks als pensionado!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lang geleden, toen ik nog in de bijstand zat, heb ik ook cursussen gedaan: fotograferen, naaien, ceramiek, schilderen, aquarel. Ik weet van mezelf dat ik het heel leuk vind om te aquarelleren, boetseren en om met hout te werken.
   Ik had dus al plannen om als pensionado deze activiteiten weer op te pakken, maar dat vind ik nu veel te lang duren. Ik ga niet wachten, ik ga nu al iets leuks uitzoeken.
   Die cursussen destijds waren zwaar gesubsidieerd, ze waren voor mij als bijstand-gerechtigde relatief heel goedkoop, nu moet ik de volle prijs betalen en het is inmiddels niet echt goedkoper geworden.

   Verwijderen
  2. Plannen maken voor later...is goed hoor, maar sommigen vergeten NU te leven. Goed dat je nu besloten hebt al cursussen te gaan volgen.

   Groet,Greet

   Verwijderen
 9. Goed plan om leuke cursussen te doen! Voor jezelf leuk en je steunt er ook nog de plaatselijke kunstenaars mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou er van genieten als ik jou was. Hier gaat het andersom, een beetje op te grote voet geleefd en nu de hand op de knip.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn eerste gedachte was : he he zuinigaan eindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk!! Ik kijk al uit naar je verhalen daarover!!
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 25 euro per avond valt best mee, zeker als het inclusief materiaal is.
  Ik heb zelf laatst ook een paar cursussen gedaan in het taart en cupcakes decoreren, erg leuk en ook leuk om thuis mee verder te gaan.
  Veel plezier met je cursus!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Juist door het zuinige leven kan je je nu iets extra's permitteren. Maar ik ken het wel, hoor. Ook ik denk snel: dat is te duur! Maar ja, waarom zou je anders zo zuinig leven en aflossen e.d.? Toch om uiteindelijk iets ruimer en met minder zorgen te kunnen leven. Dat betekend ook: genieten van de dingen die kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je zorgt dus heel goed voor jezelf. Nu er ruimte is om het te doen kun je er ook beter van genieten. Doen zou ik zeggen.
  Ook ik heb op mijn lijstje staan: mezelf iets vaker op de eerste plaats zetten en iets leuks doen/kopen/maken. Tenslotte kan ik er alleen zijn voor anderen als ik er ook ben voor voor mezelf. Wat en hoe ik het precies in ga vullen ..... daar denk ik nog even over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig dat je die stap zet puur voor jezelf, geniet er van

  BeantwoordenVerwijderen