Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 23 december 2014

Geen eten weggooien: Kliek&Co challenge

Op 1 januari start Kliek&Co de uitdaging om een maand lang geen bruikbaar voedsel weg te gooien.
Vier vrouwen, Marian, Bianca, Susan en Mara  hebben een online platform opgezet waar je je aan kunt melden
Dit vind ik een heel leuk initiatief. Ze willen minimaal 1.500 huishoudens mee laten doen.
Het lijkt mij dat het er veel meer kunnen worden.

Het concept is even simpel als laagdrempelig: het project is een online platform (website, facebook community, mailings, twitter) waar mensen zich gratis kunnen aanmelden en twee keer per maand kunnen starten met de challenge. Nadat je bent aangemeld is het enige wat je hoeft te doen een maand lang geen voedsel te verspillen.
Ik doe ook mee, ik heb me een paar dagen geleden opgegeven. 

Tijdens deze maand staan deelnemers er niet alleen voor: Kliek&Co stuurt je 3 keer per week een mail met inspiratie, slimme tips en heerlijke recepten. Ook kun je via de Facebook community ervaringen en tips met andere deelnemers uitwisselen. Tot slot vraagt Kliek & Co je aan het einde van de maand een kleine vragenlijst in te vullen. Voor meer informatie kun je alvast een kijkje nemen op de website: www.kliekenco.nl. Op Facebook zijn ze te vinden onder Kliek&Co.

Hét goede voornemen van heel Nederland: begin 2015 goed en gooi een maand lang geen bruikbaar voedsel weg. Doe ook mee en meld je vóór 1 januari 2015 aan op www.kliekenco.nl

12 opmerkingen:

 1. Dat is zo prettig van een hond. Die eet restjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed plan, daar ga ik aan meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja daar doe ik aan mee, al paar weken geleden voor opgegeven. Nu gooi ik al nauwelijks iets weg, maar het kan altijd beter natuurlijk en een mailtje met tips etc is altijd leuk.
  Zaterdag per ongeluk eigen gemaakte tomatensoep ontdooit in de veronderstelling dat het stoofperen waren.
  Bij de lunch at stiefdochter al een deel en het restje heb ik gisteren aangevuld met een paar tomaatjes die al wat zacht waren geworden, extra water en stukje bouillonblok en wat vermicelli, resultaat was lekker.
  Een heel enkele keer gaat er iets naar de hond dat is altijd handig als laatste mogelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is geen uitdaging voor mij want ik verspil geen voedsel! Verwerk restjes tot een salade, maak er soep van e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij wordt er weinig weggegooid. Alleen koop ik soms wat te veel groenten en aardappels. Daar gooi ik wel eens iets van weg. Soms rotten of bederven groenten ook sneller dan ik dacht. Dus op het gebied van planning kan er nog wel wat verbeterd worden.

   Verwijderen
 5. Leuk initiatief. Ik had er nog niet over gehoord, dus fijn dat je het deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verspil nu al niks maar goede bewustwordingsactie. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geef ik mij niet voor op want ik gooi nog geen kilo p.p. per jaar weg

  BeantwoordenVerwijderen
 8. sinds ik een sapcentrifuge kocht op een rommelmarkt gooi ik zelden nog eten weg ,want alle groentes en fruit worden verwerkt tot smoothies die ik smorgens als ontbijt neem samen met yoghurt en havermout, verder vries ik overgebleven maaltijden meestal in om die op te eten als ik eens geen zin heb om voor mezelf alleen te koken. overgebleven brood word geroosterd en vermalen tot paneermeel en in de winter gaat het naar de vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik gooi zo weinig mogelijk weg en als het toch eens gebeurt dan baal ik daar even van. Ik vind het zo zonde,
  Vandaag las ik dat een derde (!) van het voedsel dat met kerst gekocht wordt, wordt weggegooid. Ik kan dat bijna niet geloven. Maar goed, ik koop dan ook niks 'kersterigs' dan gaat niet met die diëten hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier wordt zeer zelden iets van voeding weggegooid. Ik weet hoeveel groenten, vlees, vis, aardappelen,.... we eten en ik weeg die hoeveelheden af zodat we eigenlijk zelden overschot hebben. Als de kinderen, kleinkinderen komen eten dan gebeurt het wel dat ik teveel heb omdat ik niet altijd kan inschatten hoeveel zij zullen eten en ik niet tekort wil komen.
  Indien er toch teveel is, wordt het 's avonds met de boterham opgegeten ofwel de dag nadien verwerkt in een andere bereiding.
  Ik vind het zonde om voeding weg te gooien want dat is pure verspilling.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hé wat grappig. Ik heb het toevallig gister en vandaag over voedselverspilling in mijn blog gehad. Ik ga eens kijken op de site, het is wel wat voor mij. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen