Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 15 december 2014

Vuurwerk

Zoals je misschien wel weet, ben ik niet een groot voorstander van vuurwerk. Integendeel, ik vind het gevaarlijk, milieuvervuilend en geldverslindend.
De laatste tijd word ik vaak midden in de nacht opgeschrikt door een luide knal.
Het lijkt wel of het oorlog is en er een bom af gaat. Of is dit dan toch de daverende aardbeving waar iedereen bang voor is? Nee, het lijkt toch om heftig vuurwerk te gaan. Wat is de lol daarvan? Vinden kinderen/jongeren het werkelijk leuk om een hele woonwijk wakker te maken met hun geknal?
Er zijn ook mensen die denken dat vuurwerk gewoon heel onschuldig is, niet iets om je druk over te maken. Helaas vallen er ieder jaar doden en zijn er veel gewonden. Meestal zijn het jonge mensen in de kracht van hun leven die door vuurwerk verminkt raken of komen te overlijden.

(hier stond eerst ook nog een foto van een zeer bloederige hand, die is inmiddels verwijderd, nu is alleen de netjes gehechte hand nog over )

Er wordt ieder jaar voor 70 of 80 miljoen euro aan vuurwerk gekocht en de schade door brandjes en ander vandalisme en het oplappen van verwondingen is enorm. Ik heb geen idee hoe veel, maar al gauw miljoenen.
En dan nog alle dieren die doodsbang ergens in een kast of onder de bank kruipen. Mijn kat heeft er weinig last van, maar er zijn dieren die helemaal van streek zijn door alle vuurwerk.
Volgens dit bericht willen de meeste Nederlanders zelf geen vuurwerk afsteken en laten ze dat liever over aan de gemeente. 
Wat vind jij?

45 opmerkingen:

 1. Ik vind dat het totaal verboden moet worden. Jouw argumenten zij ook de mijne. Gewoon een groot vuurwerk net als tijdens de kermis en klaar.
  Die verkorte afsteektijden zijn natuurlijk een lachertje want er wordt niet gehandhaafd. Hier horen we ook al weken grote knallen en op oudjaarsdag durf ik niet eens op de fiets naar de bakker omdat er dan van alles rond je oren vliegt.
  Ik hoop dat er een verbod komt.
  Artsen in ziekenhuizen geven aan dat de verwondingen die ze te behandelen krijgen lijken op die in een oorlogsgebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf zou ik ook voor een vuurwerkshow georganiseerd door de gemeente zijn. Ook ik durf op oudejaarsdag niet over straat, meestal ga ik die dag 's-ochtens vroeg om acht uur als de supermarkt open gaat boodschappen doen.

  Ik vind het ook erg voor dieren. Er zijn ook dieren die in paniek naar buiten rennen.

  Ieder jaar ben ik ook bang dat mijn brievenbus is vernield. Tot nu toe is dat nog nooit gebeurd, maar wel een keer bij een van de buren. Ik heb helaas niet zo'n groene brievenbus die ik kan binnenhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat het ooit verboden wordt om voor particulieren vuurwerk af te steken. Ik vind het zo zonde van het geld dus ik koop zelf niets. Wat de zonen en manlief doen..... geen idee. Ik ga het niet verbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het onverantwoord dat particulieren zelf vuurwerk mogen afsteken. In onze buurt wordt er met nieuwjaarsavond enorm veel vuurwerk afgeschoten en ik ben dan totaal niet op mijn gemak omdat het vuurwerk dan vaak heel dicht tegen ons huis komt. Vorig jaar 'vonden' we na oudejaarsavond 2 vuurwerkpijlen : eentje op het dak van het tuinhuis, een tweede op de epdm van het platte dak..... Stel dat er brand van komt, wie draagt daar de verantwoordelijkheid van ? Je kan tenslotte niet bewijzen van wie zo vuurwerkpijl afkomstig is.
  Vorig jaar merkte mijn moeder, die bij het afschieten van de pijlen stond te kijken, op dat er zelfs af en toe getik hoorbaar was tegen de ramen.
  Ik hoop ook dat het verboden wordt dat particulieren vuurwerk afschieten omdat ze totaal geen kennis hebben van het product waarmee te bezig zijn. Sommige mensen zijn voorzichtig maar andere daarentegen.... De drank doet daar dan nog een schepje bovenop en ze worden roekeloos. Sommigen nemen toch enorme risico's niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere mensen.
  Met iemand die zichzelf verwondt door het afschieten van vuurwerk en vingers, ene hand of nog erger verliest, heb ik geen medelijden want ze zoeken het gevaar zelf op. Ik vind het wel heel erg dat sommige mensen gekwetst worden of schade oplopen doordat vreemden vuurwerk afsteken.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben tegen vuurwerk, de andere 2 leden van mijn gezin zijn voor, ik delf hier het onderspit, welk argument ik ook aandraag. Wat ik wel heb weten te bereiken is dat ze niet meer in de tuin afsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag het kleine plaatje erbij staan en dacht - ik ben nog niet heel lang wakker - dat het jam was. BAH! Maar verder: ik heb er een hekel aan, vind het eng en gevaarlijk en vind alleen siervuurwerk mooi, wat ik vanuit mijn warme huis kan bekijken. En wat Wilma zegt klopt ook: qua tijden wordt er toch totaal niet gehandhaafd, dus dat heeft echt geen zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het verschrikkelijk. Zoveel herrie en gevaar. Hier wordt er al maanden regelmatig geknald. Maar in Groningen lijkt het me helemaal erg. Vanwege de angst voor aardbevingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van mij mag het verboden worden om zelf vuurwerk af te steken.
  Voor mijn gezondheid zou het ook veel schelen. Met mijn astma heb ik erg veel last van benauwdheid rond de jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moet dat nou, zo'n shockerende foto? Hier maak jij jezelf niet geliefd mee. Nu is het een uiteengereten hand, is het straks een afgehakt hoofd? Wat meer discretie graag, Zuinigaan
  Ellen.
  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van mij mag er per direct een geheel verbod komen!! En dan kijken ze per gemeente maar of er gezamenlijk een vuurwerkshow word gedaan, of niet. Hier is de hond al een maand onrustig, door de onverwachte bommen. Ik zelf koop nooit vuurwerk en kan ook niet genieten van andermans geknal. Nee, van mij mag het helemaal in de ban!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Zuinigaan,

  Normaal gesproken lees ik je blog heel erg graag, maar de foto's bij dit berichtje vind ik heel erg vervelend om te zien (zeker aangezien ik net met mijn ontbijt bezig was). Ik denk ook niet dat de bezoekers van je blog de mensen zijn die met vuurwerk aan het stunten zijn.

  Zou je willen overwegen om deze te verwijderen, dan wel alleen een link te plaatsen naar de foto's? Uiteraard is het jouw blog :-)

  Fijne maandag in ieder geval!

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gewoon verbieden wat mij betreft. Idiote gewoonte. Traditie.... pffff.... alsof dat een excuus is voor zoveel overlast. Voor mensen, dieren, milieu... Heel de sfeer op straat, zeker in grote steden, vind ik gewoon ronduit agressief rond die tijd. Brrr. En altijd is het rustig verlopen. Met maar enkele tientallen ernstig verminkten, al dan niet eigen schuld, hier en daar een dooie en wat mishandelde dieren, want zo leuk om vuurpijlen op ze af te schieten. Maar goed, mensen zijn hier zó fel op. Al hun rechten en vrijheden worden stuk voor stuk afgenomen en daarover hoor je ze niet. Maar kom niet aan het vuurwerk! (en die andere tradiesie)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen ik een jaar of 12 was vond ik vuurwerk ook geweldig (niets menselijk is mij vreemd :-) en kocht samen met vriendinnetjes wat vuurwerk en carbid.
  Maarre........mijn vader bewaarde het vuurwerk en carbid en vanaf een uur of 8 's-avonds mochten we het afsteken en carbid schieten onder het wakende oog van een vader.
  Het zou nu inderdaad verboden moeten worden. Het vuurwerk is sowieso veel zwaarder, de mensen geven er erg veel geld aan uit en veel mensen zitten verplicht een paar dagen binnen ivm de kruitdampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ehm, was die foto nou nodig? Ik open je blog en het eerste wat ik zie is een vleeswond. Ik heb geen idee wat je geschreven hebt, de foto leidt teveel af.

  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. misschien had je even kunnen waarschuwen voor de foto

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bloederige foto is inmiddels verwijderd. Dat was toch een beetje te heftig, geloof ik. Het is echter wel realiteit dat veel mensen letsel oplopen.

   Verwijderen
  2. Veel is nauwelijks objectief te noemen, en om er dan zo'n foto bij te zetten om je punt duidelijk te willen maken...

   Verwijderen
  3. Die foto was veel te heftig, niet een beetje. Begrijp niet waarom je 'm plaatste. Jouw lezers zijn goed op de hoogte van de gevaren van het ondoordacht (en vaak onder invloed van alcohol) afsteken van vuurwerk. Zo'n foto is dan niet nodig als afschrikmiddel hoor ! Ik moest vanmorgen twee keer kijken wat het voorstelde en krijg nu die foto niet meer uit m'n hoofd.
   Vind het trouwens wel leuk om wat pijlen en knallertjes af te steken om 12 uur, met de nodige voorzorgsmaatregelen uiteraard. Mijn vader deed dat ook, weet precies hoe het moet.

   Verwijderen
  4. marion
   ben het helemaal met je eens!
   dit moest eigenlijk verboden worden om zulke foto-s te plaatsen!
   is daar geen censuur op ?
   dit is toch een blog , geen griezelfilm ......

   Verwijderen
  5. Ik geloof dat mijn beleving nogal gekleurd is door het feit dat ik jaren BedrijfsHulpVerlener-er ben geweest en ook een EHBO diploma heb. Ik ben niet meteen onder de indruk van een wond en bloed, ik ben nogal koelbloedig. Een foto verduidelijkt een hele boel.

   Mijn doel is inderdaad om mensen te waarschuwen voor de slachtpartij die "gezellig" vuurwerk afsteken kan zijn. Slachtoffers zijn bijna altijd jongeren die nog een heel leven voor zich hebben.
   Die zwakke magen die gaan protesteren neem ik voor deze keer op de koop toe.

   Volgende keer weer een gezellig blogje.

   En wat is objectief?
   Bestaat er zoiets als een objectieve afgerukte hand?

   Verwijderen
  6. De vraag is of jouw bloglezers iets hebben aan deze foto's en of het je boodschap versterkt of juist afleidt. Als ik een inschatting maak van de lezers van jouw blog, zal het aantal vuurwerkstunters gering zijn. Verder staat de eerste afbeelding van je blog vervolgens ook in de blogroll (zo noem je zoiets toch) van andere lezers die dat gebruiken op hun blog. Dus zie je nu overal een gewonde hand. Hoewel het erg veel duidelijk maakt denk ik dat het hier zijn doel voorbij schiet.

   Ik denk inderdaad dat jij een wat sterkere maag hebt dan de meeste lezers (waaronder mijn eigen maag :-) ).

   Anne

   Verwijderen
 16. Twee buren raakten een been kwijt nadat een buurjongen vuurwerk afstak. Jongeren van nu vergeten dat dit vuurwerk veel krachtiger is dan de rotjes van vroeger. Die rotjes mogen wat mij betreft best wel...maar ja...nog harder knallen schijnt hip te zijn. Helaas wordt er niet gehandhaafd op het afsteken van vuurwerk. Dat mag van mij best. Elk rotjesgooiend blaag (en volwassene) oppakken en een dagje op bureau laten zitten is al een goed begin.
  Ik las dat bij gevaarlijk vuurwerk nu de hypotheekverstrekker ingelicht kan worden en de bank ivm gevaar de hypotheek kan intrekken. Lijkt me ook goede straf. Misschien dat mensen eens gaan opletten wat hun kroost uitvoert op slaapkamer of in de schuur.

  Groet,Greet

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3802871/2014/12/03/Hypotheek-in-gevaar-bij-illegaal-vuurwerk.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 17. de foto is helemaal niet weg !
  m-n bakkie koffie ligt nu in de wc .... , is dat de bedoeling ?
  zal best realiteit zijn , maar houdt wat rekening met zwakke magen a.u.b ....;}

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het leven is hard!

   Verwijderen
  2. jij maakt het graag nog wat harder ....

   Verwijderen
 18. Eerlijk gezegd vind ik juist vuurwerk in de luchet boven een stad/dorp mooier dan echt proffesionele vuurwerkshows. Vroeger zat er een vuurwerkhal 5 huizen verder in mijn straat, de eigenaar hield alles goed in de gaten en het was in de buurt erg rustig. Toen verhuisde de winkel naar paar straten verder en was het juist heel erg in dezelfde buurt.

  Verder is de rotzooi erna ook zo vreselijk. In mijn straat waren de vaders/moeders wel zo goed bezig dat ze de dag er na hun zonen/dochters de hele straat lieten vegen en alles was weer snel schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben voor zelf afsteken. Mijn gemeente kennende gaat alles in een plaats de lucht in. De vijftien andere dorpen kunnen de boom in.

  Mijn ouders hebben mij opgevoed. Met twee woorden spreken, u zeggen, vragen, alstublieft, dankuwel. Opstaan in de bus, helpen in de supermarkt, thuis meehelpen. Vuurwerk zo veilig mogelijk afsteken, ingegraven pvcbuis voor pijlen, niet naar anderen toegooien, niet mee spelen, niet mee pielen, meenemen in een metalen kistje dat steeds dicht gaat, de resten niet verbranden. En nieuwjaarsdag met een bezem de straat op, alles opvegen samen met de kinderen uit de buurt.

  Als ouders toch weer eens de tv uit deden en gezag zouden hebben. Kinderen weer leren gehoorzamen en een beetje verstand kweken. Dat zou een boel gedoe schelen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou je wil de ouders niet de kost geven die zelf zo tekeer gaan met vuurwerk......

   Verwijderen
  2. Ikmhoor bij die generatie.. Die opgevoed had moeten worden, maar ja vrije opvoeding.. Want regels, idee.

   En anders een vuurwerkpas net als een rijbewijs. Leren omgaan met vuurwerk en controle op pas. Verkeerscontrole maar dan anders.

   Ik moet waarschijnlijk 25 km verderop naar een vuurwerkshow gaan kijken.. Zullen we oud en nieuw dan maar helemaal afschaffen? Is ook geen lol aan. Wie boot er vandaag en morgen. Elf uur in de auto jongens. Half uur blauwbekken op een veldje tot je enkels in de modder. Oh ah boem. Drie kwartier later weer in je auto, overal modder, door en door koud, na een uur thuis, hallo buren oh jullie zo ook een borrel, nu hoeft er niemand meer te rijden..
   Weg even de straat op piepen, weg even nieuwjaarswensen, weg gezellige avond.
   Ach misschien maar verbieden in de steden dan. Of iedereen met een hekel aan vuurwerk naar dezelfde steden verbannen.
   Binnenkort begint het carbidschieten hier weer. Daar geniet ik van. Die doffe klappen die je kilometers in de omtrek hoort. Pas als ze daarmee beginnen ga ik oliebollen bakken.

   Verwijderen
 20. Hier in Zweden op ons eiland wordt er weinig tot geen privé vuurwerk afgeschoten. Bij de twee winkels staan collectebussen waar de bevolking geld in kan doen voor een professioneel afgestoken gezamenlijk vuurwerk. Traditioneel komen er enkele honderden van de 1460 inwoners naar de haven met wat te drinken en om 0.00 uur kunnen we dan genieten van 10-15 minuten mooi siervuurwerk en proosten op het nieuwe jaar. Daarna gaat men weer naar zijn (gast)huis. Mooie traditie.Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De ellende door vuurwerk begint al bij de mensen die vuurwerk voor een hongerloontje in elkaar zetten vaak onder gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Hier in de buurt is altijd bizar veel vuurwerk geknal en op de kruising voor mijn huis wordt steevast in oudejaarsnacht een groot vuur gestookt. De toeloop en de sfeer die er dan hangt is alles behalve gezellig. Ik blijf die dagen dan ook voor de zekerheid in huis (hoewel de atmosfeer ook daar volkomen verpest is door de rook en zwaveldamp) en ook mijn kinderen heb ik altijd binnen gehouden en vinden vuurwerk niet iets dat leuk is. Van mij mag het zelf afsteken van vuurwerk verboden worden, liefst met ingang van gisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Van mij mag er een verbod komen op vuurwerk en dan dat het alleen nog maar door gespecialiseerde bedrijven mag worden afgestoken.Er gebeuren gewoon veel te veel ongelukken door dat mensen heel ondoordacht te werk gaan en denken mij kan niets overkomen.Er zijn genoeg tv reclames met waarschuwingen etc , maar helaas ieder jaar weer slachtoffers en dat niet alleen er wordt voor gigantisch veel geld de lucht ingeschoten wat een aanslag is op het milieu al dei kruid dampen , dan beter op 1 plaats. En dan heb ik het nog niet eens over de overlast voor mens , dier en milieu die het veroorzaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ben bang dat er van een verbod niets gaat komen, er word immers goed verdiend aan vuurwerk, bovendien blijft er bij een verbod altijd nog het gevaar van illegaal vuurwerk wat zo mogelijk nog gevaarlijker is. het verkorten van de afsteektijd is een lachertje, hier worden al halverwege oktober elk weekend vuurwerkbommen afgeschoten en dat is al jaren zo, dus wat heeft zon verbod dan nog voor zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Van mij mag er een verbod komen, maar het zou al enorm schelen als het verbod wat nu geldt buiten de tijden dat je vuurwerk af mag steken zou worden gehandhaafd! Er wordt al wekenlang geknald, terwijl er tijdens die weken echt wel een verbod geldt. Ze doen er alleen niets tegen, dus het gaat gewoon door.

  Nog los van de argumenten die je noemt, ik ben tegenwoordig getrouwd met een man die erg gevoelig is voor geluiden, en ik zie wat al die knallen met hem doen. Ze komen bij hem zeker dubbel zo hard binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Van mij mag er ook een verbod op vuurwerk komen, ik heb er niets mee en het vuurwerk wat er te koop is is niet eens mooi. Als ze het afsteken zal ik er niet voor thuis blijven, maar ik zou er wel voor omlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Bedankt dat je de foto hebt verwijderd! 'sMorgens het eerste wat ik doe bij het ontbijt is jouw blog lezen. Ik werd echt een beetje misselijk van die foto. Heb uiteraard snel een andere blog uitgekozen. Met vriendelijke groeten, Meeleesster

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik denk dat het verbieden geen zin heeft. Op zich ben ik niet per se tegen het afsteken van legaal vuurwerk tijdens de toegestane uren, en nogmaals, als het legaal vuurwerk is die een bepaald aantal decibel produceren. Maarrrr medio november wordt er al illegaal heel zwaar vuurwerk afgestoken. En dat is zo'n zwaar vuurwerk dat de ramen trillen en mijn, normale rijtjeshuis, er schade van heeft opgelopen. Daarom is het verkopen van legaal vuurwerk op 30 en 31 december is denk ik een zinloze actie, net als het mogen afsteken van vuurwerk tussen acht uur 's avonds en 2 uur 's nachts op 31 december en 1 januari.
  Was het maar mogelijk dat de politie adequaat kon reageren en optreden tegen illegaal vuurwerk, dan was de eerste stap al gezet. Mijn zoon zit in een rolstoel door met dwarslaesie (niet door een ongeluk) en hoewel hij 17 is gaat hij liever niet over straat in deze tijd van het jaar omdat als hij weerloos is als er een rotje of kanonskogel in zijn buurt wordt afgestoken. Dan zou die bloederige hand of dat afgerukte been van hem kunnen zijn. Sinds een paar jaar krijg ik van onze burgemeester een geadresseerde brief toegestuurd over jongeren en afsteken van vuurwerk! Dat mijn zoon dat niet mag doen buiten de toegestane uren! ik ben zo boos geworden dat ik haar een brief terugstuurde met het verzoek om hem en zijn broer uit het mailingbestand te halen omdat onze zoon niet eens vuurwerk KAN afsteken in verband met zijn handicap en dat hij niet eens naar buiten kan gaan omdat het voor hem te gevaarlijk is. En dat ik van haar meer actie verwacht dan het sturen van een brief gericht aan een zwaar gehandicapte jongen. Ik heb zowaar antwoord gehad van een of andere ambtenaar die stelde dat mijn zoon niet uit het bestand gehaald kon worden omdat het een geautomatiseerd systeem is.
  Ik vind het ook vreselijk voor huisdieren die totaal in paniek zijn en niet weten waar ze het zoeken moeten omdat ze niet helemaal het besef hebben dat het weer over gaat. Ik hoop dat er ook mensen zijn die meeleven met de gehandicapte jongere die al met een heleboel naast de maatschappij staat en met oud en nieuw nog een keertje extra in een isolement raakt.
  Sorry voor mijn onsamenhangende emotionele uitbarsting. Inez

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een onzinnig antwoord op je brief. Uit elke (ook geautomatiseerde) database kunnen adressen worden verwijderd/aantekening krijgen. Als je nog de energie kunt vinden, nogmaals contact opnemen of regionale krant. Sterkte!

   Verwijderen
 28. Elk jaar lijkt of het vuurwerk zwaarder en gevaarlijker wordt. De knallen en dreunen worden echt steeds harder. Afgelopen oudjaar sneuvelden er ramen door zwaar vuurwerk elders in de straat. Echt niet normaal. En dan nog die dronken lui om vreugdevuren heen waar van alles in wordt gegooid., nee laat maar. Alle onnodige slachtoffers in de nieuwjaarsnacht. Zonde van het geld ook zowel van vuurwerk en van alle vernielingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. In de wordpress-reader zijn die foto's echt levensgroot. (en ik heb maar een heel klein laptopje ;). Wat fijn dat de grote foto verwijderd is. Ik kan ook best wat hebben hoor maar zo bij mijn eerste bakkie op een nuchtere maag was het ook wat... veel. En ik scrolde er steeds langs, haha. Maar ja, uiteindelijk is dat denk ik het enige dat effect heeft. (hoewel de groepsdruk van stoere vriendjes enzo het toch wel zal winnen, zo lang het 'mag')

  BeantwoordenVerwijderen
 30. ik had die andere foto eigenlijk wel ff willen zien, gelukkig is het de linkerhand zo te zien en pink en duim zitten er nog op,kan die met rechts nog wat doen.
  maar van mij mag het ook worden afgeschaft, ik heb een tuinderij elk jaar leggen er weer pijlen op het dak van de kas afkomstig van de buren.
  woon in de buurt van rotterdam is leuk om daar naar toe te gaan en het vuurwerk te bekijken en het is gezellig ook.
  mijn brievenbus is ook al 3x opgeblazen. ik heb nu een grote betonnen exemplaar die haal ik op oudjaarsdag weg en zet hem einde nieuwjaarsdag weer terug, jammer dat het nodig is.

  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Googel maar eens op afbeeldingen van vuurwerkletsel, dan kom je schokkende beelden tegen.

   Verwijderen
 31. Ook ik ben tegen vuurwerk. Ik heb een of 2 keer een paar pijltjes en rotjes afgestoken. Daarna nooit meer. Ik vind het eng.
  Wel steken we grote sterretjes aan. Maar verder zitten we binnen. Ik vind het mooi om naar vuurwerk te kijken, helaas ben ik de 2 dagen daarna goed benauwd door alle kruitdampen die er hangen.

  Ik ben ook voor een centrale plaats waar vuurwerk wordt afgestoken. Van mij mag het verboden worden. Zonde van mijn geld en een zware belasting voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Verbieden die zooi. Ik vind het heel leuk om naar te kijken maar de bijverschijnselen in de vorm van afgerukte handen, doodsbange dieren en de vreselijke troep waarvan de mensen niet eens het fatsoen hebben het op te ruimen, kunnen mij gestolen worden. Twee jaar geleden vette ster in mijn voorruit van vuurwerk. Kom ik op nieuwjaarsdag achter. Lekker dan, kon ik voor meer dan 200 euro een nieuwe ruit in gaan laten zetten. Nee de lol die ik zelf van kijken ernaar heb weegt niet op tegen alle ellende. Het wordt tijd om het nou eindelijk eens te verbieden!

  BeantwoordenVerwijderen