Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 14 december 2014

Zorgen voor mezelf

Het goed zorgen voor mezelf is niet mijn sterkste punt. Ergens wel logisch, ik ben grootgebracht met het idee dat ik niet de moeite waard was en dat ik er eigenlijk niet toe deed. Het heeft mij heel veel moeite gekost om mezelf ervan te doordringen dat ik toch wel de moeite waard ben en soms dan ben ik dat weer even behoorlijk kwijt.
Vaak heb ik dat niet eens door. Ik kom van mijn werk en dan is het in huis 12 graden en dan doe ik de thermostaat niet aan. Eigenlijk heb ik het dan niet koud, ik heb immers net een stuk gefietst en ben daardoor flink warm geworden. Thuis ga ik min of meer in de ruststand, tot ik ineens na een uur of 2 denk: wat is het hier verdraaide koud, heb ik de verwarming nou wel aangedaan? Op zo'n moment is het niet heel vanzelfsprekend om voor mezelf te zorgen en de temperatuur in ieder geval in de buurt van aangenaam te houden. De laatste weken doe ik goed mijn best en zet ik iedere keer als ik hjet huis verlaat of naar bed ga de thermostaat op 15 graden en NIET lager, dan zit ik hier tenminste niet in een ijskelder.
Er schijnen trouwens mensen te zijn die zichzelf zo trainen dat kou geen enkel probleem is, maar daar streef ik niet naar.
Als er in huis anderen zijn, dan gaat het anders, dan zorg ik voor anderen en in één moeite door ook voor mezelf, maar als ik alleen ben, dan is er niemand om voor te zorgen.
Ook op tijd naar bed gaan is een lastig punt. Ik ben een avondmens en ik ben 's avonds lekker bezig en dan vergeet ik om naar bed te gaan. En oeps, dan is het zomaar ineens 1 uur en ik moet er de volgende ochtend wel op tijd weer uit. Ook dat probeer ik wat beter in de hand te houden door om een uur of 9 naar boven te gaan en de elektrische deken aan te zetten. Dan weet ik dat er een heerlijk warm bed en een e-book op mij ligt te wachten. Ik ga nu regelmatig om 10 uur 's avonds naar bed, lees nog even en doe dan het licht uit. Ik leer het nog wel.

8 opmerkingen:

 1. Haha, ja, dat voor jezelf zorgen vind ik ook nog wel een uitdaging! Maar zoals Fabiooltje al zegt: je bent nooit te oud om te leren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is zo belangrijk om ook van jezelf te houden, dat is niet egoïstisch, dat is heel wat anders.
  Maar je mag het voor jezelf gezellig maken. Dat niet aan bed toekomen ken ik , de avonden vind ik zo gezellig. Wat dat betreft vind ik de donkere avonden heerlijk en ben geen mens om 's avonds uren buiten te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken het wel. Maar nu het slechter gaat met me, heb ik mezelf toch beloofd het bijv. in huis wat warmer te mogen stoken dan ik normaal gesproken zou doen. Al moet ik iedere dag weer een hobbel nemen, als ik de knop op 3 zet... ook ik ben niet te oud om te leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je bestand bent tegen alles wat gebeurt. Als ik het te koud heb wordt ik chagerijnig en snel geergerd en kan overal minder goed tegen.

  Zet de CV niet op een heel voor hogere stand als je thuis komt dan voelt het al heerlijk als je naar tijdje de warmte van fietsen etc. kwijt bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja trapsgewijs de verwarming hoger zetten, dan gebruik je de overwarmte zoals ik fat noem. Ga je van 15 naar bijv 16,5 dan voelt het warmer als de thermostaat die stand bereikt heeft en dan na een tijdje ga je bijv. naar 18 graden enz.
  Maar kou lijden is uit de boze daar heeft Lot helemaal gelijk in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik kan nachtbraken doordat ik de tijd vergeet. Ik heb alle lampen,op 1 na, op een timer die ze om half elf uit doet. Zo verduistert de huiskamer en heb ik eerder in de gaten dat het bedtijd is. Omdat er nog altijd een lamp aan is, kan ik wel gewoon afmaken war ik mee bezig ben. Voor mij een handige reminder.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik veel kaarsen! Scheelt energie en de verwarming hoeft niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen