Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 22 januari 2015

Geld lenen

Sinds een paar jaar leen ik geld uit aan kleine ondernemers in het buitenland. Ik doe dat via Wakibi, een Nederlandse sub-organisatie van Kiva. Via deze organisaties kun je geld uitlenen aan mensen die het nodig hebben om een goed bestaan op te bouwen. Je krijgt geen rente en het is nooit helemaal zeker dat je je geld terugkrijgt. Meestal krijg je je geld wel weer terug, maar er blijft een risico. Is dat erg? Ik vind van niet. Ik vind het heel mooi dat ik mensen in verre landen op deze manier kan helpen een beter bestaan op te bouwen.  Je kunt zowel bij Kiva als bij Wakibi zelf een keuze maken aan wie je geld uitleent en in welke sector.
Ik startte met 100 euro. In mei 2013 heb ik aan 4 vrouwen geld uitgeleend, namelijk 22 euro. Beetje bij beetje heb ik in de afgelopen jaren al weer geld terug gekregen en daarna opnieuw uitgeleend. Soms kreeg ik 39 cent terug, soms 76 cent, soms wel 1,33.
22 euro is natuurlijk wel een erg kleine lening. Wakibi (en ook Kiva) is zo georganiseerd dat er een veelvoud van dit bedrag uitgeleend wordt als microkrediet. Dus er zijn veel meer mensen die gelijktijdig aan de huidige 5 leensters geld uitlenen. Soms is het geleende bedrag niet zo heel groot, bijvoorbeeld €154, soms toch vrij aanzienlijk bijvoorbeeld €17.842,-.
Aan de onderstaande vrouwen(groepen) heb ik geld uitgeleend:


1. Een vrouw met een winkeltje in Pakistan – helemaal afbetaald
2. Een vrouw met een landbouwbedrijf in Pakistan – helemaal afbetaald
3. Een vrouwengroep met kleermakersbedrijf, bijna niets terugbetaald, had al lang betaald moeten zijn, gaat niet goed. Ik reken er niet meer op dat ik nog geld terugkrijg.
4. Een vrouw met een winkeltje in El Salvador
5. Een vrouw met een landbouwbedrijf op de Filipijnen
6. Een vrouw met een landbouwbedrijf in Armenië
7. Een vrouw met een landbouwbedrijf op Samoa
8. Een vrouw met een winkeltje in El Salvador
Inmiddels heb ik al weer wat geld terug gekregen, binnenkort kan ik opnieuw geld uitlenen.

10 opmerkingen:

 1. Doordat ik eerder op jouw blog las over dit soort leningen, ben ik ook via kiva geld uit gaan lenen. ik ben klein begonnen, met 2 leningen. 1 aan een vrouw in Libanon, hier gaan de terugbetalingen keurig volgens schema en 1 lening aan een vrouw in Sierra Leone. Van deze lening is zoals je begrijpt geen stuiver terugbetaald.... Voor het geld maakt dit niets uit, maar ik maak me ernstige zorgen dat deze vrouw slachtoffer is van de ebola epidemie.... het is toch een beetje "" mijn"" mevrouw... alsnog bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig dat je er over schrijft. Had ik ook in gedachten vandaag :) Ik kreeg mail dat er weer 91 dollar op mijn account staat om uit te lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik je nog wilde vragen, ik zie bij jou alleen vrouwen staan aan wie je geld hebt geleend. Kijk jij ook naar de sector waarin ze iets doen? Even nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kies voor vrouwen omdat vrouwen bijna overal ter wereld minder verdienen dan mannen. Verder kies ik voor vrouwen die door middel van een eigen bedrijfje economisch zelfstandig zijn of dit willen worden. Dus ik kijk naar de sector.

   Verwijderen
 4. Ik leen aan Nederlanders,die een milieuvriendelijk bedrijfje willen starten.Maar dit lijkt me ook wel iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe (ook al jaren) hetzelfde via Kiva. Tot nu toe heb ik alles nog terug gekregen en ik leen het ook direct weer uit. 'n Mooie manier om de wereld 'n klein beetje beter te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb vorig jaar ook 2 vrouwen gesteund via wakabi.
  1. vrouw met een motor vervoersbedrijf in de Filipijnen. - Bijna helemaal afbetaald
  2. vrouw met die varkens fokt voor vleesverkoop in India. - Nog niks van terug gekregen terwijl ook deze al bijna helemaal terugbetaald had moeten zijn.

  Het blijft wel een gok of je inderdaad je geld terug krijgt. Maar om er mee te stoppen? Nee, ik hoop mijn kinderen mee te geven dat we toch maar boffen om in Nederland te wonen en dat je ook als je zelf weinig geld hebt een ander kunt ondersteunen.

  Binnenkort kan ik weer een ander project steunen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik word altijd blij als ik lees dat er nog mensen zijn die willen investeren in mensen die het minder hebben. Ik hoor zo vaak negatieve verhalen over dat wij het zo slecht hebben in NL en mensen zo verbitterd zijn. Persoonlijk heb ik nog niet aan dit soort leningen gedaan, wel veel goede doelen. Maar ik vind het zeker de moeite waard en wil het ook eens gaan bekijken. Dank voor je inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb volgens mij al eerder in een reactie laten weten dat ik een paar jaar geleden de helft van de erfenis van mijn veel te jong overleden broer ben gaan inzetten voor Kiva. Door deze 1000 euro heb ik inmiddels 235 leningen kunnen doen voor een prachtig bedrag van bijna 6000 dollar. Omdat het meeste geld terug komt kan ik het iedere keer opnieuw inzetten. Dat is mooi! Inderdaad eindigt een lening weleens met verlies, maar het meeste is tot dusver keurig terug betaald [93,71 dollar is verloren gegaan]. Op deze manier kan ik dus nog jaren doorgaan, het bedrag wordt maar langzaamaan lager, door leningen die met verlies eindigen en doordat ik af en toe iets van het terug gestorte geld doneer aan Kiva.
  Het blijft een druppel op een gloeiende plaat maar toch mooi om te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb mij zojuist aangemeld bij Wakibi, wilde dit al eerder doen maar vergeten, goed dat je er nog weer overschrijft. Ik steun ook vrouwen en kijk ook naar de sector, kleine bedrijfjes.

  BeantwoordenVerwijderen