Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 januari 2015

Nieuwe maandbedrag hypotheekrente bekend

Kortgeleden heb ik extra afgelost op mijn hypotheek.
Gisteren ontving ik een brief. Het ging over de termijnnota. Ik moet over januari minder dan 100 euro betalen.
Het was een zeer onduidelijke brief, want hij ging alleen over de maand januari. Maar over dat ik ook de maand daarna dat bedrag moet betalen, en die daarna en die daarna, tja daarover staat niets in de brief.
Of moet ik dat opmaken uit de term termijnnota?

Misschien is het ook zo, dat ik niet goed thuis ben in de terminologie. Eigenlijk zouden ze voor mij een brief moeten maken met meer uitleg, een soort bijsluiter er bij. Ik heb nog geen 8 jaar een hypotheek en ik ben geen doorgewinterde financieel specialist voor wie alles meteen duidelijk is.
Ik neem aan dat de termijnnota betekent dat dit mijn nieuwe maandbedrag is.

En die brief met de aankondiging van de incassodatum die nooit gekomen is?
Waarschijnlijk moet de bank besparen op de portokosten.
Ik heb nog geen klacht ingediend.

8 opmerkingen:

 1. De termijnnota is bij mijn hypotheeknemer de nota voor die speciefieke maand waarin je de aflossing doet omdat daar met 2 verschillende rentes gerekend wordt en het bedrag afwijkt van de maand ervoor (oude bedrag) en de masnd er na (nieuwe bedrag). Daarnaast komt er nog een hypotheekoverzicht waar per hypotheekdeel wordt aangegeven: rentepercentage, maandbedrag, ingangsdatum, en eind datum.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad onduidelijk! Ik vind dit soort dingen ook altijd lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik krijg helemaal nooit zo'n brief, mijn bedrag is gewoon elke keer lager. En om te weten hoe 'laag' het precies wordt, moet ik dan natuurlijk even twee maanden wachten, want bij de eerste betaling is het vaak nog niet over de hele maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het ook niet, hopelijk komt er snel duidelijkheid. Ik zou verwachten dat je met een rest-hypotheek van ehm, zo'n 19.500 euro of zo (toch?), ook nog maar iets van 800 euro rente per jaar hoeft te betalen, dus circa 75 euro per maand of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind veel officiële post onleesbaar.Ik heb ooit voor de gemeente in een werkgroep "Klare taal" gezeten, maar helaas, die bobo's blijven het maar onduidelijk uitleggen in hun brieven.
  Complimenten voor hoe je je hypotheek zo snel aflost. Ik leef zo mee, dat als je je hypotheek afgelost hebt, ik vast ook een gebakje eet om het te vieren :)
  En wat een goed voorbeeld voor je kinderen ben je met je leefstijl! Leren sparen en niet meteen opmaken, dat ontbreekt tegenwoordig vaak bij de opvoeding. Denken er recht op te hebben, krijgen, of desnoods met geweld geld stelen om het zo te krijgen is iets wat steeds "normaler" is geworden.
  Nogmaals, complimenten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wellicht heb je iets aan de site berekenhet.nl je vult daar de termijnen die je nog moet en het bedrag dat er nog openstaat en je aflosvorm als je al aflost. Dan zie je zo wat het nieuwe bedrag gaat worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het zelf ook uitrekenen: de overgebleven hypotheeklening x 4,55% rente : 12 maanden. Dat is het nieuwe maandbedrag.

   Verwijderen
 7. Mensen bij de bank kunnen zelf ook niet lezen. Zie toevallig net (lang leve internetbankieren) dat mijn nieuwe aflosbedrag op 30 januari wordt: ongewijzigd?? Terwijl ik netjes bij de extra aflossing "lastenvermindering" heb vermeld, precies zoals de rabobank voorschrijft op haar eigen website (lineaire hyp. dus). Hoe moeilijk kan het zijn? Maandag maar weer gaan bellen...

  BeantwoordenVerwijderen