Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 24 januari 2015

Netto inkomen: min €13,28


Vanaf 31 december werk ik  25% minder. Voor mij betekent dat 1 volle dag minder werken. Ik moest daarvoor 6% van mijn loon inleveren.
Hoe veel euro ik zou moeten inleveren?
Ik had geen idee. Het interesseerde mij ook niet zo veel, ik dacht dat als ik rekening hield met 100 euro minder, ik in ieder geval aan de veilige kant zou zitten.

Gisteren heb ik mijn salaris ontvangen en ik krijg nu in vergelijking met de maand november netto €13,28 minder. Nu is dat niet helemaal een "eerlijke" rekensom, want in december heb ik 2% loonsverhoging gehad. Bruto verdien ik nu €88,08 minder dan in november. Ik betaal nu €399,03 belasting, pensioenheffing en sociale premies, dat was in november €473,83.
Eigenlijk ben ik helemaal verbluft, het scheelt veel minder dan ik gedacht had!
Ik ben (en blijf) een rijk mens!

En ja, ik weet het wel, het zijn ook de belastingmaatregelen die er voor zorgen dat ik netto per maand meer overhoud dan vorig jaar en de vakantietoeslag wordt lager, evenals de 13e maand.

En voor het eigen risico in de zorg moet ik dit jaar 375 euro dokken, de compensatie voor dit eigen risico is verdwenen en de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (WTCG) zorgt ook niet meer voor een extraatje voor mij. Ook krijg ik geen zorgtoeslag meer, helaas. De WTCG + compensatie eigen risico + zorgtoeslag was voor mij een paar jaar geleden in totaal nog een leuk extraatje van zo'n 700 euro per jaar.
Eten, drinken en andere zaken zullen ook niet goedkoper worden. 
Dat is allemaal bekend en toch valt het me niet tegen, ik had namelijk al rekening gehouden met de véél hogere zorgkosten.

15 opmerkingen:

 1. Fijn dat het goed uitpakt, deze sigaar uit eigen doos, dat wel. Maar ik schrik er toch van, dat je effectief zoveel minder hebt dan vorig jaar, los van die dag die je inlevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig maar dat het wat mee valt, de belastingen zijn inderdaad voor de lagere inkomens wat omlaag gegaan en het eigen risico is ook 'maar' 360 euro. Scheelt alweer 15 euro. Maar dat alle toeslagen inzake WTCG opgeheven zijn is voor velen heel erg zuur. Wij mogen ondanks fors geld inleveren niet klagen, want kunnen nog altijd rondkomen. Maar vooral jonge mensen met forse spierziekte bv een wajong uitkering die ik ken zijn soms behoorlijk de dupe. Fijn dat het bij jou meevalt en je en wat minder kunt werken zonder hierdoor er financieel er veel op achter uit te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het eigen risico is dit jaar al weer verhoogd. We mogen nu 375 ophoesten.

   Verwijderen
  2. Ik vind het eigen risico best meevallen tov de zorg die er tegenover staat. Ook wat dat betreft leven we in een rijk land. Er zijn zoveel plaatsen op de wereld waar het veel slechter is en je al kunt overlijden aan een simpele ziekte. Ik ga steeds meer beseffen wat een klagers de meeste Nederlanders toch zijn.

   Verwijderen
  3. wel weer een erg zwart witte opmerking, tenslotte kun jij niet in de portemonnee van die klagers kijken, met een inkomen van net 1300 euro in de maand is die 375 euro wel degelijk een enorm bedrag en dan heb ik het nog niet over mensen die nog minder dan dat verdienen.bovendien word er steeds minder vergoed .

   Verwijderen
  4. Zo is dat. Inkomen uit werk van 998 per maand. Voor 2 personen. Nou dan is iedere eurocent er 1 hoor. Dus ook geen geld voor een aanvullende verzekering. En 500 extra eigen risico genomen. En nu maar hopen dat we niet iets ernstigs krijgen. De dokter schreef een ontsmettende zalf voor , vorige week bij een val met als gevolg een ontstoken wond op de elleboog. We hebben de zalf niet opgehaald: bijna 10 euro! Dat is voor 3 dagen eten.

   Verwijderen
  5. Je kan beter een flesje jodium in huis halen, minder dan 10 euro en gaat jaren mee want je hebt maar 1 druppel per keer nodig.

   Verwijderen
  6. @ anoniem hierboven, ik verdien 1200 euro. Om mijn opmerking even in perspectief te zetten. Ik blijf erbij, nederlanders hebben altijd wat te zeuren en kijken niet naar wat ze wel hebben.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd, wat een mooi klein verschil. Het lijkt er op alsof je een erg goede keuze hebt gemaakt door dat aanbod van 25% minder werken aan te nemen. Geniet van je vrije tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geniet vooral van het extra's, die extra vrije dag. Ik vond je dagje treinen een goed idee. Even lekker de hort op. Bijkomen. Tijd voor jezelf.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bedragen he, ik probeer altijd om bijv de eigen bijdrage te sparen per maand. Maar je kunt er geloof ik ook voor kiezen om maandelijks 1/12e aan de vz maatschappij te betalen. In mijn geval weet ik dat ik geheid het volledige bedrag moet betalen in een jaar en 31 euro per maand doet minder zeer dan ineens een paar honderd euro. Op zo'n Maier kom ik niet voor nare verrassingen en weet ik met welk bedrag ik het echt moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk toch dat het meevalt en je wel een hele dag extra vrij bent. Toen mijn moeder van een soortgelijke regeling gebruik maakte gingen zij en mijn vader meestal wat leuks doen die dag. Mijn moeder maakte daar altijd grapjes over omdat ze onder de streep dan meer kwijt was (met liefde hoor).
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen