vrijdag 16 januari 2015

Over datum

Het beste kun je alles goed bijhouden en zorgen dat blikjes, potjes en pakjes niet over datum raken. Soms is voeding over datum en wat doe je er dan mee? 
In veel gevallen kun je de voeding nog gewoon gebruiken en is er niets mee aan de hand.

Wanneer moet je oppassen? 
Eten dat niet in de koelkast bewaard is terwijl dat wel had gemoeten.
Vlees en klant-en-klare voeding uit de koeling kun je maar beter niet meer gebruiken na de uiterste datum. Je hebt grote kans dat je er ziek van wordt.
Als er een tht (tenminste houdbaar tot) datum op staat, dan kun je het vaak nog prima gebruiken.

Gisteren at ik gebakken eieren die 14 dagen over de datum waren. Ik had ze in de koelkast bewaard en ze waren nog niet bedorven. Gisteren gebruikte ik ook een maaltijdsaus die ruim 1,5 jaar over datum was. Het was saus in een potje, gekocht uit het schap en niet uit de koeling.
Ook die saus was nog prima!

Hoe kwam het dat deze artikelen over datum waren?
Ik ben niet een groot liefhebber van eieren. Ik koop zo nu en dan een doosje, maar dan vergeet ik dat ik ze heb. Ik eet regelmatig eieren die 1 - 2 weken over datum zijn. Ik vind dat ze dan ook echt op moeten. Dan bak ik ze en eet ze op brood.
Die saus is een heel ander verhaal. In principe maak ik zelf saus en koop ik geen potjes. Zo nu en dan koop ik toch, omdat ik denk dat het handig is om saus op voorraad te hebben. En zo'n potje staat dan héél lang, veel te lang, op voorraad. En dan is de saus ineens 1,5 jaar over datum.

Hoe bepaal ik of de producten over datum nog eetbaar zijn?
Ik gebruik mijn neus.

Op deze site kun je veel vinden over voeding die over datum is.

22 opmerkingen:

  1. Wij gebruiken ook gerust producten die over datum zijn. (en daar gebruiken we ook onze neus bij..of eigenlijk alleen mijn neus want manlief ruikt niets)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op vlees en vis staat dan ook geen tht maar een tgt datum. Die mogen ook niet meer verkocht worden na die datum. Bij tht producten mag dat wel, al verschuift de aansprakelijkheid dan van de fabrikant naar de verkoper.

    Eieren blijven heel lang goed te gebruiken mits je de oudere eieren maar goed door en door verhit. Ik denk dat die van mij nu een maand of 2,5 oud zijn. De houdbaarheid is te verlengen door ze regelmatig te keren waardoor de dooier niet uitzakt.
    Salmonella is niet zo'n groot risico ongeveer 1 op de 3300 eieren is besmet. En die moet je dan ook nog onverhit consumeren, en vervolgens moet je lichaam er ook nog iets mee doen. Bij 3 onverhitte eieren per week kom je dan op een besmetting van gemiddeld 1x per 21 jaar.
    Kortom eieren in de koelkast in het doosje bewaren, goed verhitten en ze zijn heel lang houdbaar. Bij gebruik je neus gebruiken, een rot ei ruik je echt wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed van je! Ik heb gelezen dat wij Nederlanders veel voedsel weggooien op basis van de datum terwijl het niet nodig is. Maar toch ben ik er zelf ook eentje van. Die datum heeft voor mij iets magisch. Ik vind het heel lastig om er op te vertrouwen dat ik iets daarna ook nog kan eten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebruik je neus en als het stinkt, dan gebruik je het niet meer.

      Verwijderen
  4. Hier lopen we ook regelmatig (zeg iedere 6 of 12 maanden) de langer houdbare artikelen na. Vorige week waren we toevallig uit eten en dronk ik een colaatje vooraf. Het drankje smaakte heel vies en wat bleek? Ruim een half jaar over de datum! Wie had nou gedacht dat cola ook een houdbaarheidsdatum zou hebben?!
    Gr. Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op Cola en aanverwanten is het een kwaliteitsgarantie. Zo lang het flesje dicht blijft is de veiligheid wel gegarandeerd. Maar de kwaliteit gaat natuurlijk wel achteruit. Smaak is niet constant door alle stoffen die er in zitten. gas kan ontsnappen want het zit niet helemaal vacuum dicht. Voor een restaurant vind ik het wel kwalijk dat iets een half jaar over datum kan zijn want dat mag niet volgens de HACCP verplichtingen.

      Verwijderen
    2. Inderdaad heel verbazend! Er zijn voor de horeca heel strenge regels in verband met de voedselveiligheid.

      Verwijderen
  5. ..ik ben blijkbaar 'n goede voorraad-beheerder en inkoper tegelijk want ik heb nooit spullen in huis die niet meer eetbaar zijn. Slechts zelden is er iets over de tht-datum en dat is dan ook altijd nog goed eetbaar (mais, kidneybonen) Ik spiegel mijn voorraad als ik weer boodschappen heb gehaald! Ik heb slechts een kleine diepvries maar gelukkig wel een grote kelder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eieren kun je gemakkelijk testen of ze nog goed zijn. Leg ze in een bak met flink wat water. Gaan ze drijven dan kun je ze niet meer eten. zinken ze dan zijn ze vers. Staan ze op de bodem rechtop dan zijn ze al wat ouder maar nog prima te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is een middel om te bepalen hoe vers eieren zijn. Eieren drijven al voor de tht datum. Ik breek een ei altijd in een los kommetje. Ooit brak mijn moeder een ei waar je niets aan rook rechtstreeks in het cakebeslag.. Mijn hemel, het duurde een uur voor die keuken weer begaanbaar was.
      Het eiwit was groenig en troebel.. Die cake hebben we niet gebakken.

      Verwijderen
    2. Alhoewel ik veel eieren eet heb ik het nog nooit meegemaakt. Maar ik doen ooit een ei bij iets anders, zelfs als ik eieren bak eerst in schaaltje.

      Verwijderen
  7. Wij gebruiken gerust nog dingen die "niet meer goed" zijn, al pas ik nu wel veel meer op nu ik zwanger ben en neem nu geen risico. Ik ben nog nooit ziek geweest van iets over de datum, inderdaad gewoon je neus gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als een blik nog onbeschadigd is, dan is er geen probleem en kun je de inhoud jaren na de tht datum nog consumeren. Sommige dingen, zoals blikjes sardines, schijnen zelfs in de loop der jaren lekkerder te worden. Ik zou zwangeren vooral aanraden voorzichtig te zijn met verse voeding, kant en klaar en dergelijke.

      Verwijderen
  8. en je ogen gebruiken, soms is iets niet zo homogeen meer, dan gooi ik het ook weg.

    Verder gebruik ik alles, ook al is een blik 4 jaar over datum zoals ik vorige week tegenkwam achterin de kast, waren bruine bonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. toen de vriend van mijn dochter voor het eerst kwam eten, kwam ter sprake dat hij niets eet of drinkt dat ver de datum is, stiekem moest ik daarom lachen , want wij eten en drinken rustig iets wat over de datum is, sterker nog die dag aten wij bruine bonen uit een pot die al zeker een paar maanden over de datum was. ik ga af op mijn neus , alleen als het om zuivel en vlees gaat ben ik voorzichtiger. .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik gebruik mijn zintuigen om te weten of iets nog goed is. Zo heb ik koffie gehad, achter in een kast beland, 2 jaar over de datum, nog prima te eten. Of zuurkool bijna een jaar over de datum. Potten en blikken die nog vacuum verpakt zijn, zijn ook nog prima.

    Ik stel mezelf altijd de vraag, bv. bij de zuurkool. Stel je bent op expeditie jaren van huis en komt in een hut waar je dit vind, zou je het eten. Als het antwoord ja is, neem ik het. Na gekeken/geroken te hebben of het nog goed is natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik durf sommige zaken ook nog wel te gebruiken na de tht datum. Daarbij gebruik ik dan goed mijn ogen, neus en mond (beetje proeven). Is dat in orde dan eet/drink ik het gewoon op. Ik ga er ook vanuit dat men met de garantiedatum enigszins ruim aan de veilige kant gaat zitten. Bovendien zou het raar zijn als men zo lang van tevoren al aan kon geven dat iets op 14 april nog goed is en op 15 april niet meer.
    Een tijdje geleden at ik een hamburger uit zo'n foliepakje van Unox. Smaakte prima, net als altijd. Stomtoevallig viel met het opruimen van het pakje mijn oog op de houdbaarheidsdatum: deze was al een maand verstreken! Ik had het pakje toch nog niet zo lang in huis. Maar nogmaals, 't smaakte prima en ik ben er niet ziek van geworden. Maar als ik die datum vantevoren had gezien was ik er denk ik toch niet aan begonnen. Met vlees kijk ik wel extra goed uit!
    Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zorg altijd dat ik niet te veel op voorraad heb! Ik heb 4 grote supermarkten op loopafstand en nog veel meer op fietsafstand. In de stad is ook alles altijd open. Soms gebeurd het nog wel eens dat er toch iets over datum gaat, maar dan eet ik het vaak ook gewoon nog op. Ik heb daar niet zoveel problemen mee.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij gebruiken nog regelmatig een flesje Maggi dat eigenlijk houdbaar is tot november 2002 . Is een puur zoutextract en volgens manlief (kok) is hier niets mis mee. Op zijn werk gebeurt dit natuurlijk niet! Er is nog nooit iemand ziek of wat ook maar van geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Totaal geen probleem met eieren die over de datum zijn. Je rukt het meteen als ze niet goed zijn. Je kunt ze nog wel langer eten als na 2 weken over de datum. Als ik het niet vertrouw is er altijd nog de hond. Als hij het niet wil, dan is het echt niet meer goed :-)
    Marianne (van consuminderen met... blogspot)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Veel houdbare producten hebben een tht datum omdat dat verplicht is, niet omdat ze daarna bedorven zouden zijn. Ik gebruik regelmatig producten die over de datum zijn zoals kruiden en koffie. Pot en blik zou ik ook gerust gebruiken. Het is altijd verstandig om goed op te letten, zo had ik laatst bedorven kip die nog 2 dagen houdbaar had moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vandaag nog afgeprijsde Beter Leven kip gegeten, was te gebruiken tot en met vandaag en mooi afgeprijsd. Het waren 2 stukken, het andere stuk meteen ingevroren en dat doe ik wel vaker en nooit problemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.