Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 15 januari 2015

Vroeger was sparen leuk

Het is al weer een tijd geleden dat ik over sparen schreef. Er is weinig nieuws te melden op het gebied van sparen en het is al erg lang geleden dat ik enthousiast over Icesave schreef. Die bank gaf toen 5% rente over je spaargeld.
Waauw, een Dagobert Duck-gevoel!
Toen was sparen echt leuk! Ik heb toen een spaardeposito gehad met een rente van 5,45%. Niet bij Icesave, maar bij een andere bank. Met die bank waar ik enthousiast over schreef, Icesave, liep het niet goed af. De Nederlandsche Bank moest toen actie ondernemen om te zorgen dat spaarders hun banktegoeden terug kregen. Gelukkig kreeg iedereen zijn geld terug. Behalve leuk sparen, was het eigenlijk ook onbedoeld wel heel spannend. Ik had voordat deze bank omviel al geruchten vernomen dat toch het niet veilig was, en had mijn geld al weer naar een andere rekening overgeboekt.
Bron: GeldReview.nl
Nu zijn de rentes heel laag, de spaarrentes zijn gedaald naar rond de 1,5%.
Kreun! Wat een verrekt klein beetje, zo duurt het lang voordat je spaargeld een beetje gegroeid is!
Ik las op nu.nl dat de grote banken de spaarrente nog verder willen verlagen.
Op nu.nl hebben ze het over grootbanken, niet over grote banken. Is grootbanken een Nederlands woord? Nou ja, dat geheel terzijde overigens. De topbankiers willen met de spaarrentes onder de 1% gaan zitten. Volgens hen is dat nodig.
Waarom? De huidige rentes zijn niet te handhaven. Daarmee zeggen ze in mijn ogen nog steeds helemaal niets. Zou het nodig zijn om de bijbehorende topsalarissen of bonussen te bekostigen?
Hoe dan ook, houd er rekening mee dat de rente op je spaarrekening nog weer verlaagd wordt.

Waarom zou je dan eigenlijk nog sparen?
-> Als appeltje voor de dorst. Als je een buffer hebt, kun je onverwachte tegenslagen opvangen. En neem van mij aan, tegenslagen komen meestal onverwacht. Het is goed om wat geld opzij gelegd te hebben, zodat je dan niet meteen in de schulden zit. En dat geld opzij leggen, kun je nog steeds beter op een spaarrekening doen dan in een oude sok.
-> Om iets groots van te kopen: een huis, een auto, een droomreis. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
-> Om je huis af te lossen. Je spaart wat geld, en hup dat stop je in de hypotheek, zodat je hypotheek na verloop van (lange) tijd helemaal afgelost is.
-> Om andere schulden af te lossen. Rente op schulden is veel hoger dan rente op spaargeld. Met schulden betaal je dubbel en dwars voor je geleende geld.
-> Sparen om het goede voorbeeld te geven. Bij een goede opvoeding hoort dat je je kinderen leert sparen. Die rente blijft echt niet altijd 1 of 1,5%, die gaat ooit wel weer omhoog. Ooit, als dertiger, heb ik meegemaakt dat de rente op een spaardeposito 8% was. Ik had geen flauw benul dat dit gigantisch veel was, anders had ik destijds meer geld in dit deposito gestopt en had ik er veel meer van geprofiteerd. Die 8% duurde niet zo lang. Toen ben ik gaan wachten met mijn spaargeld in een deposito te stoppen tot de rente weer zo hoog was en raad eens? Dat gebeurde helemaal niet. Helaas.

Waarom zou je nog meer sparen? Ik kan het even niet verzinnen.

16 opmerkingen:

 1. Je lijst is al redelijk compleet maar mij schiet te binnen: Sparen voor de studie van je kind(eren), voor noodzakelijk onderhoud aan je huis, afschrijvingen voor tv/wasmachine/apparaten etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja, je moet het in verhouding zien, wij kregen ooit op ons spaargeld 8,75% rente
  Zal zo'n 25 jaar geleden wezen denk ik ( we hadden het toen voor 5 jaar vastgezet en de rente daalde toen ,dus dat was leuk voor ons).
  Maar een paar jaar daarvoor toen ik nog vrijgezel was betaalde ik 11,25 % rente op mijn hypotheek.
  We hebben nu een hypotheek van 5,8% ( (vond ik 6 jaar geleden een goede deal nu kan ik niet wachten tot hij over 4 jaar afgelopen is)
  Op ons spaargeld is het inderdaad slecht dus lossen we zoveel mogelijk af,
  onze maandlasten zijn al ruim 300 euro gedaald, dat is lekker, ik denk dat als de rente op het spaargeld hoog was dat we dat niet gedaan hadden .
  Dit is een win win situatie voor ons , en voor de maatschappij ( minder hypotheekrente aftrek ) ik vind dat extra aflossen daarom wel door de overheid gestimuleerd mag worden.
  Wij doen het toch wel, maar als het anderen over de streep kan trekken heeft iedereen er wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ja mijn eerste spaarboekje uit de jaren tachtig van een kinderrekening had echt een heel hoge rente, meer dan 6% geloof ik. Ik zou wel willen dat ik weer zoveel kreeg, maar als ik dan ook meer rente moest betalen voor de hypotheek en studieschuld dan heb ik toch liever een lage(re) rente.
  Ik vind het wel een beetje tegenvallen dat de rente van spaargeld veel sneller en vaker zakt dan de rente op een doorlopend krediet of persoonlijke lening, terwijl ik denk dat mensen daar veel blijer mee zouden zijn als dat ook vaker en sneller zou gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede vraag ;) In elk geval niet voor de rente inderdaad. Maar het is wel fijn om wat geld te hebben voor calamiteiten vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind sparen nog steeds leuk, al zou het nog leuker zijn als de rente hoger was. Maar aflossen is toch echt een manier van sparen, wat ook echt wel wat oplevert aan rente. Een buffer(tje) hebben voor onvoorziene zaken is ook een goede slaappil. Dan ook nog wat kunnen betekenen voor studerende kinderen of een familielid voelt ook heel fijn. Daarnaast heb ik 500 uit staan bij "geldvoorelkaar" en dat voelt ook goed, om zelf wat op te schieten door een ander de kans te geven zijn/haar bedrijf te starten of uit te breiden. Hiermee loop ik een risico, maar dat is ingecalculeerd. Geld sparen blijft leuk, maar word nog leuker bij een hogere rente, dat ben ik met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn spaargeld is om ev. zelf zorg in te kopen,als dat nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De motieven die je noemt zijn inderdaad de aspecten waar het om gaat. Gelukkig is de inflatie ook niet zo hoog zoals ten tijde van de hoge spaarrentes.Maar ik geef toe een hoge rente i.c.m. een hoge inflatie is leuker dan zoals het nu is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sparen doe je toch niet voor de rente? Die kan leuk meegenomen zijn, maar dat is toch niet het doel op zich.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je moet de rente wel zien in verhouding met de inflatie, die is nu ook erg laag. Ik zet alles op deposito's dan krijg ik iets meer rente. Ooit kreeg ik 13 % rente op een deposito. Verder is het verstandig te sparen voor als je later hulpbehoevend wordt. De zorg wordt afgebroken, dan is het een prettig idee dat je het zelf kunt betalen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik spaar en blijf ook sparen, maar sparen bij een bank word steeds minder aantrekkelijk, dat de rente laag is vind ik wel een probleem, zeker omdat de bank wel flink verdient aan mijn spaarcentjes, want als iedereen het spaargeld bij de banken weg zou halen komen diezelfde banken flink in de problemen , zij lenen ons geld namelijk tegen flink hoge rentes uit aan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij sparen ook en onze buffer is echt hoog > 40.000 , maar we beleggen ook al.
  Wij houden deze buffer aan, voor studie van kinderen of eerder stoppen met werken.
  Aflossen doen wij ook, maar om nu alles in stenen te stoppen?? ik vraag me af of dat verstandig is. 1 druk aan de knop in Den Haag en je betaalt Vermogensrendementsheffing in BOX 3 op je huis... probeer gewoon van alles wat te doen.
  Sparen is geld wat je altijd tot je beschikking hebt en dat is heel erg lekker als je dat achter de hand hebt.
  Beleggen doe je met geld om meer rendement te halen en als het lukt i dat mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Over je eerste punt kan ik meepraten..... 3 maand geleden van de ene op de andere dag de droger stuk. Afgelopen week auto kapot.... Resultaat van deze twee dingen samen:1000 euro.... Bah! Gelukkig hier wel een buffertje, maar waren zo mooi op weg voor een nieuwe keuken. Ach, that's Life he? Iig fijn dat we het konden ophoesten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wij sparen ook flink, niet voor de rente, maar om gewoon eigen geld achter de hand te hebben. we willen nl graag kopen ipv huren dus dat geld is dan hard nodig omdat je steeds minder hypotheek kan krijgen..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De rente op spaartegoeden hangt samen met de rente op schulden, zoals bv een hypotheek. Dit is hierboven ook al door anderen gemeld. Als de rente nu hoog zou zijn, zou de rente op schulden onbetaalbaar blijken, vooral voor de staatsschuld van verschillende landen. De banken hebben de mogelijkheid om tegen bijna 0% geld te lenen bij de ECB, en hebben het geld van particulieren dus niet meer nodig om meer geld mee te verdienen. Ze verdienen nl meer op het goedkoper geleende geld vanuit de ECB...

  Naar mijn idee zal de rente op korte termijn niet snel meer stijgen, helaas voor ons spaargeld. Maar gelukkig is het in ons land nog niet zo erg als in Zwitserland. Daar is de spaarrente zelfs negatief, en moet je al betalen over elke gespaarde cent..!

  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De spaarrente bij onze bank is 0,20%

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bij mijn Belgische grootbank krijg ik 0.15% basisrente en 0.10% getrouwheidspremie (die krijg je wanneer je je geld 1 jaar laat staan).
  Daarom heb ik een deel van mijn spaargeld overgebracht naar MoneYou.

  Beleggen doe ik niet (nauwelijks). Ik voel me "door de bank genomen".
  Je geeft 100 euro aan de bank. Daar gaan kosten voor de bank van af, in mijn geval 6% (Op grote bedragen hoef je minder kosten te betalen, maar zoveel heb ik niet.)
  Dus wordt er 94 euro belegd. Je moet je geld 8 jaar vastzetten, anders betaal je extra kosten. In het verleden bracht deze soort belegging +/- 2% op.
  Jaar 1: 94 + 2% van 94 is 95.88
  Jaar 2: 95.88 +2% van 95.88 is 97.7976
  Jaar 3: 97.7976 + 2% van 97.7976 is 99.753552
  Jaar 4: 99.753552 + 2% van 99.753552 is 101.74862304
  Jippieee! Ik heb weer 100 euro!
  Jaar 5: "Helaas zien wij ons genoodzaakt deze belegging stop te zetten. U mag het bedrag overdragen naar belegging X, dan betaalt u daarvoor geen uitstap- en instapkosten. Indien u uw geld weer op uw rekening gestort wil krijgen, betaalt u 2% uitstapkosten.
  Echt meegemaakt. Dan liever MoneYou of aanverwanten, ook wanneer de rente geleidelijk aan daalt.

  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen