Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 januari 2015

Soms levert geld uitlenen heel veel geld op!

In 2008 brak de kredietcrisis uit. Het leek wel een besmettelijke ziekte. Veel banken kwamen in de problemen, niet alleen in de VS of op IJsland, maar ook in Nederland. Banken moesten ondersteund worden om te zorgen dat ze niet omvielen en niet in hun val een heleboel Nederlanders dupeerden.
Ik zie Wouter Bos nog staan, daar in Den Haag om de ondersteuning van de banken en de overname van banken uit te leggen.
Dus stak de Nederlandse overheid 82,7 miljard euro (= 82.700.000.000 euro) in de diverse banken in Nederland en hield de banken daarmee overeind. Het leek destijds een gevaarlijke deal: waar begin je aan en zijn die banken niet een bodemloze put en dat allemaal ten koste van de belastingbetaler!
Nou het is helemaal niet zo slecht gegaan.
Van dat geld is inmiddels 47,2 miljard terugbetaald.
De winst die het uitlenen van dit geld tot nu toe opleverde: 6.2 miljard.
En de rest van het geld? Dat komt vermoedelijk ook wel goed.
Als het je interesseert, lees dan eens hier op de site van de Algemene Rekenkamer.

3 opmerkingen:

  1. Kijk, dit is nou fijn om te lezen! Dank voor dit nieuws!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo is het inderdaad gegaan. Ik ga je links bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helaas zal er op het resterende uitstaande bedrag voor ABN Amro en SNS wel een substantieel verlies worden geleden, is de verwachting.

    BeantwoordenVerwijderen