Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 31 januari 2015

Een maand lang geen eten weggooien

Vandaag is het al weer de laatste dag van de maand. De hele maand stond een beetje in het teken van Kliek&Co.
Ik schrijf een beetje, omdat ik er anders ook al op let dat ik weinig of geen voedsel weggooi.
Ik vries in, ik bewaar kliekjes in de koelkast, maak soep van restjes groenten etc.
Deze keer heb ik er extra op gelet of ik voedsel weggooi.

Ging het toch nog ergens mis?
Ik heb een aantal mandarijnen weggegooid. Die waren verrot. Ik vind verrotte mandarijnen vies smaken, dus die gaan in de groene bak. Volgens mij deed ik niets fout met de mandarijnen, ze waren bij aankoop al niet zo goed. Hoe was het gegaan?
Ik kocht 2 netjes van 1 kilo voor 1 prijs. Twee voor de prijs van 1 dus. Toen ik in de winkel bij de mandarijnen stond, róók ik verrottingsgeur. Ik heb de netjes zorgvuldig uitgezocht en gevoeld of alle mandarijnen goed waren. Dat waren ze toen wel. Eén netje legde ik thuis op een koele plaats in de voorraadkast en 1 netje legde ik op de keukentafel. Binnen een paar dagen zaten er rotte tussen en toen ik het 2e net uit de voorraadkast haalde, zaten daar ook rotte mandarijnen tussen. Ik heb de mandarijnen allemaal binnen 1 week na aankoop opgemaakt. Normaal gesproken zijn mandarijnen zeker een week houdbaar, lees maar hier op de site van het GroentenFruit Bureau, maar in dit geval bleek het anders te zijn.
Verder ging er niets mis.

Nieuw voor mij was dat ik in een restaurant vroeg om een doggy bag. Dat had ik nog nooit gedaan. Ik ben tevreden over het resultaat van deze actie. Ik heb er thuis, met enige aanvullingen (fijngesneden rauwe lente ui en gebakken rode ui), nog 2 avonden heerlijk van gegeten.
Ook de vele reacties op mijn blog over de doggy bag vond ik heel leuk! De volgende keer voeg ik aan mijn vraag de complimenten voor de kok toe!

Heb jij meegedaan?

10 opmerkingen:

 1. Ik ben erg oplettend bij aanbiedingen van fruit en groenten.Want dan is de kans op overrijp en bijna rot groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eten gooien we eigenlijk nooit weg. Kan me de laatste keer niet herinneren. Alleen een enkele keer, net als jij, rot fruit. Een doggy bag hebben we nog nooit gevraagd, maar als we al uit eten gaan, dan gaat eigenlijk altijd alles op. Misschien ook niet goed, maar ja. Dat idee van je doggy bag houd ik in gedachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fruit in netjes leg ik altijd uitgespreid op een dienblad en bekijk ze allemaal apart om de dag. Zo voorkom ik dat er een verrot die ik over het hoofd zie als het in netje blijft zitten.
  Deze maand heb ik niets weggegooid, is ook makkelijk hier met hond restjes jus, velletjes en vetjes gaan bij haar eten. Van het karkas van een hele eend heb ik soep gemaakt en die was erg lekker, jammer dat het op is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik verrottingsgeur ruik bij een schap met fruit, dan koop ik het niet.
  Vaak heb je dat met aardappelen, die kunnen ook zo ontzettend stinken dat ik er niet aan begin. Ik maak er wel melding van, en meestal wordt alles dan gelijk weggehaald. De medewerkers ruiken het dan zelf ook en zijn het dan wel eens dat het niet mag gebeuren. Vaak is er al nieuwe voorraad, wat nog achter ligt, en krijg ik dan vers fruit mee.
  Uit eten doe ik haast niet meer, dus ook geen doggy-bag vragen. Wel eens gedaan in het verleden, maar de serveerster werd daar verschrikkelijk chagrijnig van. Ik kreeg het wel mee, maar ben er niet meer terug geweest.
  Alweer een hele tijd geleden hoor, toen het nog niet zo'n item was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er spijt van dat ik de mandarijnen gekocht heb, want ik had het kunnen weten.

   Verwijderen
 5. Ik heb ook 1 keer meegedaan met Kliek & Co. Omdat ik eigenlijk nooit wat weggooi, bleef het die maand bij een stukje komkommer.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ...net als jij heb ik 3 mandarijntjes weg moeten gooien. Hoewel ik ze meteen uit het netje op een krant in de kelderkast had gelegd, heb ik de tweede dag 1 en de derde dag 2 mandarijntjes in de groene bak gegooid. Normaal haal ik fruit bij l.idl deze mandarijntjes had partner bij A..H gehaald.............

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij Ah: niet goed geld terug!!
  Jootje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe mijn fruit, muv bananen en wat nog moet rijpen, in de koelkast. Blijft het veel langer goed dan op de schaal/voorraadkast. Wat groenere appels leg ik steeds per 4 ofzo op de schaal dan rijpen ze nog even door voor ik ze eet.

  BeantwoordenVerwijderen