Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 11 februari 2015

Een "gestoorde" CV ketel

Mijn CV-ketel wordt in mei dit jaar 18 jaar. Dat is een respectabele leeftijd voor een CV. Ik had vorig jaar al plannen om een nieuwe aan te schaffen, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen.
De CV deed het al járen zonder mankeren, er waren nooit storingen, er was nooit wat aan de hand.
Maandagavond toen ik uit mijn werk kwam, zette ik de thermostaat op 18 graden, maar helaas, de radiatoren werden niet warm, hooguit een beetje lauw. Ook na een half uur: niets.
Wat nu?
Eerst maar eens eten koken en eten. Het was 15 graden beneden, daar valt mee te leven, althans voor korte tijd.
Op de een of andere manier moest ik ineens denken aan Wim Hof, de Iceman, die in bakken met ijs gaat zitten, in korte broek en met ontbloot bovenlijf de Mount Everest beklimt. In een kamer van 15 graden zitten is niets vergeleken bij wat die man doet. Een beetje (veel) kou schijnt heel goed te zijn voor je immuunsysteem.
Ik heb lekkere wraps gemaakt en opgegeten: tijd voor actie.
Boven in de badkamer aangekomen zag ik op de manometer dat de waterdruk een beetje laag was, net onder de 1,5 bar. Dus ben ik begonnen met het bijvullen van de CV installatie. Ik vulde bij tot 2,5 bar, dat is tot het rode streepje. Toen heb ik beneden nogmaals geprobeerd de CV aan te zetten door de thermostaat op 18 graden te zetten. Nog niets! Toen maar poolshoogte nemen bij de ketel. Deze gaf op de display aan: E 01= waterdruk te laag: vul CV bij. Dat leek mij geen goed plan. Ik heb de stekker er uit getrokken en weer in het stopcontact gedaan - weer storingscode E 01. Toen heb ik op de resetknop gedrukt - weer code E 01. Ook nog even beneden geprobeerd en gevoeld aan de radiatoren. IJskoud! Het was inmiddels na 9 uur en als er iemand zou moeten komen, dan lig ik op dat moment waarschijnlijk liever in bed. Ik heb maandagavond met 3 fleecedekens op de bank gezeten. Dat was heerlijk warm hoor, geen probleem.
Mijn collega en kamergenote had een paar jaar geleden ook een kapotte CV ketel, die ketel was toen ook zo'n 17 jaar oud en er was een onderdeel stuk dat niet meer vervangen kon worden. Collega moest toen met spoed een nieuwe ketel hebben. Die moest besteld en geïnstalleerd worden en collega zat een aantal dagen in een ijskoud huis met elektrische kacheltjes.
Ik had inmiddels enorme spijt van het feit dat ik niet in de afgelopen zomer een nieuwe ketel had aangeschaft. Dan had ik die op mijn gemak uit kunnen zoeken. Nu moest ik misschien overhaast iets nemen waar ik later spijt van had. Had ik nou maar niet zo'n uitstelgedrag vertoond, dan had ik nu lekker warm naast de radiator gezeten. Dom, dom, dom! Ik baalde er enorm van! Ik nam me voor om op dinsdagavond, direct nadat ik thuis kwam de onderhoudsdienst zou bellen. Ook gisterochtend heb ik geprobeerd of de CV het deed, maar nee, helaas!
Toen ik gisteravond thuis kwam, was het al vrij laat, want ik had na mijn werk een afspraak met de kapper.
Meteen bellen? Of eerst een laatste poging? Optimistisch als ik soms ben, werd het een laatste poging en wat schetst mijn verbazing? De radiatoren werden meteen warm en in no time had ik een lekker warme woonkamer.
Maar er komt komende zomer wel een nieuwe, zuinige CV!

Update om 10.25 uur: de CV draait ook vanochtend, net als gisteravond, weer als een tierelier. Het was de lage waterdruk die voor de storing zorgde.

17 opmerkingen:

 1. Hoi
  Wij hadden een aantal jaar geleden een kapotte N E F I T turbo. Ik meen dat onze installateur toen zei dat dit merk een garantie gaf van 15 jaar. Alhoewel onze ketel toen 17 jaar oud was heeft hij toch geprobeerd zich te beroepen op de garantie en met succes. We hebben een geheel nieuw binnenwerk gekregen met opnieuw weer een volledige garantie. Top service vond ik dat. Heb er ook niet echt iets op internet over gevonden maar misschien toch het informeren bij uw installateur waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig dat hij het weer deed! Hopelijk blijft ie het doen tot aan de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan had je ook wel mazzel dat het nu 10 graden warmer was dan vorige week. Wij hebben het trouwens ook zo gedaan. Gewacht tot de Cv kapot ging en dat was vorig jaar mei. Elk jaartje is toch weer winst. Die van ons was ook 18 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het niet zo heel dom, hoor, dat je een nieuwe ketel nog even uitstelde, je ketel deed het immers nog goed en niemand zit echt te wachten op het gedoe van een nieuwe ketel plaatsen.
  Maar ik kan me wel voorstellen, dat je op zo'n moment denkt "had ik maar..."
  Zelf heb ik een relatief nieuwe ketel, maar is een wat maandag-ketel en ieder jaar is er wel wat mee. Het is een huurhuis, dus af en toe wordt er wat aan geknutseld, maar het blijft een ramp-ding.

  Veel plezier met het uitzoeken van een nieuwe ketel, misschien 1 met een programmeerbare thermostaat, thuiskomen in een verwarmd huis ;)

  Groetjes Lily2 ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou hem lekker laten hangen tot er echt hoge kosten aankomen, je hebt wel een zeer goede ketel die zo 25/30 jaar kan worden en een nieuwe is ook niet echt veel zuiniger. Tip ik zou gezien lage verbruik voor een Intergas gaan erg handig in te stellen en degelijk en goedkoop. Ons gasverbruik 500 M3 per jaar met 6 personen vorig jaar 400 door de milde winter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Hier ook Intergas en heel laag verbruik, 335 m3 dit jaar.
   Bovenwoning en alleenstaand.

   Verwijderen
 6. Onze HR cv-ketel is 14 jaar oud en volgens onze onderhoudsman functioneert deze nog 'als nieuw' . Wij hadden ook de intentie dat deze vervangen moest worden. We zien er dus vanaf en hopen dat onze cv - ketel nog een aantal jaren mee gaat. Ik zou me inderdaad gaan verdiepen in de aanschaf van een nieuwe cv - ketel. Echter, nog niet aanschaffen, wie weet hoe lang deze nog meegaat? Er was niets ernstigs aan de hand, misschien een vuiltje, draadje?? Ik zou een betrouwbare onafhankelijke onderhoudsmonteur advies vragen!! Mocht je toch een nieuwe cv - ketel nodig hebben dan heb je al verschillende cv - ketels vergeleken en weet je welke je wilt. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou lekker wachten tot hij echt de geest geeft, wie weet hoe lang hij het nog doet. Wel alvast oriënteren op een nieuwe dat dan weer wel. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb je na het bijvullen ook ontlucht? Is essentieel na bijvullen, als je het nog niet gedaan hebt toch maar doen, voorkomt ook problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben drie jaar geleden de oude ketel (van 19 jaar) laten vervangen en de energiekosten zijn over die 3 jaar gemiddeld met bijna 200 euro gedaald. Soms kan je ook te lang wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat ie het toch weer is gaan doen! Wat een opluchting dan hè. Nu kun je rustig aan op zoek naar een zuinige nieuwe ketel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Onze eerste chauffageketel was 22 jaar toen er grote kosten aan waren. We hebben toen besloten om de ketel tegen de volgende winter te laten vervangen door een hoogrendementscondensatieketel. Het was de kostprijs van de investering in een nieuwe zuinige ketel waard want ons gasverbruik daalde. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien is het niet zo'n gek idee om toch de onderhoudsdienst te laten komem, de ketelreageerde immers niet op een normale druk. Later wel maar toch niet direct. Dan kan de druksensor aan het stukgaan zijn. Zie ook de faq en discussie bij
  https://www.gebruikershandleiding.com/AGPO-HMC23/handleiding-5-106805.html ik heb geen idee of dat een groot probleem is. De onderhoudsdienst wel, bovendien kunnen ze je adviseren over een volgende ketel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een punt Jannie, want een aantal jaren geleden, toen het expansievat stuk was, moest ik elke week bijvullen en reageerde de ketel direct op het bijvullen. Er klopt inderdaad iets niet. Een goede tip!

   Verwijderen
  2. Te lage en steeds maar dalende waterdruk kan ook te wijten zijn aan een lek 'ergens' in de leidingen of de radiators. Zit het lek in de ondergrondse leidingen dan wordt het kappen, chauffagebuizen vervangen, nieuwe vloer leggen.....Hopelijk zitten jullie niet met een lek want het is naast een hoog kostenplaatje voor de totale herstelling een heleboel werk.

   Verwijderen
 13. Ik zou er ook niet meer mee wachten, want als je dat doet dan zul je net zien dat hij echt stuk gaat op het moment dat het een week lang -10 wordt en de storingsdiensten en installateurs geen tijd hebben.
  Het is sowieso belangrijk onderhoud aan je ketel te laten plegen en met een beetje abonnement heb je bij te vervangen onderdelen het arbeidsloon gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geen risico nemen en toch iemand laten komen. Pas ook op voor koolmonoxide. Toen wij een slimme meter kregen, is alles doorgemeten en er was een mankementje maar ik had geen rustig moment meer totdat het de andere dag gerepareerd was.

  BeantwoordenVerwijderen