Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 10 februari 2015

Een hobby of een missie?

Naar aanleiding van kritiek op 5 februari dat de toon van mijn berichten de laatste tijd alleen maar negatief is, heb ik mijzelf de vraag gesteld waarom ik eigenlijk blog.

Waarom doe ik het eigenlijk?

De hoofdredenen zijn:
voor mijn eigen plezier en omdat ik door te bloggen meer greep heb op mijn geld.
Ik vind het leuk om te schrijven over het rondkomen met minder en verder over wat mij opvalt, wat mij verbaast en wat mij bezig houdt. Voordat ik 7,5 jaar geleden begon met bloggen, las ik bij Eenvoudig leven, Consuminderen en nog verschillende anderen die inmiddels gestopt zijn. Het leek me wel wat z'n blog. Ik had net een huis gekocht en ik realiseerde mij dat het voor mij met mijn eenoudergezin en een inkomen beneden modaal toch een behoorlijke opgave zou kunnen worden om rond te komen, zeker omdat ik een fors pensioengat had (of eigenlijk heb) van zo'n 20 jaar. Door middel van mijn blog kon ik mijzelf op de rails houden. Want bloggen zorgde voor focus op bezuinigen en spaarzaam zijn. Ik noteerde hoeveel gas en stroom ik verbruikte, ik noteerde hoeveel ik uitgaf aan boodschappen en andere uitgaven. Dat laatste had ik nooit gedaan. Ik had nooit een kasboek bijgehouden waarin in precies noteerde hoeveel ik uitgaf aan voeding, aan kleding, vakantie, aan reizen, aan cadeaus, aan uitgaan, verzorging etc. Ondanks dat ik jaren in de bijstand zat, had ik in die periode weinig zicht op hoeveel geld ik besteedde. Ik kwam geen geld tekort, ik was zuinig. In zoverre ging het goed, maar ik had geen overzicht. Door mijn blog ben ik mij er in gaan verdiepen en kreeg ik veel meer greep op geld.

Ook een reden: ik heb toch ook wel een klein beetje een missie. Ik zou het fijn vinden als mensen iets hebben aan wat ik schrijf. Ik heb ooit, ruim 30 jaar geleden, een studie als maatschappelijk werker afgerond en dat anderen willen helpen dat speelt nog steeds een rol. Werk als maatschappelijk werker heb ik nooit gekregen, maar via dit blog kan ik toch een beetje mijn ei kwijt.

Dus geef ik tips over hoe je kunt bezuinigen en kunt zorgen dat je geen schulden krijgt.
Als er ook maar een paar lezers zijn die door mijn blog niet in (ernstige) financiële problemen zijn gekomen, dan ben ik heel blij!

Ik ben verontwaardigd over onrechtvaardigheid in deze wereld.

Ik waarschuw voor vuurwerk en fietsen zonder licht. Het vuurwerkplaatje was kennelijk een beetje te eng, want daar heb ik nogal wat commentaar op gekregen. Maar misschien heeft het geholpen om voorzichtig te zijn en geen brokken te maken in de oudejaarsnacht.

Volgens mij is een missie niet persé noodzakelijk. Als blogger mag je tenslotte zelf weten waar over je schrijft. Je kunt over allerlei hobby's schrijven, dieren (ook een hobby) of over een ziekte of over een overtuiging op het gebied van geloof of voeding of wat dan ook.
Ik ben blij dat ik reacties op mijn blog kan modereren. Dan kan ik reacties als: "Gaap! Ik vind dit waardeloos geschrijf, maar dat zal mevrouw Zuinigaan wel weer niet willen plaatsen" gelijk in de prullenbak gooien. Dergelijke negatieve commentaren zonder argumentatie wil ik inderdaad niet plaatsen. Bijna alle reacties plaats ik wel, maar spamreacties over hoe je goedkoop geld kunt lenen niet en ook niet al te godsdienstig getinte reacties waarbij God 10x in de reactie voorkomt.

Wat vind jij het leukste aspect van mijn blog en wat minder leuk? Ik kan het niet iedereen naar de zin maken. De een is in andere dingen geïnteresseerd dan de ander. Ik krijg per dag tegenwoordig gemiddeld ruim 4000, met uitschieters naar bijna 5000 lezers (in januari had ik 132.276 pageviews). Ik ben wel benieuwd naar reacties! En als je tips hebt over onderwerpen, die zijn uiteraard ook welkom!

58 opmerkingen:

 1. Ik vind je leukste posten als je ergens vooruitgang in boekt; bijv. minder kosten hebt of weer een stukje hypotheek afbetaald heb. De posten over je boodschappen lees ik meestal heel snel door, ik heb bewondering over hoe weinig je uit kunt geven per week, maar heel erg interessant vind ik dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind je blogjes over besparen erg leuk.

  Blogjes die over verontwaardiging gaan over je eigen financiële situatie vind ik vaak wat minder, omdat ik dan al snel denk: iedereen moet momenteel inleveren, dus waarom zou het voor de een erger zijn dan voor de ander?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik dat? Dat verontwaardigd schrijven over mijn eigen financiële situatie?
   Mijn bedoeling is meer om de wereld te laten weten dat chronisch zieken in vergelijking tot een aantal jaren geleden onevenredig veel moeten inleveren en dat ouderen die aangewezen zijn op thuiszorg of andere zorg in de knoei komen. Inleveren, dat is OK, maar dan allemaal evenveel en dat is lang niet altijd het geval.
   Persoonlijk vind ik dat ik er helemaal niet slecht van af kom. Ik heb als chronisch zieke bijna geen extra kosten, behalve dan een dure aanvullende verzekering en het volledige eigen risico. Dat valt op zich mee. Er zijn mensen die veel dieetkosten hebben, reiskosten of extra kosten voor fysiotherapie. In mijn verzekering zitten per jaar 40 behandelingen voor fysiotherapie, sommigen hebben daar niet genoeg aan en die kosten worden lang niet altijd vergoed door de verzekering.

   Verwijderen
  2. Misschien begrijp ik je blogjes dan af en toe niet helemaal :)

   Verwijderen
 3. Eerlijk gezegd zou je het niet moeten aantrekken, wat iemand schrijft, dat het saai of negatief is of wat dan ook. Als iemand het niet interessant vindt, dan moet diegene maar niet lezen, denk ik dan zo...
  Zelf heb ik ook een website en houd een onregelmatige blog bij, gewoon omdat ik het zelf leuk vind en foto's te laten zien, omdat ik graag fotografeer.
  Meestal reageer ik niet op blogs, maar ik vond je stukje nogal verdedigend en mij lijkt dat niet nodig ;)

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uhmm dus nog een 'Lily' (met toevallig dezelfde schrijfwijze en die ook graag fotografeert, grappig toeval ;) ) maar dus voor de lezers die hier vaker meelezen, niet de Lily die wel eens vaker een reactie plaatst. Niet dat ik het niet eens ben met mijn naamgenoot, dat is het punt niet.

   Groetjes Lily (die andere dus..)

   Verwijderen
 4. Goedemorgen Zuinig aan (met een hoofdletter!). Lees je blog met heel veel plezier en soms ben ik het met je eens. Soms ook niet maar dat mag toch?
  Heb er veel van geleerd en het houdt je scherp vind ik. Met name de uitgaven per week vind ik super, daar spiegel ik me aan. Voor mij ben je een voorbeeld hoe het kan (niet hoe het moet) en ik blijf je lezen! Dank je wel voor je dagelijkse oppepper en wie het niet leuk vindt: gewoon overslaan dat blog!
  Ik kan je ook zelden op taalfouten betrappen en dat is bij de meeste blogs niet het geval. Leest zo prettig! Groeten, Ank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor deze reactie, die doet mij goed!

   Verwijderen
 5. Ik lees je stukjes erg graag.
  Ook jouw gevoel over onrecht , kan ik delen , is een soort van : er zijn er toch meer die gelukkig zo denken.
  zoals over Griekenland

  Ga lekker door.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dagelijks lees ik je blog! Je inspireert me en houdt me bij de les. Bespaartips, budgetrecepten en verhalen over vroeger lees ik graag. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind je huishoudelijke beslommeringen leuk om te lezen. En ik zou me de kritiek niet aantrekken. De beste stuurlui staan aan de wal, en iets als negatief ervaren zegt vaak veel over de persoon die het zo ervaart.

  Ik vind je blog niet negatief in ieder geval.

  Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker doorgaan met bloggen. De ene keer denk ik ja wat goed dat je daarover schrijft en de andere keer denk nou nee laat maar. Volgens mij hoef je het toch niet altijd eens te zijn met de ander? Zou een saaie boel worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijf toch schrijven over wat jou bezig houdt op een bepaald moment. Er zullen altijd lezers blijven,die een bepaald blog wel of niet waarderen. En een botte reaktie is niet leuk,maar zegt veel over de lezer. Ik lees je blog graag en heb van je geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het leuk dat je vaak het nieuws als aanleiding gebruikt om je mening ergens over te geven.
  Ook lees ik graag de stukken over je 'armere tijd'/vroeger en hoe je daar nu op terugkijkt.
  Ik vind je toon niet negatief, je bent kritisch maar dat staat voor sommigen denk ik als snel gelijk aan negatief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je laatste zin is me uit het hart gegrepen, het lijkt wel of kritisch zijn verdacht is geworden.
   Helaas, 'kritisch denken' is my middle name, dan ben je voor veel mensen niet heppiedepeppie, en dus negatief.

   Verwijderen
 11. Ik heb veel aan je blog gehad toen ik 3 jaar geleden begon met consuminderen, gedwongen doordat er deurwaarders aan de deur stonden.......Nog altijd lees ik ieder dag als eerste je blog, en surf vandaar uit naar anderen ( via de blogs in de kantlijn). Vooral als ik weer motivatie nodig heb, lees ik iedere dag. Merk wel dat ik, nu ik langer consuminder, er niet veel besparing te halen valt, en die behoefte is er nog wel. Ik hoop dat je nog lang door gaat met schrijven ! Groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik voel me aangetrokken door de nuchtere toon en je grote zelfkennis. Je zorgzaamheid voor je dochters en nu vooral door je schuchtere pogingen om je zelf af en toe te verwennen. Je hebt het allemaal keurig op de rij en op het ogenblik zijn er ook niet veel redenen om positief op te reageren. Ik neem m'n petje voor jou af!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ..ik lees met plezier je blogs. Ben het vaak (maar niet altijd :-) met je eens. Je schrijft over zinnige dingen en als die negatief zijn kun jij dat niet positief maken (roken, zorg, aarbevingen etc.) Je boodschappenlijstjes vind ik niet interessant vooral omdat veel van de produkten die je koopt ( vis in blik, pakjes soep, vleeswaren en vlees) nooit door mij gekocht worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. joh, in Nederland vinden we overal maar vanalles van. Gewoon doorgaan, en evt. de reactiemogelijkheden inperken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Eigenlijk vind ik heel veel dingen leuk/nuttig die je schrijft.
  Wil niet zeggen dat ik het er altijd mee eens ben maar dat hoeft ook niet.
  Vaak lees k ook de reacties even door, je steekt toch overal vaak wel iets van op.
  Ook b.v. consumindertips die herhaald worden, altijd fijn want soms vergeet je bepaalde dingen weer een tijdje.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat zoveel mensen jou blog lezen,zegt eigenlijk genoeg. Gewoon doorgaan. Je geeft een inkijkje in je ( zuinige) leven met af en toe commentaar op andere dingen. Prima! Bijv over het vuurwerk. Ik sprak laatst een oogarts. Hij zei: we kunnen veel, maar door vuurwerkbeschadigde ogen dat is hopeloos

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik kijk per dag wat je te melden hebt. Interesseert het me minder, dan doe ik er niks mee. Heeft het wel mijn interesse, dan doe ik zelf wat met die info, of ik reageer af en toe. Lezers kunnen je ook gewoon niet lezen i.p.v kritiek te uiten op hoe saai, hoe negatief of hoe vervelend je zou zijn. Ik ben het lang niet altijd met je eens, maar heb ook al veel aan je blog gehad. Via jouw blog heb ik ook andere blogs gevonden en dat heeft me al met al een stuk verder gebracht. Dus je hebt al 1 persoon geholpen met je geschrijf! Ga gewoon door op je eigen manier. Zo zullen er lezers bij komen en soms wat afvallen. Prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb veel aan jouw stukjes. Ik ben sinds een jaar zelf enorm op de rem gaan staan, wat onze financiën betreft. Ook wij hebben een aflossingsvrije hypotheek. Daardoor is het ons gelukt om in 2014 22.000,- af te lossen. En door creatief te zijn en door bijv maaltijden vooraf regelen, reserveringen te maken etc zie ik dat mijn opgroeiende pubers er helemaal niets van merken. Gezelligheid hoeft geen geld te kosten. Waar we eerder regelmatig uit eten gingen, sla ik nu mijn slag als bijvoorbeeld de varkenshaasjes in de aanbieding zijn en maak ik daar een feestmaal van! De motivatie voor deze nieuwe levensstijl haal ik uit de stukjes van jou en andere consuminderaars. Ik hoop dat je nog lang doorgaat met schrijven. De stukjes waar ik het meest aan heb, gaan over geld, inkomen, aflossing en hoe we daarin het meest bereiken. Zodat we een toekomst tegemoet gaan zonder financiële zorgen! Bedankt daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zuinigaan, ik lees je graag vanwege je afwisselende onderwerpen en omdat je goed schrijft. Het mooiste vind ik , als je over vroeger schrijft. Heel herkenbaar ook. Ik zou willen zeggen: ga vooral door zolang je het zelf leuk vindt om te doen. Groet Ien

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lekker doen zoals je zelf wilt het is jouw blog. Wat mensen niet leuk vinden slaan ze maar over (doe ik met je boodschappenlijstjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik geniet ervan om te lezen hoe jij je keuzes hebt gemaakt en hoe je in het leven staat. Of het nu is over je gezin, je boodschappen of je diabetes. Je weet de dingen zo scherp neer te zetten en de positieve inslag komt altijd boven drijven. Want het komt altijd goed.
  Ik put er moed uit, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind eigenlijk je hele blog leuk. Soms is een mens minder positief gestemd, mag je dat dan niet teruglezen in een blog? Dankzij dit blog - en nog andere uiteraard - besef ik me pas hoeveel ik weggooide, hoe ik achteloos van alles in de boodschappenkar gooide zonder briefje, zonder te hebben nagedacht over menu's, aanbiedingen en eten volgens de seizoenen. De posts over hypotheekaflossing vind ik zeer inspirerend en bij ons thuis is er inmiddels 'zin' in de eerste aflossing van het aflossingsvrije deel naast de spaarhypotheek. Dus van mij mag je nog honderd jaar zo doorgaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik sluit mij bij alle bovengenoemde reactie's aan. Ik denk dat je ten eerste voor jezelf blogt om inzicht te krijgen in je eigen financiën zoals je zelf schrijft dat je daardoor zoveel lezers aantrekt, betekent dat je het heel goed doet. Je geeft heel veel informatie over je financiën en ik geloof dat heel veel mensen zich daar aan kunnen optrekken als zij daarvoor moeite willen doen of genoodzaakt zijn. Zoals op dit moment met extra zorgkosten en een slechte economie. Ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik lees ook graag mee. Soms heb ik er wat aan andere niet dat weet ik al. Weekboodschappen zijn voor de meesten niet erg interessant, maar soms is het gewoon leuk om te lezen wat een ander inkoopt en waarom.
  Een enkele keer lees ik iets waarover ik me verbaas en vooral dan aan de reacties, maar dat is ook wel weer vermakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi, ik lees je blog graag en ben het soms ook niet met je eens zo gaan die dingen soms, niks mis mee denk ik. Moet het wel eens zijn met Daantje dat klagen over je financiele situatie me soms ook wel eens ergert, je hebt het toch erg goed en er zijn zoveel mensen die het minder hebben. Persoonlijk spiegel ik me aan het laatste en niet aan mensen die veel meer geld hebben dan ik, want dat zijn er nogal wat. :-). Wat blijft is dat ik je blog iedere dag lees en daar uithaal wat ik zelf leuk vind. Op financieel gebied heb ik ook alles op de rit maar lees je omdat ik het leuk vind en als ik nog iets leer ervan is dat toch ook mooi meegenomen vind ik. Gewoon lekker doorbloggen en ongenuanceerde vervelende reacties gewoon wegmikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Via jou ben ik in aanraking gekomen met microkrediet, dank daarvoor.

  Groetjes, Lisse

  BeantwoordenVerwijderen
 27. pffff zitten weer lekkere opmerkingen tussen , in deze blog !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is en we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Gelukkig dat de zon voor ons allemaal opkomt en niet alleen voor een paar mensen. Dus zou ik zeggen "Mens erger je niet". Fijne dag voor iedereen.

   Verwijderen
  2. Wat ik me nu afvroeg, gaat de reactie van de eerste anoniem nou over het blog of de reacties daarop??
   Anoniem negatief reageren op wat dan ook vind ik altijd zo flauw.

   Verwijderen
 28. Ik vind je blog inspirerend , interactief en gewoon leuk om te lezen. Mijn blog loopt ook echt niet over van positiviteit maar ik denk er net als jij hetzelfde over; ik blog voor mezelf. En mocht ik mensen inspireren, laten nadenken over bepaalde dingen etc. dan is dat mooi meegenomen....

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik lees jouw blog elke dag, ik heb heel veel opgestoken van je op het gebied van bezuinigingen. Zelfleef ik nu ook zuiniger en bewuster. Bljjf scrijven zoals je zelf wilt, zint het niet? Slaan we het toch lekker over!
  Via jouw blog surf ik naar andere blogs.
  Yasr.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Mijn nieuwsgierigheid heeft me bij jouw blog gebracht en ik bewonder de frequentie van het bijna dagelijks plaatsen van een bericht. Ik vind het interessant te lezen hoe anderen hun leven invullen en omgaan met de diverse maatschappelijke vraagstukken.
  Wat me wel opgevallen is op je blog (daarmee bedoel ik ook de reacties), is dat er soms wat ongenuanceerd tegenover bepaalde zaken aangekeken wordt, maar dat heeft misschien met de financiële situaties te maken. Er vindt wel een beetje stemmingmakerij plaats is mijn mening.
  Maar..... jij hebt zoveel volgers en lezers, dus zo heel veel verkeerds doe je vast niet. Succes verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Gewoon doorgaan. Ik lees je blogs met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Door jou blog en je boodschappenlijst zijn wij meer fruit gaan eten, fruit i.p.v. chips
  s' avonds veel gezonder, minder zout ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik vind je blog over het algemeen fijn om te lezen. Ik vind je wekelijkse boodschappennlijst leuk, al zou ik een weekmenu eronder wel interessant voor mijn eigen inspiratie vinden om te zien wat je met je boodschappen voor maaltijden hebt gemaakt. En verder is het zo dat het ene onderwerp mij meer aanspreekt dan het andere maar dat is op elk blog van wie dan ookhet geval. Wel bespeur ik de laatste tijd dat je meer je menselijke kant laat zien; o.a. in verhalen over je dochters, en dat je het gevoel over geld losser laat en meer geniet van het hier en nu. Dat vind ik mooi om te lezen.

  Lieve groet van Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Een post als dit heb ik al vaker van je gelezen. Voor iemand die vindt dat ie zich niet hoeft te verdedigen en het niet iedereen naar t zin kan maken, vind ik t een behoorlijk verdedigend stukje tekst.

  Ik kan me regelmatig ergeren aan de wereldvreemde acties, maar weet ook dat wij een generatiekloof hebben. Desondanks: als ik t niet wil lezen, dan kom ik niet. Zo wel, dan wel.

  Ik zou me hier niet druk om maken. Schrijf over wat jij wilt en hoe jij wilt, als het om het schrijven gaat. Als je schrijft voor je bezoekers, dán wordt het een ander verhaal en zul je de inhoud/toon moeten aanpassen aan de wensen van hen.

  Maar verdedigen; niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wereldvreemd? Misschien wel, ik ben nogal een Einzelgänger, het zou zomaar kunnen dat anderen dat ervaren als wereldvreemd.
   Dit bericht heb ik niet geschreven om mij te verdedigen, maar meer omdat ik weer eens voor mezelf op een rijtje wilde zetten waarom ik blog en dat heb ik gedeeld met jou en met de andere lezers.

   Verwijderen
  2. Zuinigaan ik lees je blok alle dagen. De ene dag wat sneller dan de andere. En soms ben ik het oneens.Maar ik vind wel dat je fair bent in het plaatsen van de reacties. Mensen die het oneens zijn met jou krijgen ook de kans hun mening te uiten. En zo leren we wat bij van elkaar. Doorgaan zou ik zeggen :-)

   Verwijderen
  3. Tja en wat is wereldvreemd, rare term want we zijn allemaal anders dus aan welke wereld zijn we wereldvreemd? Dat is maar net waar je zit en wat jouw wereld is tochz. ;)

   Verwijderen
 35. Ik lees je blog bijna dagelijks en met plezier. De meeste onderwerpen zijn van het soort dat tijdens mijn werk ook wel eens over de koffietafel gaan. Ik vind het altijd wel inhoud hebben. En als ik het eens niet met je eens ben is het goed om die kant het verhaal ook eens te lezen. Als je nu eens een statisiek zou bijhouden met negatieve reacties, zou het best eens eens om een te verwaarlozen percentage kunnen gaan. Onfatsoenlijke reacties moet je vooral verwijderen. Kritische reacties horen er wel gewoon bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hoi Zuinig Aan, ik lees met plezier elke dag jouw blog, ik ben blij dat jij de laatste maanden meer bent gaan uitgeven.. en denk aan minder werken en af en toe een kopje koffie buiten de deur, zelf dan maar de pedicurekosten betalen.. dus je hebt langzaamaan meer voor jezelf over in tijd en goede zorgen en dat vind ik fijn om te lezen.. als ik jouw boodschappenlijstjes e lees mag je na mijn idee best wat meer gaan uitgeven aan gezonde groenten en extra fruit.. kortom je bent op een leeftijd dat je over de helft van je leven bent, je hypotheek is behoorlijk geslonken van mij mag je nog wel wat meer gaan genieten het leven... en als dat iets meer geld gaat kosten.. dan is dat misschien helemaal niet meer zo erg... Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 37. ik ben niet zo geïnteresseerd in wat een ander eet en waar iets gekocht is, maar wanneer jij daarover wilt schrijven: vooral doen. Het is jouw blog. Staat het me aan wat je schrijft, dan lees ik het en anders klik ik het na twee regels weg. Hoe simpel kan het zijn. Toch?
  Groet,
  Zelda

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat mij betreft mag je blijven;-]] ben na al die jaren ook gewoon aan je gehecht geraakt.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik houd van de variatie op je blog. De ene keer een gouden tip, de andere keer een beetje gemopper, dan weer een vraag enz.
  Alleen je boodschappenoverzichten bekijk ik half.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Je moet gewoon doorgaan met je blog zoals je het nu doet. Ik vind dat je een inspirerend blog hebt. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Ga gewoon door, Zuinigaan en blijf je zelf. Een hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik lees je blog elke dag, en ik vind het prima. Je schrijft zoals je bent.
  Een moeder die goed voor haar meiden zorgt en ze ondersteunt waar nodig, zoals je ook je moeder steunde/hielp. Je hebt je na een lastige start maar mooi uit de bijstand gewerkt naar baan en eigen huis en financieel zelfredzaam. Machtig mooi toch!
  Laat mensen toch als ze commentaar hebben...zegt meer over henzelf.

  Waar ik benieuwd naar ben, is hoe je gaat groeien in genieten van je vrije tijd. Zoals je laatst schreef over een dagje ging treinen bv, dat vond ik een mooi blogje Minder werken, meer tijd voor...foto's maken, schilderen, schrijven, treinen, musea, dat soort dingen. Ik ben benieuwd dus (meer niet hoor)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Pas sinds een paar maanden lezer van je blog. Met genoegen. Een keer wat minder: nou er is toch genoeg elders te lezen? Daar hoef ik geen negatieve reactie voor te plaatsen.
  En dankzij jouw blog ben ik maar eens onder een naam gaan reageren (hoewel dat op 1 hand te tellen is) ipv anoniem. Kortom, dank voor je inkijk, inspiratie en het willen delen met ons.
  Fijn dat je doorgaat met bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik lees je blog met veel plezier. Ik vind je aflos- en besparingstukjes erg leuk en inspirerend om te lezen. Je boodschappenlijstjes lees ik altijd. Ik zou het leuk vinden om te weten hoe je dan vervolgens met die boodschappen je maaltijden maakt. Keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. hoi zuinigaan,

  ik lees je blog graag, ga vooral zo door.
  niks mis met een af een toe een maatschappij kritisch stukje hoor, dat mag best !
  nee je bent niet wereldvreemd, en het ligt ook niet aan je leeftijd
  Ik ben een stuk jonger (30) en kan me prima verplaatsen in je gedachtengang

  letty

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Lekker blijven schrijven, zoals je altijd doet! Ik lees al je stukjes. En uiteraard spreekt het ene me dan wat meer aan dan het andere. Maar dat ligt niet altijd aan wat jij schrijft, maar bijvoorbeeld ook hoe mijn pet staat, hoeveel tijd ik heb om aandachtig of minder aandachtig te lezen, of waar ik op dat moment (met mijn gedachten) mee bezig ben.

  Groetjes, Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Zoals ik afgelopen week al eerder schreef ik lees je blog iedere dag.De ene keer spreekt het onderwerp mij aan de andere keer wat minder. Maar dat heb je met een schrijver/schrijfster van een boek ook wel eens toch. De ene keer vind je een boek geweldig en het volgende boek van de schrijver/ schrijfster raakt je totaal niet. Jammer dan. Zuinigaan het is jouw blog en jij bent vrij om te schrijven wat je wilt. Je kunt niet iedereen tevreden stellen en dat moet je ook niet willen denk ik. Vergeet niet dat er ook vaak mensen jaloers zijn en daarom vervelende uitspraken doen maar die kun je verwijderen. Ik heb respect voor je moed en doorzettingsvermogen. Ga dus alsjeblieft door

  groetjes Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Ik lees je blog ook met veel plezier en het heeft mij ook inderdaad bewust gemaakt van wat ik uitgaf, ik dacht dat ik zuinig leefde met een houtkachel het huis verwarmen en een eigen groentetuin enz., maar sinds ik jou blog leest ben ik ook een kasboek gaan bij houden en is alles overzichtelijker en zie ik wat ik eigenlijk niet moet kopen, of eerst denken heb ik het wel nodig.
  er zijn altijd onderwerpen die u aansnijd die zeer interessant zijn en waar ik wat aan heb.
  en een tip over een onderwerp, gaat u ook wel eens naar tweedehands winkeltjes om iets te kopen.
  ik koop daar bijna alles ik zou wel eens willen weten wat de meeste mensen daar van vinden.

  ik hoop dat u nog lang doorgaat met u blog

  groet Danny.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Dag Zuinigaan, ik lees jouw blog dagelijks met veel plezier. Je manier van schrijven leest erg prettig en je bent een van de weinigen in blog-land die vrijwel foutloos schrijft. Natuurlijk maakt iedereen wel eens een taalfout (ik ook hoor!), maar als je oog telkens op fouten valt, dan vind ik het niet meer prettig om te lezen en dan haak ik af. Ga vooral zo door Zuinigaan!
  Vriendelijke groet van Joke Tijdeman

  BeantwoordenVerwijderen