zaterdag 7 februari 2015

Eigen bijdrage Jeugd GGZ

Laatst schreef ik over de eigen bijdrage voor de Jeugd GGZ.
Wat hield die eigen bijdrage ook al weer in?
Voor de opname en behandeling van ernstig zieke kinderen die een geestelijke ziekte hebben moet je een eigen bijdrage betalen van ca. 1584 euro per jaar. De gemeenten moeten deze eigen bijdragen innen. De opname en behandeling van ernstig lichamelijk zieke kinderen kost niets. Dat wordt uit de basisverzekering betaald.
Gisteren was er het bericht op NOS.nl dat gemeenten dwars liggen bij het innen van de eigen bijdrage. Klik hier voor het artikel.
Zandvoort, Haarlem en Den Haag zijn gestopt met het innen. En ook Amsterdam en Rotterdam hebben het plan om er mee te stoppen. En in Utrecht, Nijmegen, Amstelveen, Den Bosch, Zaanstad en Almelo staat de eigen bijdrage nu ter discussie.

Waarom gaan deze gemeentes stoppen? De wet is onuitvoerbaar, het uitvoeren van de wet kost meer dan dat het oplevert. De gemeente Den Haag noemt de wet een "administratief gedrocht". 

Er zijn kort geleden in de 2e kamer moties ingediend over de maatregel. Over deze 2 moties wordt komende dinsdag gestemd.

Ik zou het toejuichen als de maatregel verdwijnt, want ik vind het te gek voor woorden dat families met kinderen met een psychische of psychiatrische stoornis op deze manier gediscrimineerd worden. Het is toch al niet gemakkelijk om een een kind met psychiatrische klachten te hebben. Moet je daar dan ook nog eens extra voor dokken?

13 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad een gigantisch discrimineren wat ze doen.
    Alleen daarvoor al zou je de staat aan gaan klagen! Discrimineren mag toch niet? Waarom zij zelf dan wél?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat gemeenten dit weigeren. Ik vind deze eigen bijdrage zo triest en oneerlijk. Alsof een psychische beperking minder erg is, of dat je ervoor kunt kiezen of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Chapeau! Ik hoop dat de andere tig gemeentes zich hierbij aansluiten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Iets meer dan 100 euro per maand is natuurlijk maar een fractie van de werkelijke kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt, maar je vergelijking is niet juist, 0 euro per maand voor de behandeling van een kind met kanker, brandwonden of een andere ernstige lichamelijke ziekte is niet bijdragen aan de werkelijke kosten. Ik zeg hiermee niet dat ouders met kinderen die langdurig opgenomen zijn vanwege ernstige lichamelijke ziekten nu ook moeten gaan betalen. Ik zeg dat er gediscrimineerd wordt tussen lichamelijke ziekten en geestelijke ziekten.

      Verwijderen
  5. Ik begrijp het niet zo goed, ben niet zo thuis in dit onderwerp. Ik las het artikel in je link maar het gaat hier over kinderen die in een kindertehuis of pleeggezin zitten toch? Kinderen die uit huis zijn gehaald door jeugdzorg omdat het thuis niet veilig voor ze was om de eoa reden. Ik weet wel dat de kinderbijslag dan in ieder geval naar jeugdzorg gaat zodat het kind daarvan verzorgt kan worden. Maar dat is natuurlijk nooit genoeg om een kind van te kleden, voeden etc en vaak hebben die kinderen specifieke psychische hulp nodig omdat ze nare dingen hebben meegemaakt. Ik weet niet of de biologische ouders van een uithuis geplaatst kind nog meebetalen aan het onderhoud van hun kind ? Is dat zo of niet? Dat zou me wel logisch lijken. Je bent ten slotje verantwoordelijk voor je eigen kind ook financieel. Maar om nou een eigen bijdrage voor de hulp met geestelijke gezondheidszorg te heffen lijkt me wat omslachtig. Vaak hebben de ouders ook grote problemen en geen geld dus het lijkt me ook schier onmogelijk om er geld te halen. Misschien lees ik het artikel verkeerd hoor, maar ik had uit je blog even de indruk dat bij alle ouders met kinderen met psychische problemen zo'n heffing zou worden geheven dat is toch niet zo of wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ouders waarvan het kind uithuisgeplaatst is betalen een maandelijkse bijdrage voor dit kind die hoger is dan de kinderbijslag zolang ze het ouderlijk gezag over het kind hebben.In veel gevallen komen hier nog extra kosten bij waardoor deze ouders die vaak al financiele problemen hebbben financieel totaal aan de grond raken.
      Voor een binnen de GGZ opgenomen kind gaan ouders €132,- per maand betalen.Als je kind is opgenomen maak je heel veel extra reiskosten, zowel om je kind te bezoeken als ook voor alle gesprekken en besprekingen waar je als ouders bij moet zijn en die zijn altijd onder kantoortijd waardoor je ook veel extra vrij moet vragen op je werk.

      Verwijderen
    2. Het gaat hier toch om kinderen die in een ggz instelling opgenomen worden om behandeld te worden voor een stoornis en juist niet om uithuisplaatsingen?
      Het zou niet moeten uitmaken of je kind voor een fysieke of een mentale stoornis behandeling nodig heeft. Jammer dat het motief van de gemeentes een economische is en niet een sociale.

      Verwijderen
    3. Voor anoniem om 12.41 uur: gemeentes kunnen niet anders dan economische motieven hanteren. De eigen bijdrage staat in de wet en een ambtenaar kan niet zeggen: ik voer de wet niet uit, want ik ben tegen. Het sociale motief kan alleen een persoonlijke mening zijn, maar geen uitvoering van een wet. De ambtenaar moet gewoon doen wat in de wet staat. Die wet is door de 2e en 1e kamer gegaan en goedgekeurd.
      Het zou een chaos worden als niemand zich meer aan de wet hield.
      Stel je voor dat een belastingambtenaar vindt dat de "armen" te veel belasting betalen en hen minder belasting laat betalen. En daarnaast vindt hij dat de "rijken" te weinig betalen: dus die krijgen een hogere aanslag.

      Verwijderen
    4. Voor anoniem van 12.41 in het artikel staat 'sinds 1 januari moeten ouders een bedrag betalen voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg om bij te dragen In de kosten voor het dagelijks levensonderhoud voor een kind in een instelling if pleeggezin' vandaar mijn veronderstelling of meer vraag eigenlijk of deze regeling over pleegkinderen gaat/ cq kinderen die uit huis geplaatst zijn. Het is dan best redelijk te verwachten dat ouders bijdragen in het levensonderhoud vangen eigen kind. Uit de reactie van anoniem 11.47 begrijp ik dat ze ook wel wat meer bijdragen dan alleen de kinderbijslag die ingehouden wordt en dan worst het inderdaad de vraag of je dan nog meer bijdrage kunt verwachten. Vind het ook raar dat er dan een bijdrage gevraagd wordt voor geestelijke gezondheidszorg dat is oneerlijk, maar gewoon een bijdrage in het onderhoud van je eigen kind en wellicht naar draagkracht zou een stuk redelijk zijn toch?

      Verwijderen
    5. Waarom zouden de ouders van kinderen opgenomen met psychiatrische klachten wel moeten bijdragen in het levensonderhoud en van kinderen opgenomen met lichamelijke klachten dat niet hoeven? De instelling waar ze behandeld worden ligt meestal niet naast de deur. Je moet bij ze op bezoek, je hebt oppas nodig voor andere kinderen. Dat kost zonder eigen bijdrage ook al handen vol geld.
      Bij volwassenen wordt toch ook geen bijdrage voor levensonderhoud gevraagd? Niet in de lichamelijke zorg en niet in de GGZ. Ik heb ervaring met een ex-partner in de GGZ, die was bij een opname soms bijna een jaar opgenomen. Bezoeken kostten nogal wat aan reiskosten.

      Verwijderen
  6. Alle ouders met kinderen met psychische problemen moeten een eigen bijdrage betalen voor de behandeling van hun psychisch zieke kind. Dus een kind met anorexia, autisme, depressie, schizofrenie.
    (dit is niet hetzelfde als uit huis geplaatste kinderen in tehuis of pleeggezin, het gaat om thuiswonende kinderen met een psychische ziekte)

    Alle ouders van kinderen met gebroken benen door skivakanties of voetbalpartijtje, of door ernstige ziekten als kanker of nierziekte, die hoeven geen eigen bijdrage te betalen voor de behandeling van hun zieke kind.

    Dat heet, tweedeling in de zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De maximale eigen bijdrage van € 1584 geldt alleen voor kinderen van 12 tot 17 die het hele jaar behandeld worden. Voor kinderen jonger dan 12 en kinderen die niet hele jaar behandeld worden, gelden lagere bedragen.
    Dat neemt niet weg dat het onderscheid tussen psychisch en lichamelijk zieke kinderen erg ondoordacht is. Het leidt ertoe dat veel psychisch zieke kinderen uit arme gezinnen niet de noodzakelijke behandeling zullen krijgen. Dat geeft niet alleen veel ellende voor henzelf en hun familie, maar het leidt ook tot hoge maatschappelijke kosten.
    Het is daarom goed dat sommige gemeenten zijn gestopt met het innen van de eigen bijdrage. Nadeel is wel dat het dan van de gemeente waar je woont afhangt, of je de eigen bijdrage moet betalen. Hoog tijd dat de rijksoverheid een einde maakt aan de discriminatie van psychisch zieke kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.