Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 6 februari 2015

Warme Truiendag 6 februari

Op mijn werk werd gisteren op het intranet de Warme Truiendag aangekondigd:

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. Voor 2015 is gekozen voor vrijdag 6 februari. De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Het idee van de Warme Truiendag is simpel: Trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar zes procent energie per graad en dus zes procent CO2-uitstoot. Daarnaast kun je de actie aankleden met leuke en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Kijk bij 'Wat kun je doen?' thuis, op school, op de campus of op je werk of laat je inspireren door acties van anderen.

De Kyoto-overeenkomst is al weer 10 jaar geleden gesloten! Dat is al weer een tijd geleden! Natuurlijk is het nog steeds even belangrijk om energie te besparen en dus is het nog steeds belangrijk om er aandacht aan te schenken. Bij voorkeur niet alleen op die ene dag in februari!

Het was gisteren heel grappig, die aankondiging van warme truiendag op mijn werk. Die Warme Truiendag had namelijk beter 1 dag eerder kunnen plaatsvinden. In de nacht van woensdag op donderdag viel rond 4 uur 's nachts de verwarming uit. De ketel was kapot (en dat is overigens niet de eerste keer). Het is een oud gebouw, een monument zonder isolatie. Omdat het gebouw op de monumentenlijst staat, zit er geen dubbel glas in de ramen en is de gevel slecht, waarschijnlijk helemaal niet, geïsoleerd. Als je bij het raam zit, dan tocht het rond je benen. Soms waait het bij wijze van spreken binnen bijna even hard als buiten.Toen ik om half negen in mijn werkkamer kwam, was de ruimte alleen maar aan het afkoelen. Collega's liepen rond met jasjes aan, hadden handschoenen aan en sjaals om. Pas tegen 12 uur was de ketel gerepareerd en kwam de verwarming weer een beetje op gang en om 13.30 uur werkte de verwarming weer naar behoren, maar toen was het toch geruime tijd 15 graden geweest in de kamer waarin ik werkte.
Die warme truiendag had beter gisteren kunnen plaatsvinden. Nu ben ik wel wat gewend in dat oude gebouw waarin ik werk. Na een koud weekend is het regelmatig in het begin van de ochtend in mijn werkkamer 16 graden en is het pas tegen elven wat aangenamer.  Ik heb standaard een warm vest aan de kapstok hangen.
Maar gisteren was uitzonderlijk, al die uren in de kou!
Ik heb nog wel véél mokken warme koffie gehad en hete soep!

9 opmerkingen:

 1. Ik vergeet die warme truiendag steeds. Meestal mis ik hem daardoor. Maar nu zet ik 'm in de agenda!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aarg, ik las eerst 16 februari. Maar het is dus vandaag. Dan ben ik nog net op tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou echt niet kunnen werken bij die temperatuur aan bureau. Mijn handen verstijven erg snel al had ik ook altijd polswarmers op kantoor en doe ik regelmatig handoefeningen om doorbloeding te bevorderen.
  Een maal meegemaakt en toen mocht ik naar huis nadat ik had laten voelen hoe koud mijn handen waren geworden na uurtje.
  In een ander gebouw blies de airco net over mijn bureau en kon ik na een tijdje wisselen met iemand die wel van luchtstromen hield om te voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is wel een echt koude dag voor een extra warme trui

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een ziekenboeg. Warme truien en de verwarming hoger dan normaal.
  Na het weekend gaat de thermostaat weer lager. Hoewel 18,5 graden ook weer niet overdreven hoog is op de dag voor veel mensen is dat voor ons wel hoog. En vanavond staat ie op 20 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee die temperatuur zou dus niets voor mij zijn. Ik krijg gelijk dode vingers.
  En word daar na niet al te lange tijd zo naar van dat ik flauwval. Daar helpt ook geen warme trui bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hier altijd 16 graden overdag als ik alleen ben, s ávonds 17,5 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het een winter geprobeerd op 18 graden, maar toen kreeg ik een drup aan de neus en "de koude pies". Dus nu is 19 de temperatuur, en savonds 20. Dat is te doen, ook al is het nooit echt helemaal behaaglijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met beeldschermwerk is het inderdaad niet zo fijn als je handen koud worden. Maar als je in huis bezig bent, hoeft het helemaal niet zo warm te zijn.
  Ik kom wel eens bij mensen waar de thermostaat overdag op 23 graden staat. Ik heb dat altijd vreemd gevonden, want als het buiten 23 graden is, draag je een t-shirt... mijn kinderen willen dan altijd hun trui uit trekken. Maar die mensen nemen inmiddels wel een dik vest mee als ze naar mij komen, ze kunnen niet wennen aan mijn stookbeleid:) Er is toch niks mis mee om je in de winter dikker te kleden? Ik hoop dat de warme truiendag mensen laat ondervinden dat het echt niet zo erg is om de temperatuur iets lager te zetten...

  BeantwoordenVerwijderen