Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 12 februari 2015

Griep of toch niet?

Er schijnt een stevige griepepidemie te woeden, meer mensen zijn ziek dan in andere jaren.

Sinds 1993 laat ik mij ieder jaar vaccineren tegen de griep. Op dat moment behoorde ik tot 2 risicogroepen en had ik 2 indicaties voor een griepprik en kon ik standaard gratis een griepprik halen. Sindsdien heb ik nooit meer griep gehad. Hoewel, dat woordje "meer" is een misplaatst, want daarvóór heb ik maar 1x griep gehad en verder niet.
Er kwam de afgelopen jaren wel eens een virusje langs, waardoor ik me een aantal dagen niet zo lekker voelde en wekenlang minder energie had. Dat merkte ik onder anderen bij het fietsen naar mijn werk, daar deed ik zó 10 minuten langer over.

De afgelopen dagen is het weer raak: hoofdpijn, oorpijn, snotterig, futloos. Mijn spieren zijn stijver en ik heb een stijve nek. Ik heb wel eetlust, maar als ik wat gegeten heb, ben ik misselijk en valt het eten niet lekker. Ik heb geen koorts en het valt verder wel mee, maar helemaal fit, nou nee, dat niet.

Nu heb ik gelezen dat de griepprik van het afgelopen najaar niet erg effectief is. Hoogleraar Ab Osterhaus zegt hierover het volgende: “Een groot deel van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd tegen het circulerende griepvirus”. Hij adviseert mensen uit de risicogroepen om virusremmers te slikken. Tot de risicogroepen behoren onder andere mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of vormen van kanker of longziekten.

Zou ik bij die 10 tot 20% horen, of bij de overige 80 - 90%?

Nu schijnen de virusremmers, waarvan Osterhaus spreekt, nauwelijks te werken. De duur van de ziekte wordt met 3/4 dag bekort en je voelt je er misselijk van. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben alleen zeer kwetsbare patiënten er mogelijk wat baat bij.
Gelukkig ben ik niet een zeer kwetsbare patiënt. Dus mocht de griep hier echt toeslaan, dan zit er niets anders op dan gewoon uitzieken.

Update om 16.00 uur: ik ben ziek naar huis gegaan. Ik ben over het algemeen heel stoer, maar ik hield het niet langer vol op mijn werk. Echt griep is het volgens mij niet, want koorts heb ik (nog?) niet, maar toen een collega die mij heel goed kent, zei: "Voel je je wel lekker? Je ziet er ziek uit."
Toen dacht ik: het moet ook maar genoeg wezen! Ik heb me door de collega naar huis laten sturen en ga nu lekker uitrusten op de bank.

10 opmerkingen:

 1. Ik hoop voor je,dat het met een sisser afloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, daar heb ik afgelopen najaar ook mee te maken gehad. Waren wij altijd kerngezond en liepen we met een grote boog om de griepprik heen, vorig jaar had mijn partner kanker en werd hij behandeld met chemotherapie en hyperthermie in Duitsland. Wij kregen een geautomatiseerde oproep van onze huisarts om hem te laten inenten vanwege de lage weerstand. Maar de oncologe in Duitsland, aan wie we dit voorlegden, zei dat een griepprik voor kankerpatiënten die chemo krijgen niet veel zin had, omdat het afweersysteem vanwege de chemo al zwak functioneert. Je moet wel een werkend afweersysteem hebben om weerstand op te bouwen. De bijwerkingen van de griepprik zouden daarentegen voor kankerpatiënten die chemo krijgen juist weer ernstiger kunnen zijn.
  Wel kreeg ik als partner van haar het advies om wel de griepprik te nemen omdat ik een besmettingsgevaar voor mijn partner zou kunnen zijn. Maar voor mij werd de prik niet vergoed en het is er niet meer van gekomen.
  Dus het is kennelijk een kwestie van opvattingen, ieder ziet het weer anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Nederlands Huisartsen Genootschap tikte Osterhaus vandaag op de vingers. Op de NHG-website wordt nog eens onderstreept dat alleen een groep zeer kwetsbare patiënten met een hoog risico op complicaties het advies krijgt om eventueel antivirale middelen te slikken.

  Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de middelen nauwelijks werken. Een onderzoek dat door producenten van de middelen is gesponsord beweert het tegendeel.
  http://nos.nl/artikel/2018092-opschudding-over-oproep-osterhaus.html

  Beterschap met jouw griepachtige verschijnselen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel vervelend zeg!! Hopelijk krijg je gewoon helemaal geen griep!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik raad je aan om "de overbodige griepprik" van het programma Zembla uitgezonden op 20 nov.2010 terug te kijken, toen ik dat heb gezien heb ik besloten om NOOIT een griepprik te nemen!! Beterschap toegewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoor ook bij de risicogroep die de prik "gratis" (we betalen uiteindelijk toch allemaal voor elke prik, gezamenlijk) krijgt. Maar een heel aantal jaar geleden ben ik gestopt met het halen van de griepprik. Ik ben toch overtuigd dat het (nu nog) beter is om eventueel zelf de griep te overwinnen, mocht ik die in alle hevigheid krijgen. Heb ooit eenmaal écht DE griep gehad en dat was in een jaar waarin ik nog wel de prik kreeg. Ik denk dat een ieder zijn eigen afwegingen moet maken, mits mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik hoor tot de zgn risicogroep en heb dus keurig mijn prik gehaald. Een aantal jaren geleden heb ik ondanks de prik griep gehad , ben er 3 weken ziek van geweest. Nu had ik onlangs in een weekend dat alles me zeer deed en '' prikkeldraad'' in mijn keel , maar een warme citroen en paracetamol deed goed en de klachten verdwenen een heel eind. Ik was eerlijk gezegd bang dat het door zou zetten maar gelukkig viel het mee . Voor jou beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop van harte dat je 'm niet krijgt. Bij mij nu de tweede keer dit jaar (!) dat ik de griep heb. 1-2 dagen echt doodziek, met koorts en algehele misere. Daarna vooral moe en... geen stem en een rothoestje. Heel irritant.

  Ben nu herstellende van griep nr 2...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Osterhaus blijkt een verbinding te hebben met de bedrijven die Tamiflu maken.

  BeantwoordenVerwijderen