Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 februari 2015

Rendement + 13,72%

Ik heb een tijdje extra pensioen opgebouwd. Negen jaar lang, €612,96 per jaar en 1 jaar €787,90.
Het opbouwen gaf dubbel belastingvoordeel en daardoor was ik er netto erg weinig geld mee kwijt. Toen ik afgelopen dinsdag weer eens ging kijken bij mijn ABP pensioen, bleek dat het rendement in 2014 + 13,72% was.
Huh, echt waar?
Ja!
De rendementen schommelen behoorlijk, het ene jaar is het rendement -9,10% (2002) of zelfs -20,64% (2008), soms is het rendement 19,85% en afgelopen jaar dus 13,72%. Ik heb tussen 2002 en 2011 in totaal €6305 euro ingelegd en die inleg was in december 2014 € 11.147,- waard.
Behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst, maar tot nu toe heeft het extra pensioen sparen een leuk zakcentje opgeleverd.
Als ik uitga van een gemiddeld rendement van 5% in de komende jaren, dan levert dit extra pensioensparen mij bruto ongeveer 800 euro per jaar. Niet heel veel, maar toch leuk als extraatje.

3 opmerkingen:

 1. Dat is zeker een goed extraatje zeg! Wat een fijne verrassing zoiets!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is erg leuk inderdaad. Ik hoop voor je dat er een mooi rendement uit blijft komen, de komende jaren, zodat je inderdaad jaarlijks een leuk extraatje zult hebben qua inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik leg elke maand ook een klein bedrag in op de pensioen/lijfrenterekening. 50 euro maar. Aan het eind van het jaar beslis ik of ik nog wat extra inleg of niet. Eind vorig jaar heb ik 1000 euro extra ingelegd

  Alleen moet ik zeggen dat het mij zwaar valt om in te leggen voor de pensioen. Ten eerste ligt het geld echt helemaal vast. En ten tweede moet over het geld uiteindelijk inkomen aangekocht worden.

  Dat zijn twee onzekerheden waar je zelf totaal geen controle over hebt.

  En dan zijn er nog eens andere nadelige aspecten. Stel dat ik kom te overlijden, wat gebeurt er dan met het geld in de pensioenrekening?

  Ik leg daarom ook enkel in puur met de gedachte "voor de zekerheid". Eigenlijk vergelijkbaar met de gedachtengang van sommige mensen die (staats)loten kopen: "stel je voor dat je wint, en ik kan het nu missen"

  Het beleggen voor mijn pensioen doe ik enkel voor de mogelijke belastingvoordeel en "een appeltje voor de dorst".

  BeantwoordenVerwijderen