Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 2 april 2015

Foodwatch: het 15 puntenplan voor eerlijke etiketten

Foodwatch heeft een puntenplan gepresenteerd voor eerlijke etiketten. Klik hier voor de site.
Ik citeer van de site:
"Voedselproducenten misleiden ons bewust met hun etiketten, verpakkingen en reclame. En, raar maar waar: dat mag vaak gewoon. Onze wetten en regels bieden namelijk veel ruimte voor misleidende marketing. En waar ze ons wel beschermen, faalt de handhaving nogal eens. Foodwatch presenteert een actieplan van 15 punten die moeten veranderen. Zo maken we ons sterk voor jouw recht om te kiezen wat je eet."

Om welke punten gaat het dan?

1. Informatie gaat vóór reclame

2. Leesbare letters

3. Realistische afbeeldingen

4. Werkelijke hoeveelheid van een aangeprezen ingrediënt vermelden

5. Land of regio van herkomst aantonen

6. Heldere informatie over voedingswaarden op de voorkant van de verpakking

7. Heldere aanduiding van aroma's en additieven

8. Transparantie over dierlijke ingrediënten en veehouderijsystemen

9. Waterdichte etiketteringsplicht voor gentechplanten en -dieren

10. Transparantie over productiemethode

11. Alcoholpercentage altijd op het etiket vermelden

12. Geen lege huls: minimumeisen voor de inhoud

13. Verbod op de marketing van onverantwoorde kinderproducten

14. Verbod op gezondheidsclaims

15. Meer rechten voor consumenten(organisaties)

Op de site van foodwatch staat bij ieder van deze punten aanvullende informatie. Ik vind het een heel goede actie en ik doe mee. Niet omdat ik denk dat dan morgen alles anders is, maar alle beetjes helpen. En als de minister (Edith Schippers) nu heel veel petitiemailtjes krijgt, dan is het heel goed mogelijk dat regelgeving en het toezicht er op toch verbetert.

3 opmerkingen:

  1. Mevrouw Schippers gaat na haar.ministerschap bij een zorgverzekeraar werken. Verder kletst ze alles recht wat ze eerder krom maakte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En teken als je toch op de site van Foodwatch bent ook de petitie tegen het TTIP! We beginnen niets met 15 punten als dit verdrag door gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is enorm opletten en petities tekenen. Haast ieder volgt het; wiens brood men eet wiens woord men spreekt. De hoeveelheid mensen op dit aardbolletje moet terug. En regeringsleiders, ministers en groepen (Bilderberg o.a.) regeren de hele wereld. Zetten pionnen uit (oorlogen) om hun zakken te vullen en ze zijn nietsontziend. Ik volg dit al tig jaren en ik verbaas me dat mensen met gezond verstand hun spel niet doorzien. Je kunt klein beginnen; de vaccinaties, vooral de HPV. Foodwatch sponsor ik al jaren en meerdere organisaties. Maar het blijft oppassen. Zo ineens merk je; die vertellen ook niet meer de waarheid, het grote geld telt. En als de klant rommel koopt i.p.v. Levensmiddelen dan zal dit aanhouden.

    BeantwoordenVerwijderen