Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 april 2015

Armoede niet goed voor je brein?

Op nu.nl: Volgens een artikel in Nature Neuroscience kan armoede de hersenontwikkeling beïnvloeden en zelfs verstoren. Het artikel gaat over een beperkte studie met 1099 tieners en jongvolwassenen in de Verenigde Staten. Een deel komt uit gezinnen met een inkomen van minder dan 25.000 VS dollar per jaar en een deel komt uit gezinnen met een meer dan 6 keer zo hoog inkomen. Het oppervlak van de hersenschors en de hersenstructuren die van invloed zijn op taal, geheugen en het nemen van beslissingen vertonen grote verschillen. Hersenen van kinderen uit rijke gezinnen zijn beter ontwikkeld.
Een verklaring wordt niet gegeven, wel veronderstellingen:
het zou liggen a. aan honger/eenzijdige voeding en b. aan stress.
a. Ik denk zeker dat te weinig voeding problemen geeft, om je lichamelijk te ontwikkelen heb je bouwstoffen nodig. Zonder bouwstoffen ontwikkelt je lichaam en ontwikkelen dus ook je hersenen zich minder goed. Volwaardig en voldoende eten zorgen voor een goede groei.
b. Stress is slecht, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Je krijgt onvoldoende rust en daardoor kan de groei achterblijven. Mogelijk ontstaat ook stress door onvoldoende aandacht van de ouders. Ouders zijn bezig met het verzamelen van inkomen en hebben te weinig tijd voor hun kinderen, of ze zijn door alle armoede zo gestresst dat ze er in zichzelf gekeerd van worden en niet die ouder met aandacht voor hun kinderen zijn die ze ideaal gesproken zouden moeten zijn.

1 lichtpuntje, een vertraagde ontwikkeling van de hersenen kan herstellen, dat blijkt uit groepen kinderen in Mexico, waar de gezinnen méér inkomen kregen.

Wat betekent dat nu voor mensen in armoede in Nederland?
- Voedselbanken zijn heel belangrijk. Ik weet wel dat het aanbod lang niet altijd ideaal is, maar het is in ieder geval een nuttige aanvulling.
- Het is heel belangrijk dat mensen niet onder een bepaald minimum komen. Ook niet mensen in de schuldsanering of met een betalingsregeling bij belastingdienst of energieleverancier. Er moet voldoende overblijven om van te leven. Als je op bovenstaande link klikt over de Voedselbank, dan kun je lezen dat er mensen zijn die van 3 euro per week moeten eten. Dat is echt absurd, dan gaat er iets helemaal mis.
- Gemeenten zouden aandacht moeten hebben voor armoede beleid en bijvoorbeeld gratis fruit en maaltijden op scholen moeten aanbieden.

Weet jij nog meer?

13 opmerkingen:

 1. Hmmm, wij zitten er net iets boven, qua inkomen. Toch eten we hier gezond (groente/fruit, vers enz.) Ik snap het, ik snap de redenen. Wij hebben er naast geen schulden en doen gewoon zuinig. En op is op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 3 euro per week??? Dat is echt absurd ja. Dat zou niet mogen kunnen hier in dit 'welvarende' land.

  Het zal dan toch eerder aan voeding liggen dan stress lijkt me omdat mensen in armoede niet voldoende binnen krijgen. Stress hebben kinderen inn rijke gezinnen denk ik net zo goed want daar zijn de ouders nooit thuis omdat ze vaak te druk zijn met nóg rijker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 3,- per week dat is niet te doen. Goed dat de voedselbank bestaat en ook andere initiatieven om mensen te helpen. Er moet meer aandacht komen voor armoede, goed dat jij er een een blog aan wijd.

  Groetjes,
  Lissey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 3 euro per week voor voedsel per persoon is voor een gezin van 4 personen 12 euro per week. Dat is ongeveer 55 euro per maand. Dat is per jaar 660 euro voor voedsel voor een gezin van 4 personen. Hoe bont moet je het gemaakt hebben dat je niet meer dan dit bedrag aan voedsel kunt besteden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat mij er om dat kinderen in de groei in zo'n situatie moeten leven. Hoe het ooit zo gekomen is vind ik niet zo belangrijk. Moeten kinderen gestraft worden voor mogelijke wangedrag van ouders?

   Verwijderen
  2. Nee, dat is waar. Maar worden de ouders wel gestraft?

   Verwijderen
  3. vaak gebeurt dit door een samenloop van omstandigheden en daarbij het niet wijs worden uit alle regels waar men tegenwoordig aan moet voldoen. Als daarbij dan ook nog eens het niet naleven van de beslagvrije voet bijkomt zie je steeds vaker dit soort problemen voorkomen.
   Marjolein

   Verwijderen
 5. 3,- per week is inderdaad niet te doen lijkt me. Ik probeer het qua boodschappen vaak laag te houden, zodat we van ons leefgeld iets overhouden, maar zelfs deze week - met een erg goed voedselbankpakket deze keer en een keer flink uit voorraad eten - zijn we toch zeker 5 euro kwijt. En dan hoeven we een keertje nauwelijks groente/fruit bij te halen omdat we dat bijna genoeg kregen. Met 3 euro kan je dus helemáál niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja, en het echte onderwerp van je blogje xD Ik denk zeker dat slechte voeding en stress niet helpen. Ik merk dat ik echt weer meer gedaan krijg, helderder kan denken, nu het regelen van onze schulden - inclusief stress - overgenomen zijn door een bewindvoerder bijvoorbeeld. Aan de andere kant zullen de mensen die zich qua inkomen erg omhoog weten te werken denk ik ook al slimmer zijn. Functies waarvoor je moet hebben doorgeleerd verdienen nog steeds beter en zo. Dus ik ben ergens heel nieuwsgierig of er niet ook een stukje genetisch doorgegeven wordt.

  En ik weet heus wel dat dat niet alles zegt, dat iedereen in de financiële problemen kan komen, maar ik vraag me dus gewoon af wat voor invloed dat zou hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik dacht als eerste aan de sociale omgeving. Als kinderen intellectueel niet of slecht uitgedaagd worden, ontwikkelt het kind zich ook slecht. Al speelt uiteraard de voeding ook een rol.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'de gemeentes zouden gratis fruit en gezonde maaltijden moeten verstrekken' klinkt als een simpele oplossing :-) voor kinderen die te weinig/slechte voeding krijgen. Maar de gemeentes, dat zijn wij met elkaar!
  Dat gaat geld kosten en 70 tot 80 % van de mensen (van ons dus) vindt de gemeentelijke belastingen al veel te hoog. Dat gaat niet werken denk ik!
  Inkomen zal zeker te maken hebben met hersenontwikkeling maar ik zelf geloof dat ouder(s) en omgeving meer invloed hebben. Partner en ik komen allebei uit een arbeidersgezin. Wij hebben ook de eerste 16 jaar van het leven van onze oudste en de eerste 12 jaar van het leven van onze jongste op een houtje moeten bijten maar het zijn allebei mensen met een universitaire opleiding, gepromoveerd en staan op een goede manier in het leven!
  in het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zal een samenspel van omstandigheden zijn waardoor hersenen minder tot ontwikkeling komen. Aandacht, liefde, zorg en ook uitdaging zullen naast voeding en stress ook van invloed zijn. Is er tijd en ruimte om samen boeken te lezen, spelletjes te doen, te knutselen, dat soort dingen. Hoeft weinig tot niks te kosten maar zijn wel heel belangrijk. Maar aan voedsel kunnen komen is toch een eerste levensbehoefte. Ik zou het niet kunnen van 3 euro per week!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij proberen op kleine schaal wat bij te dragen. Een logeerkind wat hier fruit en gezonde maaltijden krijgt. Een voedselpakket voor vrienden die het nu erg goed kunnen gebruiken. Vaker aan de plaatselijke tweedehands zaak denken bij weg doen van spullen/kleding, voor de gezinnen die daar voor heel weinig geld de benodigde spullen mogen kopen en daar vrijwilligerswerk kunnen doen, om aan een betaalde baan te kunnen komen. Al met al zijn er 3 gezinnen, die wij "helpen" op gebied van gezonde(re) voeding en af en toe iets extra's. Als iedereen die dat zou kunnen, zou doen, zijn er minder voedselbanken nodig.

  BeantwoordenVerwijderen