Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 30 juni 2015

Zomer-stroombesparingstips

Het lijkt er op dat het gaat zomeren!
En hoe! Het wordt héét en vanaf vandaag gaan er hitte scenario's in werking.
Vooral in het weekend zal het waarschijnlijk tropisch warm worden.

Soms kan het stroomverbruik ook in de zomer flink oplopen. 

Heb jij in een warme zomer een hoog stroomverbruik en je wilt dit omlaag brengen? Dan is het goed om na te gaan waar dat hoge verbruik vandaan komt.
- maak je vriezer ijsvrij. Een vriezer met dikke lagen ijs heeft veel meer energie nodig om koud te blijven.
- probeer het gebruik van een airco zo veel mogelijk te beperken. Gebruik een ventilator. Dat scheelt veel stroom.
- blijf in de schaduw en zorg dat er in je huis schaduw heerst door zonwering. Houd alles dicht, zodat ook de warme lucht niet naar binnen stroomt.
- schakel de stroomslurpers uit. Misschien heb je apparaten die ongemerkt stroom verbruiken, terwijl je ze niet gebruikt. Doe de stekker er uit. Uiteraard geldt deze tip ook voor de winter, maar ik zet hem er hier toch bij.
- zorg voor een lekker koel voetenbadje. Je voeten in het frisse water en je voelt je een compleet ander mens. Ook kinderen vinden het heerlijk om op een zomerse dag in een koel badje te spetteren. Parasol er boven en je hebt er geen kind meer aan. Wees overigens wel alert, kleine kinderen kunnen ook in een klein badje met weinig water verdrinken.
- drink veel water, dat zorgt dat je niet uitdroogt en de warmte beter de baas kunt.
- doe het rustig aan!

Heb jij nog meer tips? Ik ben benieuwd!

15 opmerkingen:

 1. Niet in de volle zon gaan liggen bakken en jezelf beschermen tegen de straling van de zon.Door middel van petjes, zonnebrandcrème en dergelijke. Ook de kinderen! En denk aan je huisdieren. Die hebben ook veel last van de hitte. Deze temperaturen zijn echt niet alleen maar leuk. Al doet de zomer euforie daar wel aan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sta (heel) vroeg op, zet ramen en deuren tegen elkaar open, vanaf 8 uur alle ramen dicht met zonwering en gordijnen gesloten. Doe in huis wat er gedaan moet worden, hang je was op en lekker de rest van de dag rustig aan, maak voor het avondeten een soep met maaltijdsalade. Omdat ik zo vroeg opgestaan ben, doen ik in de middag als het kan een dutje in de schaduw of op de bank.
  helaas moet ik donderdag vrijdag en zaterdag werken, we hebben daar geen airco.. dus nu genieten.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je ook tips voor postbezorgers? Ik moet deze hele week post bezorgen, hitte of niet. Van de vakbond waar ik lid van ben heb ik wel flesjes water gekregen, maar dat is de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter moet ook postbezorgen! Ik heb helaas geen tips voor je.

   Verwijderen
  2. Het viel allemaal erg mee. Ik ben erg slank en dan heb je doorgaans minder last van de hitte. En bij het postbezorgen zocht ik vooral snel de portieken op. Maar we zijn er nog niet, tot en met vrijdag blijft het warm en morgen moet ik iemand inwerken dus dan duurt het langer...

   Verwijderen
  3. Mijn postbode legt flesjes water in de vriezer en neemt die bevroren mee. Zo heeft ze lekker koel water.

   Verwijderen
 4. Een fles water invriezen en daarna in je bed leggen zorgt er voor dat je in een koel bed stapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een tegelplaatsje in de schaduw. En zitten daar. ik gooi er in de ochtend een paar emmers putwater over. Het verdampen maakt het koeler.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gebruik de zon voor het opladen van lampen. Je kunt tegenwoordig lampen op zonnecellen krijgen. Green Evelien schreef daar over.
  Als het echt heel heet wordt in je auto, schijn je koekjes te kunnen bakken achter de voorruit. Ik zag er een filmpje over op youtube. Heb het zelf nooit geprobeerd, want ik bak geen koekjes.
  Douchen met lauw, in plaats van warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Annemiek zet in haar 86e mijmering dat zij kleine wasjes doet, en het water laat opwarmen in de zon. www.annemieksmijmeringen.blogspot.com. Overigens staat Annemiek ook tussen de blogs in de linkercolom.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goh ja, het wordt echt bloedheet! Zaterdag 39 graden staat op omroep Gelderland vermeld.
  Helaas hebben we hier geen zonwering, dat is wel balen met zulk heet weer.
  We hopen er vóór volgende zomer in ieder geval achter 1 te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mijn dochter werkt met een machine die sowieso al veel warmte afgeeft en zonder ventilatie en airco in de buurt, de enige concessie die haar werkgever doet is dat ze nu drinken mag op haar werkplek iets wat met minder warm weer helemaal niet mag

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet te koud drinken en eten voelt bij mij beter. Ik kook ook gewoon en maak vaak soep bij de lunch. In tropische landen wordt ook vaak 3x per dag warm gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan de buitenkant van je ramen witte lakens bevestigen. En bij de voordeur ook. Dat scheelt zo'n stuk aan warmte binnen. En zoals boven al geschreven; Laat vroeg de koude binnen totdat het buiten en binnen even warm/koud is. Werkelijk alles sluiten. In de avond hetzelfde. Maar nu is het buiten nog warmer dan binnen, ik hoop dat het me nog lukt. En een natte doek in je nek leggen. (Ook voor postbodes. Koeling mee en daar een paar natte sjaaltjes.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij eten en drinken gewoon zoals altijd. Normaal drinken we al sloten groene thee (met lemongrass) en dat doen we nu ook met eens een glas water extra tussendoor en eten veel fruit. Warm eten smaakt ons altijd, ook als de mussen dood van het dak vallen.
  Morgen ga ik om 9 uur met de trein naar Utrecht naar de tentoonstelling in het Catharijne Convent, daar is het vast lekker koel, flesje kraanwater en vruchtensap mee en wat druiven en brood. En mijn zonnebril.

  BeantwoordenVerwijderen