vrijdag 17 juli 2015

De budgetcoach

In februari 2008, toen ik nog niets had afgelost van mijn hypotheek en ik ook nog een persoonlijke lening had in verband met een verbouwing aan mijn huis, wilde ik méér werken en dus méér loon. Ik vroeg mijn baas om méér uren. Ik was alleenstaande ouder en had geen partner die geld inbracht en dan is een inkomen uit 4 dagen werken niet zo veel. Het antwoord van mijn baas maakte mij spinnijdig, hoewel ik dat anders, veel vriendelijker, verwoordde op mijn blog (KLIK). Ik kreeg geen antwoord op mijn vraag, maar ik werd verwezen naar een budgetcoach om beter te leren met mijn inkomen om te gaan en ik werd verwezen naar P&O, zodat ik sollicitatietips kon krijgen en ergens anders kon gaan werken.
De boodschap was niet: we houden jouw verzoek in beraad en we zullen jou in overweging nemen als er binnen het onderdeel meer uren nodig zijn, nee: donder maar op als je meer geld wilt of zorg dat je beter uitkomt met je inkomen.

Gisteren kwam ik op het intranet van mijn werk het onderwerp budgetcoach weer tegen en werd ik met terugwerkende kracht nog weer boos!

Op zich is een budgetcoach natuurlijk een geweldige service aan collega's die het wèl nodig hebben. Ik heb een kopie gemaakt van de informatie die op het intranet stond.

Hoe werkt het?
Stap 1: U stuurt een mail naar de budgetcoach, waarin u aangeeft dat u gecoacht wilt worden. Alle e-mails, gesprekken en gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Er wordt niets doorgegeven aan derden (bijv. de leidinggevende); er wordt niets gearchiveerd in uw personeelsdossier.
Stap 2: Kennismakingsgesprek (bij voorkeur op de hoofdlocatie) om te toetsen of de budgetcoach u kan helpen.
Stap 3: Intakegesprek bij u thuis, omdat daar alle informatie over uw financiële administratie voorhanden is. Tijdens het intakegesprek vindt een inventarisatie plaats van alle inkomsten, uitgaven en schulden.
Woont u verder dan 40 km van de stad Groningen, dan vindt het intakegesprek in de stad Groningen plaats, locatie in overleg. U moet dan uw financiële administratie meenemen.
Stap 4: De budgetcoach stelt een budgetplan op. Daarin staan het doel, de wijze van coaching en de duur en frequentie van de coaching beschreven.
Stap 5: U voert, met begeleiding van de coach, het budgetplan uit. De begeleiding bestaat (afhankelijk van de situatie) uit een aantal gesprekken, voorlichting en advies, zodat u uiteindelijk zelfstandig uw financiën aankunt. Het is zeker niet de bedoeling dat de budgetcoach de administratie van u overneemt.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Als je schulden hebt en je komt er zelf niet uit, dan kan een budgetcoach naar mijn idee echt een goede steun in de rug zijn om orde op zaken te stellen. Op zich vind ik dat mijn werkgever een uitstekende dienst verstrekt aan mensen met schuldenproblematiek, niet iedere werkgever kan zo'n gratis service aanbieden, alleen vond ik het 7,5 jaar geleden een klap in mijn gezicht toen mijn leidinggevende met het idee kwam om contact op te nemen met een budgetcoach.

12 opmerkingen:

  1. Aargh, dat was inderdaad geen leuke reactie van je baas. Je zou denken dat ze blij zouden zijn met een werknemer die graag meer en harder wil werken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is ronduit schofterig gedrag van die baas/ medewerker en/ of personeelsfunctionaris. Maar zij krijgen de opdracht om vooral GEEN meer uren toe te staan, alles onder het mom van bezuinigingen. Ik heb hetzelfde mee gemaakt, ook bij een semi-overheidsinstelling. Maar er is een WET waar je je op kunt beroepen! De Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA). Zoek op internet de wet op en lees de voorwaarden waar je aan moet voldoen.. In elk geval het verzoek SCHRIFTELIJK aanvragen! Wat jij deed , om het mondeling aan je baas voor te leggen was vanuit jouw oogpunt heel netjes, maar niet doeltreffend, want je liet je overdonderen. Ik heb het indertijd wel schriftelijk gedaan en mijn eisen neergelegd. En omdat de toenmalige Personeelszaken niet zo op de hoogte van de Wet was, moest het verzoek wel worden toegestaan, want er was vanuit PZ niet binnen 6 weken op gereageerd.
    Je moet je dus vooral niet laten chanteren door onwetende Personeelszaken.
    Ik schrijf dit voor mensen met toekomstige meer of ( ook) minder uren wensen.
    Zoek de wet op internet op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was er niet van op de hoogte. Goed om te weten! Voor mij is het nu niet meer van toepassing, ik ben zelfs al minder gaan werken, maar anderen kunnen er zeker hun voordeel mee doen. Ik was destijds 1 van de 3 alleenstaanden in het team en de andere 2 hadden wèl een fulltime aanstelling. Ik vond dat ik daar als alleenstaande ouder ook recht op had en het blijkt dat dit dus ook inderdaad zo was!
      Het is niet dat ik vind dat alleen mensen zonder partner recht hebben op een fulltime baan hoor. Als tweeverdieners een fulltime baan willen, dan moet dat net zo goed mogelijk zijn.

      Verwijderen
    2. Mijn man wilde van 100% naar 80% gaan zodat hij 1 dag in de week bij de kinderen was terwijl ik werkte. Moeilijk, moeilijk, moeilijk maar omdat wij ons hadden verdiept in de WAA waaruit bleek dat ze het niet konden weigeren is het toch gelukt. Blij dat iemand ons ook op die wet wees want de reden van afwijzing voor zijn verzoek was volgens de WAA niet geldig.
      Goede tip dus van Anneli.
      Ingrid

      Verwijderen
  3. Aan de ene kant snap ik je boosheid en frustratie heel goed, aan de andere kant vind ik het wel netjes dat ze zoiets aanbieden op jouw werk. Er zijn zat bedrijven die het helemaal niet kan schelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het klinkt misschien hard,maar ik vind het een geweldig initiatief van jouw werkgever. Ik denk dat velen hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Er zijn veel mensen die het lastig vinden om goed met geld om te gaan, een steuntje in de rug is bij deze mensen altijd welkom. Daarnaast lijkt het erg laagdrempelig, aangezien informatie niet aan derden wordt gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn werkgever is een semi-overheidsinstelling en heeft ongeveer 3000 werknemers. Die is het min of meer aan zijn stand verplicht om een budgetcoach aan te bieden. Overigens schrijf ik ook dat het voor mensen die een coach nodig hebben een prachtig aanbod is.
      In 2008 voelde ik mij afgescheept met iets waar ik niet om gevraagd had en wat ik ook niet nodig had. Ik wilde meer uren en op die manier meer inkomen.
      Daar werd ik gisteren nog weer even boos over.
      Overigens heb ik wel mijn twijfels of je echt anoniem blijft als je met de bedrijfsbudgetcoach in zee gaat. Ik werk al bijna 16 jaar bij dezelfde werkgever en ik ken véél mensen, er zijn veel werknemers die er al nog veel langer werken. Dus ze hoeven je neus maar te zien bij deze budgetcoach en "iedereen" weet hoe laat het is. Die intakegesprekken zullen wel plaatsvinden in een onopvallende achteraf-ruimte, maar toch ................

      Verwijderen
  5. Wie betaalt bepaalt.... bij ons op het werk is op dit moment wegens een arbeidsconflict een coach aan het werk. Het is de bedoeling dat je al je sores bij haar neerlegt, zodat zij zich een goed beeld kan vormen van de dagelijkse gang van zaken. Ik heb gemerkt dat er heel veel zaken, die haar in vertrouwen zijn verteld, zijn overgebriefd aan het bestuur.
    Ik zou lieveren een onafhankelijke coach in de arm nemen dan mijn ziel en zaligheid toe te vertrouwen aan een door het bedrijf betaalde coach.
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad een hele vreemde reactie vooral als je vraagt of je meer uren kan werken.Bovendien een budgetcoach kan je toch zelf ook wel bedenken als je financieel in de sores zit en het lijkt me dat je iets anders vroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vind super dat je het hef in eigen hand wilde houden!
    En je baas had je beter eerst kunnen vragen hoe je daar over dacht.. dan had je tenminste een keus gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kun je zelg geen budgetcoach worden? Binnen of buiten je eigen organisatie? Misschien kun je eens overleggen op het volgende functioneringsgesprek. Dat zou misschien kunnen voor 1 dag per week. Je hebt tenslotte een opleiding mastschappelijk werk en veel budgetervaring. Misschien nog een aanvullende opleiding hiervoor bijv http://www.laudius.nl/eigen-zaak/coaching/singleview/cursussen/budgetcoach.html?gclid=CMOKr4iP5MYCFQWWtAodbRoOTg . Of je begint een eigen praktijkje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk dat een hoop mensen voordeel kunnen hebben van een budgetcoach. Ik snap echter wel dat je je een beetje afgezeken voelt als je baas hier op zo'n manier mee komt aanzetten..;)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.