Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 juli 2015

Gratis mobiel?

Hoezo gratis? Mijn moeder zei altijd: "Voor niets gaat de zon op" En soms schijnt die gratis zon meer dan ons lief is, maar gratis is er verder bijna niets.

Binnenkort wordt een gratis mobiele telefoon bij een abonnement niet meer gratis. Dan wordt het telefoonabonnement vanaf een toestelwaarde van 250 euro gezien als een krediet en wordt dit krediet geregistreerd bij de BKR in Tiel. Zo'n abonnement is in feite een koop op afbetaling waarvoor dezelfde regels gelden als voor andere aankopen op afbetaling, zoals bij postorderbedrijven of met een creditcard.
Ik vind het een goed plan, het is veel duidelijker voor consumenten dat ze met een abonnement met gratis telefoon eigenlijk een telefoon op afbetaling kopen.

Ik heb zelf nog steeds geen dure slimme telefoon. Ik heb sinds een jaartje een prima tweedehandse blackberry met een sim only abonnement. Daarmee zou ik op internet kunnen, maar dat het ik tot nu toe niet gedaan. Ik bel en SMS voor 5 euro per maand.
Ouderwets?
Misschien.
Ik ben voor weinig geld overal bereikbaar en ik hoef maar 2x per week mijn mobiel op te laden en dat moet bij die smart phones veel vaker.

14 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik nog een S.i.e.m.e.n.s. prepaid mobiele telefoon uit 2004, destijds gewonnen. Deze doet het prima, het gaat mij om het bellen en SMS versturen. Ik hoef inderdaad ook hooguit twee keer per week op te laden, en hooguit een keer in de maand voor een tientje opwaarderen.

  Wel heb ik een mini Ipad, die ik toevallig ook gewonnen heb. Daar kan ik alles op doen wat op een Smart Phone ook kan, behalve bellen en SMS-sen.

  Het meest internet ik nog steeds gewoon op mijn PC thuis.

  Fijn weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar jij je mini I-Pad voor hebt, heb ik een 7 inch tablet. Die kan ik gebruiken overal waar Wifi is. Ook ik internet bijna uitsluitend op mijn PC thuis. Dat bevalt mij prima!

   Verwijderen
 2. Ik heb geen smartphone en bel en SMS voor 4 euro per maand. Ongelooflijk wat mensen per maand en per jaar uitgeven voor hun telefoonabonnement. Internetten doe ik wel met mijn tablet en wifi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht altijd dat het abonnement dat erbij hoorde al geregistreerd werd. Ik heb een eigen toestel, dus dit maakt me niet zo heel veel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vervelend is wel dat mensen zo'n abonnement via de werkgever aangeboden kunnen krijgen. Ze hebben dan eigenlijk niet door dat de werkgever er niets mee te maken heeft en gewoon als koppelverkoper functioneert. Bij de Post kregen we laatst allemaal een'n kaart in de bus met een 'flitsend 'aanbod. Smartphone met bel/surfpakket voor 'maar' 14 euro per maand voor een 2 jarig abonnement. Ook te gebruiken voor het werk om brievenbuspakjes mee te scannen.
  Ik doe er niet aan mee, als ik een telefoon voor mijn werk moet gebruiken verstrekt de werkgever die maar gratis aan mij, en anders niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ruim 13 jaar gedaan met oerdegelijke Nokia maar mijn werk vroeg er om ik ga niet alles meer uitprinten nu staat alles op de smartphone :)

  En ik geef toe af en toe best handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb net sinds een week een smartphone, altijd sim-only gehad voor 6,99 pm. Deze zat bij het totaal pakket in en aangezien ik toch een nieuwe moest omdat de oude kuren begon te vertonen. Ik wilde geen internet erbij maar volgens de medewerker scheelde dat niets vanwege het pakket, dus dan maar erbij. (nog niet gebruikt) De smartphone moet om de 2 dagen worden opgeladen, wat een gedoe wat dat betreft was het oude model stukken beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De mooiste uitdrukking vind ik nog steeds in het Engels "There's no such thing as a free lunch". (En ik heb een prepaid mobiel waarmee ik kan bellen en sms-en - vind ik wel genoeg. Als deze kapot is - en niet eerder, denk ik - komt er wel een smartphone, maar vooral omdat er in mijn gewone telefoonabonnement toch ook een klein mobiel data-abonnement zit...)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik heb een prepaid mobiel waarmee ik kan sms en en whatsappen, dat laatste kan alleen als ik thuis ben maar zo toch goedkoop in contact met de kids.
  zet er per jaar 40 euro op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha mijn begeleider zei: zorg je dat je een mobiel bij je hebt op vakantie? ik heb een nummer van een mobiel dat je 2 keer per jaar afluistert. Hmmm dat klopt bijna :)
  Ik vind het zo'n flauwekul dat ik altijd en overal bereikbaar moet zijn.
  Net ontdekt dat ik op de tablet whatsapp kan installeren, wat ik vooral bekijk om de familie nieuwtjes. Een mobiel hebben we eigenlijk alleen om de partner te bereiken als er iets is. O ja en de wegenwacht.

  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aansluiting van het "lijntje". Een iets uitgebreidenere telefoon is soms verdraaid gemakkelijk, vooral als je eega met spoed wordt opgenomen in een ziekenhuis. Vooral het contact met kinderen e.d. is dan geweldig. En altijd bereikbaar zijn? Ja die mogelijkheden hebben we NU, en voor onze kinderen wil ik bereikbaar zijn in noodgevallen. We Leven niet meer rond 1970. Maar die telefoon kun je gewoon kopen en dan een abonnement. BKR, veel mensen weten niet dat een overeengekomen contract bij een bank over roodstand als een doorlopend krediet wordt aangemerkt. Ik kan me daar niet druk over maken. Al jaren mogen we op onze betaalrekening behoorlijk rood staan. Als ik een groot bedrag wil pinnen dan wil ik dit ook direct kunnen. Maar rood staan is een unicum. Ieder kiest zijn eigen Leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier een oude smartphone van manlief en eigenlijk alleen omdat de kinderen mij dan gratis kunnen bereiken via whatsapp. Ze klaagden altijd dat sms-sen geld kost.
  Ik kan er mee bellen en sms-sen (wat schijnbaar niemand meer doet), whatsappen en foto's maken. Ik betaal 4 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ken iemand op mijn werk die in de schuldsanering zit met haar partner ( gokschulden) zei vertelde me verheugd dat ze weer een nieuwe smartphone mocht uitkiezen van haar bewindvoerder omdat het contract van 2 jaar voorbij was. Ik vroeg of haar telefoon stuk was nee, maar de 2 jaar was voorbij.. Ik vroeg of een sim only abbo dan geen idee was ( zelf geef ik 7 euro per maand uit aan mijn mobiel die ik los met heel veel kortingen gekocht heb) nee zeg ze mocht toch een nieuwe! Ik nog de optie van zelf kopen en sim only uitleggen, dat scheelt echt meer dan 100 euro als je 24 maal het maand bedrag vergelijkt met zelf slim aanschaffen en een goedkoop Sim only abbo. En dat het toch fijn zou zijn als ze minder kosten maakt zodat ze de mensen die ze zoveel geld schuldig is sneller af kon betalen. Maar het kwartje viel niet. Ik vind het wel goed deze regel, veel mensen beseffen niet wat voor verplichting ze aangaan 24 maal 25,- euro of 35,- hoor ik ook wel is echt heel veel geld om te kunnen bellen en facebooken. Een verplichting met een woekerrente eigenlijk..

  BeantwoordenVerwijderen