Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 juli 2015

Hitte en vakantiegevoel

Doordat het warm is ruikt alles heel anders dan normaal. Het ruikt naar vroeger, toe ik op fietskampeervakantie in Frankrijk was.
Ik kan er wel van genieten. 's Ochtends fiets ik vroeg langs het meer en langs weilanden naar mijn werk. Helemaal niet verkeerd! 's Avonds is het ook heerlijk fietsen!

Ik heb medelijden met de mensen die in de brandende zon hun werk moeten doen: wegwerkers, stratenmakers, postbezorgers, dakdekkers en vast nog veel meer mensen die buiten werken. Die kunnen niet de schaduw opzoeken, maar moeten doorwerken. Misschien heeft de werkgever er toch iets op gevonden, zodat ze bijvoorbeeld op het heetst van de dag lekker een siësta kunnen houden.
 
een prachtig kunstwerk, ooit gedownload, maar ik heb de naam van kunstenaar helaas niet vastgelegd
In Frankrijk was het vandaag loeiheet! In de Champagne, Bourgondië en Perigord werd het rond de 40 graden. En dat getal, die 40 graden, is altijd in de schaduw! Kun je nagaan hoe heet het was in de zon!

Ben jij de warmte van vandaag goed doorgekomen?

7 opmerkingen:

 1. Een grappig iets. Verleden jaar was het een paar dagen erg warm. In ons huisje met plat dak wil de warmte niet weg. Dus airco aan laten sluiten. Dat kost energie. In december zonnepanelen op het dak. En door deze panelen is er een extra isolatielaag. Dus is de airco minder nodig. Vanmorgen om zes uur stond hier alles tegen elkaar open. Om acht uur hebben we alles dicht gedaan. Zonweringen, gordijnen, terrasscherm later ook uitgezet. Het is nu 22 graden. Wat ook werkt zijn flesjes gevuld met water. In de koelkast en deze bij je houden. Net als in de winter een kruik. En als je slaapkamer smoorheet is, leg een laken in de koelkast en als je naar bed gaat erop gaan liggen. Sterkte voor de komende dagen. Je mag in de warmte wel een stuk fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een hekel aan de zon, geef mij maar september.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen last, ik was naar Utrecht naar Museum Catharijneconvent, heerlijk koel maar toen ik buiten kwam sloeg de warmte op je. Heb erover geblogd ( over de tentoonstelling dan)
  In huis 22,5 graden, gewoon fris met buiten vergeleken.!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, ik moet vandaag een extra postwijk lopen. Een collega, die vorig jaar aan borstkanker geopereerd is en wie sinds die operatie het werk heel zwaar valt is nu met die hitte uitgevallen. Hopelijk houd ik het wel vol. In het bejaardenhuis staan ze meteen met de limonade voor me klaar als ik met de post binnenkom. Wel lief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvulling: ik moest vandaag een nieuwe postbezorger inwerken die Ramadan hield. Ongelofelijk wat een discipline om het vol te houden want water drinken mag dan ook niet. Hoewel, zei hij, als je echt ziek of onwel wordt, mag er best veel, het is niet de bedoeling dat je je gezondheid in gevaar brengt.
   Om enigszins solidair te blijven ben ik pas wat gaan drinken toen zijn werktijd voorbij was en hij naar huis vertrokken was.

   Verwijderen
 5. En wat dacht je van mensen die in een fabriek werken zonder airco en met warmteafgevende machines. Niet fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik ben postbezorger. Helaas is het hier zo geregeld, dat ik pas op zijn vroegst om kwart voor elf de post kan ophalen. Tweede wijk om twaalf uur. Met een werktijd van zo'n drie-en-een-half uur loop ik dus juist op het heetst van de dag. Veel (bevroren) water mee en vooral rustig aan doen... Het mooiste was nog wel die meneer die, zittend in de schaduw met een koud biertje in de hand, zei: Lekker weertje he? :) Maar hier gelukkig ook mensen die koude limonade aanbieden.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen