donderdag 2 juli 2015

Vakantie in Griekenland?

Griekenland in crisis.
Wel of niet uit de euro en hoe gaat het nu verder?
Het reisadvies voor Griekenland is aangepast vanwege mogelijk geweld. Geweld op de stranden van Corfu of Kreta? Nee, dat niet, de mensen zijn daar gericht op het toerisme en het zou erg stom zijn om toeristen af te schrikken met geweld. Misschien dat demonstraties in met name Athene uit de hand zouden kunnen lopen. Ik weet ook niet of die stad op dit moment voor toeristen erg aantrekkelijk is. Het is er heet en stoffig.
Nou ja, minder heet dan dat het in Nederland vandaag gaat worden, maar toch boven de 30 graden. Als het zo warm is, dan zit ik liever in de schaduw onder een boom dan dat ik een stad ga bekijken, ook al zijn er nóg zulke interessante antieke gebouwen.
Mijn collega gaat ieder jaar een maand naar Kreta en die gaat gewoon, er is toch niets aan de hand daar. Ook in de afgelopen jaren pinde ze nooit geld, want ze was altijd al bang dat de betaalautomaat het pasje inslikte, en dat pinnen doet ze nu dus natuurlijk ook niet. Gewoon voldoende geld mee en dan komt collega de tijd wel door.

Ook mijn broer gaat ieder jaar naar Griekenland, vaste prik ieder jaar een maand naar Corfu. Hij heeft er zelfs een stukje land gekocht, met een flink aantal olijfbomen. Dat was voordat het in zijn beroep crisis werd en zijn inkomsten fors terugliepen. Door die teruggang in inkomsten is het er nog niet van gekomen om er iets te bouwen, er staat zelfs geen caravan en er is geen sanitair en ook geen waterput, er is alleen een toegangsweggetje gemaakt. Dus dat wordt kamperen, vlak in de buurt. Hij is niet bang voor apparaten die pasjes opeten. Ik denk dat hij nu wel voor de eerste keer extra geld meeneemt. Hij gaat nu weer verder met de voorbereidingen om ooit op zijn grond te kunnen verblijven en ook dat kost geld, veel geld. De olijvenoogst in november/december moet weer geregeld worden, je bent "grootgrondbezitter", of je bent het niet!

6 opmerkingen:

 1. Wij (manlief, ikzelf en twee bloedjes) gaan ook al jaren naar Griekenland. We hebben al heel wat eilanden bekeken. Dit jaar wacht Kreta. Overmorgen gaan we daar twee weken naar toe, Van de buurvrouw wiens kinderen in Cherso zitten (wij gaan naar Chania) weet ik dat ze kunnen pinnen. Meer zelfs dan het bedrag voor de Grieken. Ook was de bank open. De Grieken daar doen niet anders dan anders zeggen ze. Ze moeten ook wel ze hebben het geld hard nodig.
  Ik neem altijd geld mee meestal een paar honderd euro. Dit jaar neem ik het hele budget mee, dat vind ik niet fijn. Ter plaatse een kluisje en ik sloot een 2e reisverzekering voor EUR 30 waardoor er EUR 750 cash geld verzekerd is.
  De voorpret is minder groot en daar baal ik wel een beetje van. In vergelijk met Tunesie is het niets natuurlijk.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder gaat er ook altijd heen, maar of dat dit jaar ook gebeurt, weet ik nog niet. Ik zou zelf niet gaan, met/rondom vakantie heb ik geen zin om me druk te maken over dit soort dingen, dus als er enig risico van ongemak is, dan ga ik liever ergens anders heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan over goed 2 weken naar Griekenland. We zouden wel willen annuleren of omboeken maar dat kost ons 50% en we hebben jaren voor deze reis gespaard! Er wordt in de media gezegd dat er nog niet veel wordt geannuleerd. Nou dat snap ik dus wel, want dat kost geld. Zoals Nic zegt, de voorpret is al flink bedorven. Vooral manlief ziet het helemaal niet meer zitten. Jammer dat reisbureaus (in ieder geval de onze) niet wat coulance willen betrachten m.b.t. omboeken zonder annuleringskosten te berekenen.
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woon al jaren op Kreta , mij zus is hier op bezoek en kan met haar bankpas gewoon geld pinnen, Grieken kunnen per dag 60 euro pinnen en wij kunnen ook geen geld overmaken naar het buitenland. Dus ik kan geen eboek kopen bij Bol.com bv. Als toerist merk je weinig van de onrustige situatie denk ik. Als er al rumoerige demonstraties zijn in Athene, dan toch alleen in en om het Syntagmaplein.
  Wat leuk Zuinigaan, dat je broer een stuk grond heeft in Corfu. Dus jullie hebben je eigen olijfolie ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik het geld had zou ik zeker naar Griekenland gaan. De mensen zien je nu graag komen en wat er af en toe gebeurt demonstraties, rellen daar krijg je op de eilanden weinig van mee, alleen vermijden Kos en Lesbos daar komen de meeste migranten aan. Sommige toeristen kunnen daar niet tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook op Kos is het voor de toerist prima vertoeven hoor, ik woon hier al 25 jaar.
  Inderdaad is er een probleem met de bootvluchtelingen, maar die mensen wachten bij het politiebureau op papieren om verder te kunnen reizen naar Athene. De meeste toeristen valt het niet eens op dat ze er zijn. De media heeft een en ander flink opgeblazen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.