Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 11 september 2015

Bericht over de extra aflossing hypotheek

De bank waar ik mijn hypotheek heb, de Direktbank, is de afgelopen jaren weinig soepel geweest. Ik moest altijd minimaal een maand van te voren met een formulier aankondigen dat ik een extra aflossing wilde doen. Een bevestiging kreeg ik meestal niet, of alleen na lang aandringen via de mail.
Het incasseren van de extra aflossing gebeurde via hetzelfde automatische incasso dat de bank ook gebruikt voor het maandelijkse hypotheekbedrag. Ik mocht absoluut niet zelf geld overmaken, ik moest wachten totdat de bank het regelde. En dat duurde soms heel lang! Dan stonden er weken lang duizenden euro's op mijn salarisrekening in plaats van dat ik er op een spaarrekening nog enige rente over kon krijgen.
Over mijn ervaringen met de Direktbank lees hier, hier en hier.

Ik heb ongeveer een week geleden een verzoek tot extra aflossing (€2300) ingediend en ik heb al antwoord! Ze hebben zelfs al aangegeven wanneer ze het geld gaan incasseren. Ze gaan het innen op dezelfde datum als mijn hypotheekbetaling en dat is op de 1e of de 2e of de 3e van de maand.
Bijna helemaal goed, alleen vonden ze het nodig om mij in de aanhef meneer te noemen. Kennelijk gaat de bank ervan uit dat diegene die de correspondentie over de hypotheek voert en de extra aflossing doet een man is.  
Maar over het geheel genomen gaat het gaat hoe langer hoe beter met de aflossingen bij deze bank.
Die Direktbank leert het nog wel eens!


Nu afwachten of ze ook doen wat ze beloven.
En eerlijk gezegd  moet ik het nog zien!

12 opmerkingen:

 1. Haha, ik heb al best wat berichtjes over Direktbank van je gelezen en sta hier dus even met mijn oren te klapperen :') Maar mooi zo, als dat 'meneer' het enige is, dan zou ik er geloof ik wel mee kunnen leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Banken......... Een tijdje geleden moest de rentetijd van de hypotheek verlengd worden. De brief van de bank was alleen gericht aan mijn man. Ik heb de bank eens opgebeld en hun duidelijk verteld dat wij samen een huis, samen een hypotheek hebben. Zo hadden ze het nog nooit bekeken............ De correspondentie na het gesprek was netjes gericht aan mevrouw en meneer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, meneer Zuinigaan :-), ik wacht met angst en beven met je mee af, wat dat op 1, 2 of 3 oktober gaat worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien wordt het ook wel de 14e oktober. Dat zou niet de eerste keer zijn ;-) Deze keer gaat het niet om een groot bedrag, de rente stelt dus ook niet zo veel voor. Maar vorige keren ging het om het maximale aflosbedrag: €12.300,- en dan is het jammer dat het geld daar renteloos staat en ik dan ook nog een keertje geen lagere hypotheekrente betaal.

   Verwijderen
 4. En nu nog kunnen aflossen zonder het van te voren aan te vragen. Wat een dramaclub is die bank. Helaas loopt onze hypotheek daar nu ook. Niet voor gekozen maar het gevolg van splitsingen, overnames etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je niet eens een voorstel doen dat je zelf de aflossingen mag overboeken? Vreemd eigenlijk dat dit niet kan. Gelukkig hebben wij wel alle vrijheid hierin en de dag erna kun je al zien dat het ook verwerkt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mij was ook verteld dat ik van te voren ( een andere bank) moest laten weten dat ik extra wil aflossen. Na eenmaal uitgelegd gekregen te hebben hoe dat moest , tijdens een telefonisch contact heb ik verdere aflossingen nooit meer aangekondigd en heb ik nooit problemen met de bank. De berekening van rente verlaging gaat in op de dag dat zij het bedrag ontvangen hebben.
  Het aanspreken als meneer ken ik. Zie het maar als een compliment. Ik ben nu ook alleenstaand en ik heb gemerkt nadat ik eenmaal goed een brief kon formuleren, zakelijk kon zijn en duidellijk to the point, dat ik ineens als meneer aangesproken wordt....haha....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik bij ING mijn hypotheek check, kan ik direct doorklikken maar aflossen. Bedrag ingeven en met één druk op de knop is het geregeld, top toch? K.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben geen fan van de ING, maar iets gemakkelijker zou wel leuk zijn. Binnen nu en een paar jaar heb ik mijn hele hypotheek afgelost, dus ik ga nu niets meer veranderen.

   Verwijderen
 8. Pas als de hypotheek 100% wordt afbetaald, mag je dat van Direktbank alles zelf overmaken. Zeker als dat van een andere bankrekening komt.

  Blij dat je verder gaat met aflossen.

  Heb je je adviseur nog gesproken over je levensverzekering?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ING schrijft al meer dan tien jaar alleen op man aan, ze hebben ons met de vorige woning een keer of 15 gebeld en elke keer als ik vroeg waarover het ging moesten ze mijn man hebben. Toen die eindelijk een keer thuis was gaf die gelijk aan mijn vrouw is degene met verstand van hypotheken vervolgens ben ik echt uit mijn slof geschoten en heb ze aangegeven dat wanneer we niet betaalden ik vast wel aansprakelijk zou worden gesteld excuses te over nu bij een andere bank. Maar wakker zijn ze daar nog steeds niet mijn nicht lag in scheiding en bleef in de oorspronkelijke woning wonen zolang deze niet verkocht was afspraak was ieder betaald de helft. Wat bleek ex betaalde niet nooit heeft ze een brief gehad over achterstand terwijl ze niet beter wist dan dat zij alle post ontving. Toen de woning verkocht was en zij iets anders wilde kopen stond er een vette bkr notering. Aangezien ze kon aantonen dat ze er nooit van op de hoogte was gebracht dat ze een achterstand had is later alles via rechtsbijstand rechtgetrokken, maar ING bezint eer ge begint is mijn motto met een hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben ook een hypotheek van de directbank, aan aflossen zijn we nog niet echt toegekomen omdat we eerst dure klussen in huis moesten doen. We kregen aan het begin van het jaar wel een brief over budgeteren en dergelijke. Wellicht heb jij die ook wel gekregen. Ik heb de klantenservice een mail gestuurd met een link van mijn blog ;-) Toen kreeg ik na een paar dagen een mail terug dat ze blij was dat wij de financien goed op een rijtje hadden. Ze vond ook dat ik een mooie blog had. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen