Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 september 2015

Een dure doos met eten

AH verkoopt sinds kort de Allerhandebox, het is een doos waarin voor een bepaald aantal maaltijden voedsel zit dat je zelf moet klaarmaken. Distrifood heeft berekend dat de ingrediënten die in de box zitten, 14 euro duurder zijn dan wanneer je deze etenswaren los bij de AH koopt. Dat is wel erg veel voor producten die los 35 euro kosten.


AH bezorgt de Allerhandebox thuis en levert er recepten bij. AH vraagt dus 14 euro voor het bezorgen en de inspiratie. Aangezien iedereen die zo'n box bestelt vrijwel zeker internet heeft, kan die klant net zo gemakkelijk een keur van recepten downloaden van internet. Ik vind de meerwaarde van het leveren van recepten en het aan huis bezorgen zeker geen 14 euro waard.
Wat vind jij?

18 opmerkingen:

 1. Nee ddat heb ik er niet voor over ,dat vind ik ook wel erg veel geld. Toch zie je steeds meer soorten maaltijd boxen bedrijfjes ontstaan dus ik denk dat er wel vraag naar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Snap jij dat nou? Zo prijs je je toch meteen al uit de markt. Ik vind het normale bestellen bij AH al heel duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De mensen die dit eventueel gaan bestellen zijn waarschijnlijk niet uit op een koopje, maar gaan uit van het gemak. Doelgroep zou kunnen zijn stedelijke tweeverdieners of gezinnen die net een kind hebben gekregen of zo. Zal mij benieuwen of het een succes wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens! 14 euro is echt veel te veel voor recepten en bezorgen. Wat een bedrag zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is gewoon marktconform als je het vergelijkt met de concurrentie, die doen echt niks anders. En door het te bundelen met hun online verkoopkanaal en daarbij gratis verzending aan te bieden wordt het juist vrij interessant.

  En het is de mensen die dit willen doen juist te doen om het gemak, niet naar de winkel hoeven, meteen iets klaar te hebben liggen. En daar betalen mensen voor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Bij AH natuurlijk makkelijker uit te rekenen, maar Hello Fresh (bijv) is echt niet goedkoper.

   Verwijderen
 6. Ik vind het ook veel te duur. Bovendien zoek ik graag zelf mijn eten uit, in verband met rijping, anders zit je bijvoorbeeld met een harde avocado voor je recept. Maar ik heb de tijd er ook voor.mMijn buurvrouw heeft wel een dure maaltijdbox compleet met vlees en vis en is er heel tevreden over. Ze heeft het erg druk en het bespaart haar tijd en in haar redenatie ook geld (haar uurtarief is 140 euro, helft voor de belasting, helft daarvan voor reservering, blijft over 35euro: dat kan ze verdienen als een uur geen boodschappen doet)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had inderdaad ook gekeken of het wat was, maar vind het een te dure box. Hiervoor kan ik zelf een stuk gezonder koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat dit soort dozen in de markt gezet worden voor de categorie mensen, en ik bedoel dan tweeverdieners en zo en mensen die lange dagen maken met veel reistijd, die geen zin meer hebben om dan nog boodschappen te moeten doen. Vaak kiezen ze dan voor een afhaalmaaltijd, of iets aan huis bezorgd of uit eten gaan. En dat is misschien nog wel duurder en vaak minder gezond. Met een beetje organiseren in het boodschappen doen kun je dit zelf ook wel regelen natuurlijk maar als je dat niet wilt zul je moeten betalen voor service. En die € 14,00 lijkt misschien veel maar er moet ook iemand de boel bij elkaar zoeken, inpakken etc, kortom iemand heeft er een baan aan. Of er een markt voor is en blijft zal de toekomst uitwijzen. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Plaats dat ze nou een box maken met leuke producten die je zelf moet klaar maken en dat voordeliger is dan los kopen in de winkel.. op deze manier koopt toch niemand het?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kunnen ze het nou goedkoper maken dan in de winkel? Mensen moeten het voor jou bij elkaar zoeken en het wordt tot aan je deur bezorgd. Daarbij bedenkt ook iemand de inhoud van de box voor jou. Allemaal extra mankracht die je nu zelf doet, besteedt je in dit geval uit.

   En het blijkt juist wel dat hier een enorme markt voor is, gezien het succes van onder andere HelloFresh.

   Maar ik denk dat over het algemeen de consuminderaar niet tot de doelgroepen behoort van dergelijke initiatieven, uitzonderingen daargelaten

   Verwijderen
  2. Dat kan best hoor. Als ze weten dat ze in 1 keer x boxen gaan afzetten, kunnen ze veel gerichter hoeveelheden inkopen.
   Dat is de manier waarop bijv. Lidl en Aldi die goedkope aanbiedingen wegzetten, door in 1x (tijdelijk) iets in huis te hebben.

   Verder: mensen willen bedrogen worden, en daar betaal je dan voor. Duidelijk.

   Verwijderen
 10. Ik vind het sowieso te duur (buiten dat het niet handig is met mijn dieet). In mijn gezin zou ik de dubbele hoeveelheid nodig hebben. We zijn met zijn vieren maar ik vind de hoeveelheden altijd aan de heel lage kant in de recepten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gezien de vele aanbieders van boxen die minstens zo overprijsd zijn, verwacht ik dat er genoeg vraag naar is. Gemak dient de mens en veel mensen zijn toch niet zo bezig met wat dingen precies kosten. Die kijken naar het resultaat: er staat eten op de stoep met uitleg etc. Niet meer nadenken. Alleen nog bereiden.

  Ikzelf heb de afgelopen maanden als werkloze geleerd hoe ik simpel doch zeer lekker kan koken voor een schappelijke prijs. Dat doe ik niet weg voor zo'n box met vage recepten. Ik heb graag zelf de regie over wat ik eet. Daarnaast stem ik mn eten vaak af op onze agenda's, sportmomenten en of m'n kind al dan niet hier is (of bij haar vader). De box zou mij eerder onrust dan gemak geven. Maar da's voor iedereen anders.
  S.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee, de doelgroep zijn geen consuminderaars en er is over dit concept vast goed nagedacht. Het ligt in het verlengde van strijkservices en honden-uitlaatservices. Een consuminderaars-strategie is juist minder werken en daardoor meer tijd om dingen zelf te doen en te kopen. Dan kun je met wat minder uren werken toch prettig leven ( als het kan met je werk en andere voetangels en klemmen)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik koop zo'n dozen ook niet, mijn vriend heeft een aantal voedselallergieën, dus zit ik altijd in de problemen met zoiets. Ik bestel mijn boodschappen wel online (voor 2 weken, leve de grote diepvries) en vriendlief haalt ze op als hij van het werk komt want hij komt er voorbij, terwijl ik daar een half uur voor moet omrijden (enkele rit). Die extra kost van 5,50 EUR vind ik niet erg, want die bespaar ik in benzine en natuurlijk ook in tijd. Bij onze service (colruyt, België) kan je zeggen hoe rijp iets moet zijn (niet, nog enkele dagen laten liggen, hapklaar) en ik heb hier nog nooit problemen mee gehad, altijd wat het moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben de hf doos noet voor het gemak maar omdat we graag gezond vegetarisch willen eten en dan ook nog graag gevarieerd. De doos is voor 2 personen voor 3 dagen. 6 maaltijden voor 39 euro maar wij hebben er standaard 9 maaltijden van en omdat je het meeste zelf moet snijden ( kool, groente, kruiden) hebben we daarnaast nog altijd over om nog een keer iets lekkers van te maken. Een maaltijd, een pot atjar, een pan soep.. Ik kijk wel naar wat er de week erop gepland staat en als het me niets lijkt zet ik het een weekje stop. Voor het boodschappen doen levert het geen gemak op, ik ga gewoon iedereweek naar de Lidl voor fruit en zuivel, brood bak ik zelf evenals koekjes en taart. Soms maak ik zelfs mijn eigen yoghurt. En altijd mijn eigen wasmiddel. En heel belangrijk we eten geen vlees, waarmee je een enorme dienst bewijst aan milieu en dierenwelzijn. Dingen zijn meestal niet zwart wit. In dit geval weet ik dat als ik zelf de ingrediënten van de recepten koop ik absoluut goedkoper uit ben, maar ik betaal voor de creativiteit en de afwisseling en consuminder op de zaken waar ik zelf heel goed in ben . En voor ons werkt dat, voor een ander gelden weer andere afwegingen en keuzes en die zijn ook goed als we maar bewust keuzes maken. Dat tekent toch het begrip consuminderen?

  BeantwoordenVerwijderen