Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 30 september 2015

Heel voorzichtig begonnen met beleggen

Er is inmiddels een beleggingsrekening bij de bank waar ik ook mijn betaalrekening heb, de ASN bank. Mijn zakgeld maak ik meestal niet op, dus ik heb een zakgeld-spaarpotje. Daarvan heb ik geld gebruikt om mijn eerste stappen te zetten in het verstandig beleggen.

Ooit belegde ik ook, alleen had ik niet eens in de gaten dat ik aan het beleggen was. Ik heb deelgenomen aan de Legio Lease van Dexia.
Ik heb destijds veel geld verloren, het was zó pijnlijk dat ik nooit op een rijtje gezet heb hoeveel het me heeft gekost. Ik ben er vrolijk ingestapt toen ik een inkomen op bijstandsniveau had. Lees ook hier voor Dexia en Oranje investeringsfonds. Ook het Oranje Investeringsfonds was zo'n product waarbij ik geen idee had waar ik mee bezig was en waar ik aan begon. Dat ik in feite aan het beleggen was had ik niet eens door. Uiteindelijk heb ik bij het Oranje investeringsfonds na 15 jaar iets meer dan mijn inleg weer teruggekregen, maar ik had veel beter mijn geld op een spaarrekening kunnen zetten, dat had meer opgeleverd.

Dat was toen, en ik heb van mijn fouten geleerd. Ik zal nooit meer aandelen leasen en nooit meer goedgelovig veel geld investeren met het risico dat het helemaal niets wordt.

Nu heb beleg ik in groene duurzame doelen en met weinig risico. En in feite is het maar een beetje geld dat ik nu investeer: €175,- . Misschien is dit bedrag ook meteen het allerhoogste bedrag dat ik ga beleggen, want door mijn vroegere avonturen in beleggings-land durf in niet meer zo goed.
Bang dat het weer mis gaat.

Nog even napraten over mijn verhaal van gisteren:
omdat ik de laatste tijd door mijn broer erg bezig ben met vroeger, leek het mij goed daar wat over te schrijven.
Alle reacties deden mij goed, maar aan de andere kant werd ik er ook zeer emotioneel van. Die emoties deden me meer dan dat ik verwacht had. Natuurlijk kwamen er nog veel meer nare herinneringen boven.
Gelukkig had ik gisteren veel afleiding: werken van half negen tot vijf. Overdag veel overleggen en conceptbrieven maken en daarna gezellig met jongste dochter uit eten en weer even helemaal bijgepraat. Een maaltijd met de zegeltjes van AH: twee driegangenmenu's voor de prijs van 1.
Mijn "rijke" goedverdienende dochter betaalde en ik zorgde voor het zegelboekje. We hebben nog 5 boekjes te gaan.

4 opmerkingen:

 1. Fijn dat je toch een goede dag gehad hebt! Succes met beleggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dapper, beleggen! Dat durf ik nog niet helemaal, maar ik heb ook nog genoeg om af te lossen qua hypotheek ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Af en toe beleg ik, maar redelijk defensief. Ik volg de beurskoersen en als ik denk dat er wat ruimte in zit, dan leg ik een paar duizend euro in. Op het moment dat ik verwacht dat de rek wat betreft een aandelenfonds er een beetje uit is, haal ik het eruit. Zo heb ik afgelopen jaar al met al 600,00 winst behaald; toch een leuke meevaller. Ik doe het alleen met geld dat ik echt een periode kan missen. Op dit moment overweeg ik weer een inleg; ik doe het meestal via Fitvermogen, omdat daar geen transactiekosten aan vast zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik beleg ook via de ASN bank. Je zult net iets meer dan 1% aan kosten hebben per jaar, dus iets minder dan 2 euro voor je inleg van 175 euro. Je mag hopen op een groei van zeg tussen de 5 en 9 procent per jaar. Dus zeg zo'n 9 tot 15 euro per jaar, en dan min 2 euro voor de kosten. Dat is natuurlijk allemaal niet zoveel. Maar goed, toch bijna een etentje :-) .

  De afgelopen jaren waren hele mooie jaren voor aandelen, ik zit er nu al een paar jaar in en heb jaren gezien met wel 20% groei van het ASN aandelenfonds. Dat is heel lekker, want dan zie je dus een bedrag van 175 euro in 1 jaar tijd groeien naar 210 euro. Gratis en voor niets. Maar... Het is beleggen, en dus zullen er ook weer jaren komen waarin het bedrag in waarde daalt. Dit jaar wordt misschien zo'n jaar. Of misschien wordt het een jaar waarin het bedrag uiteindelijk ongeveer gelijk blijft. Het schommelt ook elke dag weer. Als je daar naar blijft kijken, word je er tureluurs van.

  Ik beleg voor de lange termijn, en ik leg elke maand wat in. Ik probeer maar zo weinig mogelijk te kijken naar het resultaat tot nu toe. Ik heb goede hoop op een gemiddelde groei met minimaal 5%, maar dan echt over de lange termijn gezien.

  Veel succes en veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen