donderdag 24 september 2015

Meer dubbeltjes

Op 1 september is op RTL 4 het programma "een dubbeltje op zijn kant" weer gestart.
Elke keer staat in het programma een koppel centraal dat flink in de schulden zit en de financiën totaal niet op de rit heeft. Daarnaast hebben ze dure gewoontes, zo je wilt hobby's, die handenvol geld kosten: een dure auto, wiet en sigaretten roken, een paard of wat dan ook!
Het programma heeft nu, in tegenstelling tot eerdere jaren, de oude afleveringen tegen betaling op het internet gezet. Je betaalt 99 cent per aflevering als je oude afleveringen wilt zien. Dat betalen dat hoeft niet zo nodig van mij.
Ik heb dinsdagavond alleen aflevering 3 teruggezien en op de tv aflevering 4 live. De programma's zijn deels informatief en deels amusant.
Elke keer weer verbaas ik me over het gedrag van mensen.
Het jonge stel van aflevering 3 gaf 1200 per maand uit aan huishoudelijke uitgaven. Ze moesten van het programma voortaan per week 125 euro pinnen en niet meer. Dat ging heel goed en ze hielden er  nog van over ook! Dan denk ik: dat had je toch ook zelf kunnen bedenken.
Meestal lukt het het koppel in de aflevering om wat meer controle te krijgen in hun financiën en wordt een inschatting gegeven van de tijd die het zal kosten om weer uit de schulden te komen.

16 opmerkingen:

  1. Een dubbeltje op zijn kant vind ik een programma waar ik eerlijk gezegd alleen uit nieuwsgierigheid naar kijk. Ik vind het elke keer weer een reklamespot voor Sloop de crisis.nl en de snelheid waarmee iedereen aan een baan geholpen wordt is natuurlijk volkomen onbereikbaar voor mensen zonder John Williams en een camera aan hun zijde.....
    De dwingende oproep van Annemarie van Gaal "mensen kom van die bank af en ga aan het werk" is een nogal voor de hand liggend advies.
    Maar lang niet eenvoudig voor de gemiddeldd werkloze.
    Ik vond het programma van Marieke Henselmans en Peter van der Vorst (geen cent te makken) veel beter. Daar werd de mensen echt geleerd hoe te consuminderen, dus te leven met minder uitgaven door alternatieven aan te reiken voor bijvoorbeeld dure etenswaren.
    Maar ik kijk wel hoor, soms met medelijden, soms vol ergernis, soms geamuseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook ik vind dat er veel reclame wordt gemaakt voor het eigen bedrijf Sloop de Crisis. Alsof er geen andere manieren zijn om de vaste lasten aan te pakken!
      Een vervolg van Dubbeltje 5 jaar later zou mij erg interessant lijken!

      Verwijderen
    2. Dat zou mij ook heel interessant lijken. Kijken of ze echt zijn geholpen met de aanpak en nog steeds de baan hebben......

      Verwijderen
    3. Zo, dat lijkt mij ook een goeie voor de kijkcijfertjes.. ik denk dat het voor sommigen wel lastig is uit een bepaald wereldje te komen, als je bedrijf failliet gaat of niet rendabel komt daar wel een psychologisch stukje bij kijken.. ik kijk het zelf nu ook meer uit nieuwsgierigheid, hoop dat ze het weer leuker maken!

      Verwijderen
  2. Ik vond het eerste seizoen heel informatief, dat ze ook aangaven wat bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten kosten. De laatste jaren is het niet echt meer geweldig. Ik kijk nog wel, omdat ik me er idd over verbaas, maar ik kijk niet meer echt om er wat van te leren ofzo. Het is nu een beetje gemakkelijke tv geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo ervaar ik het ook. Ooit was er ook nog zo'n programma met Marieke Henselmans, dat was echt informatief.

      Inte

      Verwijderen
    2. Dat vind ik inderdaad ook. Ze gaan langs het uitzendbureau, hup er is meteen een baan met uitzicht op vast contract. Hup besparen op de vaste lasten, ook meteen 100 euro bespaard. Stoppen met dure hobby, ook weer geld bespaard. O, wat zijn we goed bezig, en uit de problemen. Ik wil graag een keer een afleverig zien van hoe het een 6 maand of een jaar later met de mensen gaat. Want ik geloof er niets van dat ze allemaal in de positieve flow blijven.

      Verwijderen
    3. Het is dan ook niet de werkelijkheid waar je naar kijkt, maar situaties die in scène zijn gezet. Doel is niet om die mensen te helpen of om kijkers te informeren, maar om kijkcijfers te scoren via 'aapjes kijken'.
      Annemaria K.

      Verwijderen
  3. Ik vind het programma niet zo leuk meer als toen het voor het eerst op de buis kwam. Het is nu te commercieel ingesteld vind ik. Net als hierboven vermeld dat ze "zomaar" een baan hebben en hup elke week 70 euro voor de boodschappen en het "probleem" lijkt opgelost. Maar het is vooral het psychologische wat ook behandeld moet worden vind ik. Iedereen kan een maand lang zich redden met elke week bijvoorbeeld 70/125 euro omdat het "moet" maar daarna kun je weer terugvallen in het oude gedrag en dat moet aangepakt worden is mijn mening. Als je gewend bent om elke week een kop koffie ergens te drinken en je doet dat even paar week niet, die gewoonte kan er wel weer in sluipen....Voor de rest een vermakelijk programma.....niet echt interessant meer voor mij om er wat tips nog uit te halen.

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een paar keer heb ik het programma gezien. Wat mij verbaasd is hoeveel geld die mensen uitgeven. Alsmaar nieuwe kleren, meubels heel veel spullen voorde kinderen etc. Geen idee hoe je met geld om moet gaan en enorm consumeren.Ik denk weleens dat er heel veel mensen zijn die geen idee hebben van hun uitgaven. Het zou goed zijn om eens een programma te maken met tips hoe te budgeteren. Voor iedereen, Zonder mensen in beeld die er een onoverzichtelijk potje van hebben gemaakt maarmet goede tips en voorbeelden voor iedereen,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik snap dat weekbudget nooit zo. Ja, natuurlijk wel dat die mensen met een weekbudget gaan werken. Maar vaak vertellen ze vol trots nog geld over te houden. Ze hebben dan alleen maar boodschappen gedaan. Ja, dan red ik het ook gemakkelijk met €125 per week voor twee personen (wij zijn stukken minder kwijt met twee volwassenen en een dreumes in de luiers). De echte uitdaging komt pas als er ook kleding, schoenen, cadeautjes, etc. van dat weekbudget betaald moet gaan worden. Maar dat krijg je in het programma niet te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ben ik helemaal met je eens. Dat vind ik ook altijd. Daarnaast zou het leuk zijn om eens na een aantal jaren terug te gaan. En erg jammer dat je nu moet betalen om een oudere uitzending te bekijken.

      Verwijderen
  6. Daar ben ik het mee eens Anoniem.
    Want Annemarie zei eerder bij een stel van ik tel het inkomen van jou gewoon elke maand erbij op.
    Terwijl dat helemaal niet binnen kwam iedere keer.
    En ik vind het schaamteloos voor mensen die zo hard moeten solliciteren
    terwijl daar altijd een baan aan vast zit.
    Als je dus graag een baan wilt hebben moet je gewoon maar meedoen aan dat progamma.
    Want de werkelijkheid is wel heel anders .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het geen eerlijk programma. Je ziet alleen maar succes stories. Helpen ze ook mensen waarvan de situatie uitzichtloos is? En wanneer je een laag salaris hebt, kun je misschien niets schrappen omdat je al "uitgekleed" leeft. En misschien ben je op de arbeidsmarkt wel onbemiddelbaar. Dat soort gezinnen zie je niet. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb best moeite met dit programma. Veel overbestedingsschulden, zodat het kijkend publiek heerlijk kan roepen: eigen schuld, dikke bult. Mensen die bijvoorbeeld door hoge ziektekosten in de problemen komen zie je niet. Wel veel psychiatrie trouwens, zonder dat het echt wordt benoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, over een tijdje een evaluatie, zoals ook bij Ik vertrek gebeurt. Ze schijnen wel een half jaar een coach te krijgen en hopelijk wordt dan aandacht besteed aan echt bezuinigen en de tering naar de nering zetten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.