Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 25 september 2015

Hoe gaat het met mijn energieverbruik?

Een tijdje terug reageerde een lezer op mijn vaste lasten voor energie. Zij (of hij?) vond 54 euro per maand wel heel erg laag. Ik vroeg mij af of dat zo was en ben gaan rekenen hoeveel ik in het afgelopen jaar verbruikt had.
Mijn verbruik tussen 14 september 2014 en 13 september 2015 is 1130 kWh stroom en 551 m3 gas. Als ik op de energievergelijkingssite van de Consumentenbond deze gegevens invoer, dan kom ik, inclusief een overstapkorting, uit op minder dan 54 euro, namelijk 35 euro bij Nu-On.
Volgens mij komt het wel goed. Ik mag in maart 2016 een overstapbonus van 105 euro incasseren. Niet heel veel deze keer, hopelijk bij een volgende overstap weer wat meer.

Wat mij opvalt dat op dit moment ook bij een laag verbruik, hoge overstapbonussen te "verdienen" zijn. 225, 195 en 190 euro zijn heel gewoon. Er is zelfs een energieleverancier die 300 euro overstapkorting geeft!
Mijn tip: als je contract bijna afgelopen is, stap dan nu over en verdien een leuke overstapbonus.

12 opmerkingen:

 1. Let op !!! Degene met hoogste welkomsbonus is niet altijd de goedkoopste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. Je moet altijd ook rekening houden met je verbruik. Als je veel verbruikt en dan in zee gaat met een leverancier die wel een hoge bonus geeft, maar per kWh en m3 duur is, dan heb je weinig aan een hoge bonus. Ik verbruik relatief weinig, voor mij is een hoge bonus in veel gevallen wél interessant. Je kunt het beste een vergelijkingssite gebruiken, dan wordt het precies uitgerekend wat voor jou de beste keus is.

   Verwijderen
 2. Helaas doordat Wij alleen elektra hebben krijgen we zelden een aanbieding met bonus :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn nog flinke bedragen zeg om over te stappen! Zeker die van 300,-.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben net overgestapt en ze hebben mijn voorschotbedrag op €37,- gezet. Ik verbruik dus ook erg weinig. Dan kan het lonen om niet naar de goedkoopste over te stappen, maar naar degene met de hoogste bonus omdat dat in absolute cijfers het meest voordelig is.
  Ik heb wel net mijn voorschotbedrag aangepast omdat ik over twee maanden ga verhuizen naar een nieuwe woning die met name in de winter veel meer zal kosten qua opwarming.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak is als je eigen verbruik invoert de goedkoopste nr 1 niet die de hoogte welkomsbonus hanteert is mijn ervaring.

   Verwijderen
 5. Ik ben ook net over gestapt en krijg 250 Euro aan het eind van de looptijd van een jaar. In mijn agenda staat al de datum om weer over te kunnen/moeten stappen klaar. Daarmee zal ik dus op tijd zijn en dan dus weer naar de goedkoopste of degene met de hoogste bonus en dus ook weer , voor mij, de goedkoopste over te stappen. Het loont de moeite! Voor verwarming ben ik afhankelijk van stadswarmte en dus een andere leverancier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik voer altijd mijn gegevens in bij Gaslicht.com, dan worden de totale kosten inclusief de bonus in een overzicht van hoog naar laag gezet. Ik begrijp eerdere reacties niet zo goed dat je apart naar de kosten en hoogte van de bonussen moet kijken. Het gaat toch om wat je in totaal moet betalen en niet waaruit ze precies bestaan? Ik vul altijd wat verschillende hoeveelheden gas en elektriciteit in, maar de uitkomst blijft nagenoeg altijd hetzelfde. Ik ga daarom altijd voor degene die bovenaan in de lijst verschijnt.
  Jij heb een mooi laag energieverbruik Zuinigaan. Ik heb dit jaar ongeveer 600 kuub gas verbruikt, weer 100 minder dan het jaar daarvoor. Ik ben echter veel thuis in een koud huis en dan kom je toch hoger uit dan dat je werkt. Mijn stroomverbruik is wel een stuk hoger, ik kan er nog steeds niet de vinger op leggen waar hem dat nu precies in zit.

  Groetjes,
  Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja ik dacht ook als Alice. Want de bonus zit al in het jaarbedrag besloten. Ik neem aan dat de maandtermijn van 35 euro de bonus verrekend zit. Vaak hoe hoger de bonus, hoe hoger het tarief per kuub en kwh. En dan kun je per saldo wel over een jaar gerekend voordeliger zijn,maar owee als je vergeet over te sluiten; dan betaal je het hogere tarief en geen bonus. Het hogere tarief is dan vaak flink hoger dan van een ander. Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik verbruik niet veel is mijn beleving, visite vind het al snel koud en daar zet ik de verwarming hoger voor als ik weet dat deze komen. Toch is mijn bedrag veel hoger dan wat hier steeds genoemd wordt. Ik vraag me af of alleen het bedrag genoemd wordt van energie of ook de vaste betaling die je doet al klant bij de leverancier.
  In mijn geval zit er in het totaal bedrag ook nog eens het gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien zijn de tarieven voor jou anders/minder omdat je dichtbij de gaswinning woont. Minder transportkosten dan bij mij naar Limburg. Ik wilde net gaan over stappen en nu met je blog dacht ik er weer aan. Ik kwam met mijn geschatte verbruik van 1100/600 op € 40,00 per maand uit bij Eneco als goedkoopste. Voor de grap ook eens 1131/551 ingevuld net als jij. Dan kom ik uit bij Eneco € 38,00. Eon € 42,00. Dus zelfde gebruik, zelfde aanbieder, andere regio € 7,00 duurder per maand. Heb ik nooit bij na gedacht dat het per regio kan verschillen. Ik ga denk ik de Eneco ga nemen via Euroclix (krijg jij ook weer iets van, hahaha). Precies dezelfde prijs en bonus (€ 190) dan via gaslicht en consumentenbond en dan 350 clix. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jah, ik heb het gezien! Laatst zelfs op Pricewise 400 euro korting gezien. Wel gek. Ik stap dus elk jaar over. Ik krijg 1 jaar een welkomst bonus en energiemaatschappijen gaan pas aan mij verdienen als ik er een jaar langer blijf

  BeantwoordenVerwijderen