Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 17 september 2015

Meer koopkracht!

Het was Prinsjesdag en de koning heeft de troonrede uitgesproken. Het is buitengewoon fantastisch dat we als Nederlanders gemiddeld meer koopkracht krijgen.
Volgens de berekenmodule van het NIBUD ga ik er volgend jaar wel 60 euro per maand op vooruit!
Er staat wel dit bij: Uitkomst is de mediaan van de koopkrachtverandering voor deze groep. Het is een goede benadering voor de veranderingen voor uw huishouden, maar hij kan voor individuele situaties anders uitpakken.
Ik ben niet gemiddeld, maar al jaren chronisch ziek en krijg daar geen compensatie meer voor, dus uiteindelijk kan het voor mij als individu anders uitpakken.
Dit vind ik op de site van het Nibud:
Koopkrachtdaling voor chronisch zieken en gehandicapten
Uit speciale koopkrachtberekeningen die het Nibud voor de ouderenbonden en Ieder(in) heeft gemaakt, blijkt dat mensen met zorgkosten ook in 2016 met een koopkrachtdaling rekening moeten houden. Sinds dit jaar zijn gemeenten voor een groot deel verantwoordelijk voor de (financiële) ondersteuning van mensen met een zorgvraag. Hierdoor is het lastig om een algemeen, landelijk, beeld te schetsen. Wel is het zo dat er veel huishoudens zijn die van hun gemeenten meer zelf moeten betalen voor de zorg. De koopkrachtdalingen voor deze huishoudens zijn dan ook fors. Meer over deze koopkrachtberekeningen zijn te vinden via iederin.nl en stopdestapeling.nu.

De vergroting van de koopkracht is raar verdeeld, als ik met vervroegd pensioen zou zijn, dan zou mijn inkomen met 56 euro per maand dalen.

Voor mensen met bijstand is er geen koopkrachtstijging. Ook een alleenstaande ouder met bijstand en 1 kind gaat er met 1 euro per maand op achteruit! Dat is toch niet eerlijk dat mensen met weinig inkomen er niets bij krijgen? Het lijkt mij dat mensen met bijstand er eindelijk wel eens wat bij mogen hebben en daarmee net als anderen profiteren van de verbeterde omstandigheden.

9 opmerkingen:

 1. Ik ben een student, heb een lening en een kleine baan. Het ziet er nu op uit dat het minder voor mij gaat worden. Lekker dan :s

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe mijn best om onze financiele situatie nooit te vergelijken met die van anderen. We komen goed rond en dan kan het me niet zoveel schelen of een ander er €200 op vooruit gaat terwijl wij €15 erop achteruit gaan. Ik gun iedereen het beste en verder gewoon oogkleppen op en alleen naar onze eigen situatie kijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zit in de WAO en heb nog minder als iemand in de bijstand. Krijg er ook niets bij, wel zijn wij als eerste begonnen met inleveren. Voel me dan ook geen Nederlander meer en wil me dat zelfs niet meer voelen. Als ik het geld had zou ik ook vertrekken uit dit land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is rot voor je dat je een WAO uitkering hebt, maar bedenk wel dat er in andere landen geen voorzieningen zijn zoals de WAO. Daar ben je in zo,n situatie afhankelijk van familie en kun je niet meer zelfstandig wonen.Die landen waar mensen meestal naartoe willen ( Italie, Griekenland etc.) hebben helemaal geen goede sociale voorzieningen. Om over landen buiten Europa nog maar te zwijgen. Het is in Nederland echt zo slecht nog niet.

   Verwijderen
 4. Ik ben 52, en geldt zowel als vroeggepensioneerd (vanwege een nabestaandenpensioen ,geen ANW) als werkend (kleine parttimebaan, minimumloon). Mijn pensioen wordt niet geindexeerd. En bij mijn werkgever (Post) wordt alles wat er nog aan vergoedingen wegbezuinigd.Zo is onze fietsreparatieregeling afgeschaft en vervangen door een hele kleine onkostenvergoeding waar we alles van moeten betalen incl. onze fietskosten, onze telefoonkosten en evt. een pc, laptop of tablet.
  Van dat niet indexeren merk je natuurlijk alleen maar iets als je aan het standaard koopgedrag van de gemiddelde Nederlander voldoet, maar wat er veel meer in zal hakken is de verlaging van de algemene heffingskorting boven het minimumloon. Die wordt versneld afgebouwd, ja ook voor alleenstaanden en tweeverdieners. Verder wordt er wat gesleuteld aan de belastingschijven wat voor de een gunstig uit zal vallen, voor de ander ongunstig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met AOW en klein pensioen zal ik er wel iets op achteruitgaan. De kosten van levensonderhoud zullen wel stijgen.

  Ik heb niets te klagen ik kom wel goed uit, betekent wel andere keuzes maken zoals zo vaak al de afgelopen jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie het uiteindelijk wel, de maatregelen lijken voor mij redelijk gunstig, maar je weet toch niet wat er uiteindelijk wordt opgepakt en in welke vorm. Ik ben wel blij dat de 'gewone man' er nu ook eens een keer op vooruit lijkt te gaan. En dan bedoel ik niet dat andere groepen er niet op vooruit mogen gaan, natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben heel benieuwd hoe het in januari werkelijk uitpakt. Ik heb op de website van rtlnieuws gekeken maar kon onze situatie niet goed invullen. Ik vraag me ook af of alles word meegenomen. Waarschijnlijk krijgen we er iets bij, maar tegelijk wordt de overhevelingstoeslag voor mij ook weer verlaagd. En wat voor belastingverhogingen van accijnzen, milieubelastingen, eigen bijdrage zorgverzekering etc gaan er weer verhoogd worden.
  Mijn man krijgt in december weer een periodiek en we hebben een goed inkomen. Verder zijn we hard bezig om onze hypotheeklasten omlaag te brengen. Ik denk dat ik daar meer mee bereik dan wat dit kabinet voorstelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahaha, heb je deze regering ooit het woord "eerlijk " horen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen