Heel jammer! Nog steeds gooit ruim de helft van de huishoudens in Nederland eten weg!
Daarmee gooi je in feite geld weg, want je hebt voor dat weggegooide eten net zo goed betaald als voor het eten dat je wel opeet. Klik hier voor het bericht op nu.nl
Waarom gooien zoveel Nederlanders eten weg?
1. Door slecht inkoopbeleid: er wordt te ruim ingekocht van bederfelijke waren waardoor er weggegooid met worden. Ik koop nu ik alleen woon bijvoorbeeld geen 5 kg zakken aardappels meer, behalve als ik veel stamppot-eters bij mij thuis verwacht.
2. Te weinig kennis van de houdbaarheid van etenswaar. Een tht-datum wordt aangezien voor een uiterste houdbaarheidsdatum, terwijl het gaat om een tenminste houdbaarheid gaat en dat is heel wat anders. Het is helemaal niet erg om de tenminste houdbaarheid met een paar dagen of zelfs weken te overschrijden. Het hangt er een beetje van af wat het is.
3. Bewaren van voeding kan beter. Ik bewaar bijvoorbeeld mijn brood in de vriezer, waardoor ik iedere dag vers brood kan pakken. Het is nooit oudbakken of beschimmeld. Appels, druiven en sinaasappels en veel soorten groenten bewaar ik in de koelkast of op een andere koele plaats.
4. Weggooien van restjes is niet nodig. Restjes en kliekjes kun je verwerken in een volgende maaltijd of invriezen en op die manier later gebruiken.
Heb jij nog tips om te zorgen dat je weinig of niets weggooit?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zaterdag 17 oktober 2015
Helft Nederlanders gooit eten (= geld!) weg
Labels:
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een hond is prettig als kliekjes-eter.
BeantwoordenVerwijderenof kippen :-)
Verwijderenweeg/meet je eten af
BeantwoordenVerwijderenmaak een weekplanning
Honden, kippen, invriezen wat je over hebt (zorg voor genoeg diepvriesdoosjes/zakken), en hou overzicht ! Zo doe ik het en gooi vrijwel nooit eten weg. Zonder huisdieren gaat het ook maar koop toch vooral niet teveel. Weggegooid geld !
BeantwoordenVerwijderenEen restjessoep maken of een boerenomelet met restjes. Sommige mensen houden een keer per week kliekjesdag.
BeantwoordenVerwijderenZelf moet ik oppassen met aanbiedingen. Dan heb ik de neiging om te veel eten te kopen. Ik denk dat het goed is als ik op basis van aanbiedingen een weekmenu maak.
Prettig weekend.
Pecunia.
...sinds onze laatste geit geatorven is rooster ik de kapjes van het brood en eet ze zelf op. Van een overgebleven aardappel en wat groente maak ik altijd een salade voor de lunch. Inkopen voor een week (groente/aardappelen/fruit/brood/kaas en eventueel vlees) en menu plannen.
BeantwoordenVerwijderenHet eten is te goedkoop blijkbaar. Anders zijn mensen zuiniger.
BeantwoordenVerwijderenOp de moestuin gaat ook wel eens iets fout. Te lang laten staan onvoldoende bemest. Te weinig zon. Opeens veel slakken luizen. Dan is het voedsel ook ineens verrot kapot
Vaak kliekjes verwerken/eten en alle kleine restjes groente vries ik ook in en verwerk die in mijn soep. Kapjes eet ik al jaren met smaak en ik kook zoveel mogelijk de juiste hoeveelheden
BeantwoordenVerwijderenhet eerste wat ik doe is de houdbaarheidsdatum meestal negeren, heel veel dingen kun je na die datum nog gewoon eten, alleen bij zuivel en vlees ben ik wat voorzichtiger. verder probeer ik van groentes alles te gebruiken zo snijd ik de stronk van broccoli in stukjes en gooi dat door mijn pastasaus of in mijn groente soep.
BeantwoordenVerwijderenAantal pakken melk is hier altijd lastig in te schatten.Er blijft wel eens melk over die op het randje zit. Daar kook ik pap van die dan weer bijna een week goed blijft in de koelkast. Bijv rijstepap, custardvla,griesmeel enz
BeantwoordenVerwijderenIk probeer altijd wat te maken van hetgeen overblijf, stuk spitskool, paprika, wortel= een pot heerlijke verse atjar. Stuk stokbrood wat te hard is geworden, broodpap of broodpudding er is altijd wel wat te bedenken. Als we wat teveel gekookt hebben ( doe ik soms expres) dan vraag ik mijn moeder die niet altijd meer zin heeft om te koken of ze mee wil komen eten of dat ze een makkelijke maaltijd voor de volgende dag wil. Maar je zou het natuurlijk ook als gratis af te halen maaltijd op Facebook oid kunnen zetten. Verder hebben we geitjes om de hoek staan en die zijn blij met appelschilletjes, loof eigenlijk alles wat je bij het groente schoonmaken overhoud...
BeantwoordenVerwijderenIk heb gisteren grof paneermeel gemaakt van wittig brood dat we niet meer lekker vonden, te dun gesneden.
BeantwoordenVerwijderenPaar uur laten drogen en in de keukenmachine gemalen.
Er gaat hier nauwelijks iets weg, ik weet altijd wel een oplossing om het opnieuw te gebruiken. De hond krijgt verdunde jus over de brokken, als we aan het einde van een zak zijn wil ze vaak niet goed eten, maar met jus altijd wel.
Ik ben ook de enige die aardappels eet in huis maar 5kg is vaak goedkoper dan de kleinere zakken, nu blijven aardappels vaak lang goed, maar ik maak gewoon wat kant en klaar maaltijden en die vries ik dan in, inderdaad stampotten zoals zuurkool/ boerenkool en hutspot maar ook gewoon gekookte aardappels in stukjes gesneden, die verwerk ik dan later weer in een roerbak schotel of in een oven maaltijd.
BeantwoordenVerwijderenVerder kook ik af en toe voor 2 dagen aard tegelijk, dan eet ik dag later gebakken aard.
Weggooien proberen we zo min mogelijk vaak gooi ik restgroente in de vriezer om bv soep van te maken of een roerbakschotel.
Nee weggooien doen we gelukkig niet zo veel.
Als je een appel bij de aardappelen doet blijven ze langer goed ;)
VerwijderenIk woon alleen, gebruik geen diepvries, heb geen huisdieren, maar gooi vrijwel geen voedsel weg. De markt en supermarkten zijn voor mij dichtbij. Enige uitzondering: een granaatappel of walnoten blijken weleens van binnen bedorven te zijn, die moet ik dan weggooien. Ben ik de enige die zo weinig hoeft weg te doen zonder speciale recepten voor de volgende dag ?
BeantwoordenVerwijderenIk bewaar altijd de kliekjes. Vries ze in en gebruik ze als zoonlief of iemand anders eerder moet werken. De laatste tijd gooi ik van dat kliekje wel altijd wat weg want zoonlief heeft nooit zoveel honger op dat tijdstip. Eigenlijk is dat zonde en ik heb me voorgenomen om de kliekjes in kleinere porties in te vriezen.
BeantwoordenVerwijderenWij gooien nooit eten weg! Alles wordt verwerkt zelfs hele kleine restjes worden in een ander gerecht verwerkt.Eten weggooien is echt zonde en je kunt het voorkomen.
BeantwoordenVerwijderen