Als je weinig geld tot je beschikking hebt en eenvoudig leeft, heeft dat nadelen, maar zeker ook voordelen!
Dan vraag je je misschien af: Wat zijn dan die voordelen?
Dit zijn de voordelen zoals ik ze zelf ervaren heb toen ik in de bijstand zat:
- Je hoeft niet veel te kiezen, want er valt niet veel te kiezen. Dat geldt voor vakanties: 1 vakantie naar een goedkope bestemming is het maximum, want meer zit er niet in. Je hoeft niet te bedenken waar je de rest van het jaar naar toe gaat, want je blijft gewoon thuis. Hooguit een (paar) dagje(s) uit. Dat is het voordeligst.
Je hoeft niet te kiezen tussen eten laten bezorgen of zelf maken, want je maakt je maaltijden zelf en ga zo maar door.
- Je hoeft je geen zorgen te maken dat je bezit gestolen wordt, want je hebt weinig en wat je hebt is niet heel begerenswaardig voor dieven. Geen auto, niet de nieuwste smartphone, geen dure fiets. Het spreekt voor zich dat je je fiets wel goed op slot zet. Een minder waardevolle fiets kan ook gestolen worden.
- Je hoeft niet bang te zijn dat je aandelen ineens waardeloos zijn, je spaargeld of je huis door een huizen- of geldcrisis minder waard wordt. Jij hebt geen zorgen over aandelen en ander bezit en gaat fluitend door een nieuwe crisis.
Natuurlijk zijn er wel voorwaarden verbonden aan bovenstaande voordelen. Als je inkomen, dat al niet hoog is, om wat voor reden dan ook lager wordt of als je door ziekte ineens voor hogere kosten komt te staan, dan wordt het lastig om rond te komen, want dan wreekt het zich dat je weinig reserves hebt.
Een andere voorwaarde is, dat je inderdaad rond kunt komen van je inkomen en niet méér uitgeeft dan er in komt, want dat laatste levert onherroepelijk steeds hogere schulden op.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 18 oktober 2015
Het voordeel van het leven met weinig geld
Labels:
Geld
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zeker waar. Geen keuzestress, ik vind het heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenEen kanttekening: als het een zelfgekozen situatie is, dan geeft het enorm veel vrijheid (eentje waardoor je ook nog eens geld overhoudt). Maar als dit je leven is, dan zal het niet meevallen om nooit wat te kiezen te hebben. Dan is het vrij uitzichtloos.
Toen ik superzuinig was, gaf ik nauwelijks iets uit aan onderhoud, nu ben ik vaak bezig met en aan onderhoud. Mijn vaste onderhoudsman komt per kwartaal langs om klussen op te knappen. Sinds kort heb ik dan twee dingen zelf gedaan, hij heeft het druk.
BeantwoordenVerwijderenBehalve de onderhoudsman ook ophogen, wtw beurt geven, tonzon.
Ik geniet er van, maar besteed er veel uren aan.
....'n beetje kort door de bocht ;-)
BeantwoordenVerwijderenOok oude fietsen worden gestolen: heb je kinderen in het (verre) buitenland kun je ze niet opzoeken want het goedkoopste retourtje kost al 1200 euro en als je al zoveel geld zou hebben, moet je het gebruiken voor een andere fiets, voor de wasmachine die op het punt van instorten staat, voor het eigen risico, voor een ander regenpak omdat je de laatste weken iedere dag kletsnat op je werk aankomt.
Misschien was het vroeger zo maar ik denk dat het in deze tijd veel moeilijker is om van weinig geld rond te komen!
Ik heb het over de voordelen. Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar daar schreef ik nu niet over!
Verwijderen..ik wilde andere lezers even waarschuwen dat er ook nadelen zitten aan een laag inkomen, sorry! :-)
VerwijderenDe voordelen die je noemt wegen in de verste verte niet op tegen de nadelen. Het gaat niet om 'eenvoudig' leven. De woorden eenvoudig, sober en tevreden komen mijn neus uit. Makkelijk praten als je dat niet (meer) hoeft. De stress van het gedwongen zuinig leven is op den duur funest. O, werd mijn stress maar veroorzaakt door mijn waardeloze aandelen of het minder waard worden van mijn huis :-).
BeantwoordenVerwijderenToen ik in de bijstand zat heb ik lang zuinig geleefd. Ik wist precies wat ik kon verwachten en wat mijn mogelijkheden en onmogelijkheden waren. Ik had een klein "rampenpotje" en daar spaarde ik regelmatig voor. Ik heb van dat noodgedwongen zuinig leven geen stress ervaren. Ik had me er destijds op ingesteld tot mijn AOW in de bijstand te zitten en dus een minimum inkomen te hebben.
VerwijderenOp zich was dat vrij uitzichtloos (een nadeel dus) en het was dan ook geweldig dat ik een parttime opleiding mocht doen en met de opleiding werk vond.
Begrijp dat je dit stukje ook met humor hebt geschreven. Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel wanneer je weinig inkomen hebt. Maar in het land waar ik woon bestaat er niet zoiets als een bijstandsuitkering. Dat geeft toch een ander gevoel wanneer je, zoals wij, er veel in inkomen op achteruit bent gegaan.
VerwijderenHa, ha, ja, zo weet ik nog wel wat voordelen: je hoeft niet bang te zijn dat je afgeperst wordt of dat jij of je kind ontvoerd wordt om losgeld te eisen. Bij jou valt toch niets te halen! Bekende rijke mensen moeten altijd vrezen voor ontvoering of afpersing. Dat lijkt me stressvol.
BeantwoordenVerwijderenHmm, ik weet niet of het voor iedereen zo werkt, maar in elk geval fijn dat jij het zo positief kon benaderen :)
BeantwoordenVerwijderenHet is wel een heel precair evenwicht wat je beschrijft. Als je gezondheid ineen stort is het heel nadelig om weinig geld te hebben. Je hebt dan geen toegang tot betere zorg (ja, de zorgverzekeringen verschillen qua dekking, ook binnen de basisverzekering is er een groot verschil tussen zorg in natura en de duurdere polis op declaratiebasis). Ik heb diverse mensen ontmoet die kanker kregen na een periode van stress door bijvoorbeeld ontslag of werkloosheid. Natuurlijk ligt dit niet zo eenvoudig als oorzaak, van de stress gaat iemand ook meer roken of drinken en dat kan ook meespelen.
BeantwoordenVerwijderenEn nog een aanvulling: ik denk dat de tijd waarin ZA in de bijstand zat niet meer te vergelijken is met nu. We hebben nu een dure zorgverzekering met een hoog eigen risico, i.p.v. een kosteloos ziekenfonds (in de zin van dat je zelf niets hoefde te betalen, ook de tandartscontroles zaten vroeger in het ziekenfonds), dure geprivatiseerde energie, ook drinkwater is duurder, de BTW is verhoogd, onderwijs en OV is duurder geworden. En in de bijstand word je, anders dan in de periode die ZA beschrijft, niet meer met rust gelaten. Je moet papier prikken, washandjes vouwen of enveloppen dichtplakken. De stress en de minderwaardigheidsgevoelens die dat met zich meebrengt zou wel eens voor hogere ziektekosten kunnen zorgen. Ik vind die periode niet vergelijkbaar met nu.
Verwijderenben benieuwd of je er ook zo over denkt met een gezin .....
BeantwoordenVerwijderenwaar er ook zijn , die niet eens een fiets hebben ....
is inderdaad erg kort door de bocht-blog, sorry.
zo voelt het als tegen het zere been schoppen ....
Zo heb ik het niet bedoeld. Ik had destijds een gezin met 2 jonge kinderen en een partner die regelmatig in een psychose raakte. In zo'n psychose raakte hij van alles kwijt: een fiets, een bril, schoenen, een jas en noem maar op. Die moesten dan opnieuw aangeschaft worden. Daar hadden we de "rampenpot" voor. Ook voor het reizen van en naar de psychiatrische inrichting en andere kosten trouwens. Want vanaf het moment dat man opgenomen werd en niet meer thuis woonde, kreeg ik niet meer een gezinsuitkering, maar een lagere uitkering voor een alleenstaande ouder. Dan ging mijn inkomen achteruit, terwijl mijn kosten hoger waren.
VerwijderenDan bleef er weinig voor jou zelf over. Ga het nu een beetje inhalen met lief zijn voor jezelf. Niet in spullen, maar in ervaringen. Wat je nu wel kan juist omdat je al die jaren zo zuinig bent geweest/moest zijn.
VerwijderenIk zie helemaal geen voordelen aan het leven van weinig geld, behalve misschien wanneer het geld er wel is en er bewust gekozen wordt voor leven van weinig geld. Het is reuze knap dat jij er nog wel voordelen van in kan zien en dat je altijd zo goed met je geld bent omgegaan.
BeantwoordenVerwijderenNic
Hai, ik schrik een beetje van de negatieve reacties hierboven. Ik denk namelijk dat jij in staat bent om ook in een 'uitzichtloze situatie' (waar je ook regelmatig over geschreven hebt) toch in staat bent om naast de nare dingen ook de fijne dingen te ontdekken die die situatie geeft. In plaats van in boosheid, wrok of bitterheid te blijven hangen, probeer je om toch het beste uit de situatie te halen. En ik vind dat een hele waardevolle eigenschap.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk is het niet leuk en geeft het stress om met veel te weinig geld rond te moeten komen, zeker ook als je een gezin hebt, zoals jij ook had. Des te knapper vind ik het dan als je dan ook in staat bent om de positieve dingen te blijven zien, die er ook zijn! Misschien geniet ik daarom wel zo van je blogjes.
Groetjes, Astrid C.
Ik denk dat je dit bovenstaande blogje een beetje met een knipoog moet lezen, niet meteen allemaal zo zwaar op de hand mensen. ;)
BeantwoordenVerwijderenJe slaat de spijker op de kop, want zo had ik het inderdaad bedoeld. Het is niet alleen kommer en kwel als je van weinig rond moet komen.
VerwijderenIk denk ook dat Zuinigaan dit stukje met een vette knipoog bedoelt. Ik denk dat ze echt heel goed weet wat de nadelen zijn ;-)
BeantwoordenVerwijderenHet beste er van maken, in welke situatie ook. Kijken naar wat je wel hebt en kunt. Prima instelling, zouden meer mensen in deze maatschappij moeten hebben. Julia
BeantwoordenVerwijderen